Linköping satte fyra i premiären

Topptippade Linköpings FC segrade i sin premiärmatch i årets damallsvenska. Mallbacken fick se sig slaget med 4-2.
Stina Blackstenius var svårstoppad och svarade för två av LFC:s mål. Tack vare det blev hon utsedd till matchens lirare i hemmalaget. FOTO: Filip Oskarsson.

Linköpings FC går för guld. Östgötalaget förväntas ge Rosengård en tuff kamp om seriesegern. Mallbacken å andra sidan tros få slåss för sin överlevnad i botten av tabellen.

Dagens premiärmatch bekräftade den bilden. LFC hade inga problem att avfärda fjolårets nykomling på Linköping Arena och hade säkra 3-0 när domaren blåste till paus. Målen gjordes av Kristine Minde, Stina Blackstenius och Marianne Gajhede.

Mallbacken skulle inte behöva premiären.mållöst En tillsynes ofarlig situation blev till 3-1 sedan Jessica Samuelsson gjort en dundertabbe och bjudit Tameka Butt på bollen, chansen och målet. Men misstaget kostade inte mer än en sprucken nolla.

Linköpingssegern var aldrig hotad. Jättetalangen Stina Blackstenius, som nätade i landslagets EM-kvalmatch förra veckan, har konserverat målformen. Hon satte 4-1 i mitten av den andra halvleken, hennes andra för dagen och med det leder hon seriens skytteliga i skrivande stund.

Mallbacken reducerade ytterligare en gång i slutet. Clara Alm såg med sitt mål till att Mallbacken vann den andra halvleken med 2-1, men förlorade matchen med 4-2.

Det var första gången sedan 2010 som Linköpings FC vann en seriepremiär.