Första målet räckte för Sirius-seger mot Sunnanå

Det var två nya tränare som med sina lag stod emot varandra på Electrolux Home Arena i Skellefteå när Sunnanå tog emot Sirius i seriepremiären. Det längsta strået drog Fredrik Bernhardsson i Sirius medan Jackie Bachteler i Sunnanå får vänta på sin första trepoängare. Sirius vann med 0–1 (0–0) inför blott 186 åskådare.
Michelle Wörner i Sunnanå får här – hårt uppvaktad av Siriusförsvaret – iväg ett skott mot mål. Det resulterade dock inte. Foto: Ola Theander

Målmässigt var matchen jämn och det lag som började mest offensivt var hemmalaget. Men Sirius kom alltmer och hade under första halvleken flera bra chanser, bland annat ett skott i ribban. Sunnanå, som fick återbud från motståndarna i det som skulle ha varit det sista genrepet i förra veckan, missade en del passningar mellan lagdelarna. Under första halvlek var det Sirius som låg närmast ett ledningsmål.

Den andra halvleken var bara tre minuter gammal när Elin Åkerman var sist på bollen och fick den i mål bakom duktiga Sunnanåmålvakten Lovisa Koss. Som i alla jämna matcher böljade spelet fram och tillbaka och chanserna avlöste varandra. I slutet av andra halvleken fick Sunnanå allt mer att säga till om och samspelet fungerade bättre.

En viktig spelare i Sunnanå kommer amerikanskan Taylor Leach att bli. Hon kom till landet för en och en halv vecka sedan och tog genast kommandot i backlinjen. Med 20 minuter kvar kom även landsmaninnan Ashley Nicol in. Även hon är försvarsspelare och att hon inte fick mer speltid kan bero på att hon kom till Skellefteå i torsdags.

Tränaren i Sirius, Fredrik Bernhardsson lyfte efter matchen fram Emilie Magnusson och Julia Lyckberg som ett par av de duktiga spelarna i laget. Jackie Bachteler å sin sida lovordade redan nämnde Taylor Leach samt Michelle Wörner.

– Jag är väldigt nöjd med att vi vinner matchen, säger Fredrik Bernhardsson. Vi skapar lägen och spelar konstruktivt. Men vi var lite slarviga i omställningarna bakåt.

– För oss var det ett nytt steg framåt, säger Jackie Bachteler i Sunnanå. Vi gjorde vårt bästa , men passningsspelet var kanske inte det bästa. Backlinjen höll bra, men anfallsspelet måste vi träna mer på.

– Det blev lite för stressig bollhantering ibland. Jag är mycket nöjd med spelarna och det sätt på vilket de kämpade till sista minuten, fortsätter hon.

– Det vi fick öva oss på i dag, säger Fredrik Bernhardsson, var att försvara en enmålsledning. Det är alltid en balansfråga om man ska gå för fler mål eller försvara ledningen. Jag tror att vi lärde oss något i dagens match.

Båda tränarna är nöjda med premiären och båda anser att det är roligt att möta ett lag som spelar konstruktiv fotboll.

Text: Ola Theander