Julia Zigiotti Olme fixade åter derbypoäng

Det var en jämn match på Zinkensdamms IP ikväll mellan de två förmodade topplagen Hammarby och AIK. Matchen slutade 1-0 till Hammarby efter mål av Julia Zigiotti Olme som nu har gjort mål för båda lagen i de två senaste derbyna, för AIK i höstas och för Hammarby ikväll. Matchen spelades inför 678 åskådare.
Hammarbys Julia Zigiotti Olme snor bollen före AIK:s Linda Augustsson. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Det var Hammarby som startade bäst. Tyvärr dröjde det bara några minuter innan Hammarby-backen Marie Johansson blev allvarligt skadad och fick bytas ut.
– Det värsta tänkbara är ju om det är korsbandsskada, men vi får se imorgon när svullnaden har lagt sig, sa Olof Unogård efter matchen.

In kom istället Siri Frimodig som precis kommit tillbaka från sin hjärnskakning.
– Det var en liten chansning och det visste vi om. Hon började träna så sent som den här veckan. Chansningen höll inte och fick byta i paus. Det var för tidigt att sätta in henne i hetluften, fortsatte Olof.
Bara tre minuter efter bytet kom Anna Oscarsson runt på högerkanten och slog ett snyggt inlägg som gick mot bortre stolpen där Julia Zigiotti Olme stod och satte bollen säkert i mål bakom AIK-målvakten Hanna Persson. Det var andra målet i derby på Zinkensdamm Julia gjorde mål i. Förra årets derby gjorde hon mål för AIK.


Anna Oscarsson kom runt på sin högerkant ganska många gånger i första halvlek, men det skapades inte så många fler farligheter genom inläggen. AIK:s farligaste chans i första halvlek var ett skott några meter utanför straffområdet från Emelie Johansson som målvakten Lina Ringshamre fick tippa till hörna.
AIK tog över lite i slutet av halvleken, men skapade inte så farliga chanser.
– Jag tycker att vi är för passiva och för stillastående och gör det svårt de första 15-20 minuterna och det är där jag tycker att matchen avgörs där de får ett mål. De gör ett snyggt mål och vi får jobba lite i motvind. Jag tycker att vi jobbar oss bra in i matchen, framförallt jobbar vi intensivt i 94 minuter så det känns som vi är i fysiskt bra form, starka och förberedda för att orka hela matcher mot bra motstånd som Hammarby är, sa AIK-tränaren Christer Lundin.

Hans lag inledde svagt i den här matchen. I hemmapremiären förra helgen var det tvärtom - full fart från början.
– Omgivningen och situationen här är annorlunda med trummorderby och mycket folk. Det är mycket för vårt förhållandevis unga och orutinerade lag, fortsatte Lundin efter matchen.

Tränarkollegan Olof Unogård hade följande att säga om matchen:
– Det var en tuff första halvlek efter en väldigt bra start. I andra tycker jag att det inte är helt ofarliga, men vi får bättre kontroll på matchen. Det känns helt Ok. Jag tycker vi gör Lina i målet gör en jättefin match, inte minst i andra halvlek, då hon gör ett par viktiga räddningar.

I andra halvlek var det mycket AIK. De chanser de skapade, tog Lina Ringshamre i Hammarbymålet hand om, inte minst i slutet när Matilda Rosqvist fick till ett bra avslut efter lite trassel i straffområdet.

Mål: Julia Zigiotti Olme (10).
Publik 678.

FOTNOT: I fjol kvitterade Julia Zigiotti Olme till 1-1 för AIK, som med det målet tog sin ena av två poäng i Damallsvenskan mot just Hammarby i bortamatchen.