Linköpings tredje raka vinst

Linköpings FC vann lagets tredje raka seger mot fjolårstvåan Eskilstuna United klart - 3-1. Den bästa spelaren på Tunavallen var tvåmålsskytten Pernille Harder tillsammans med Cladio Neto. Eskilstuna United visade inte upp några större kvalitéer, men deras klart bästa spelare var utan tvekan 18-åriga superlöftet Nathalie Björn.
Linköping kan jubla efter tre nya poäng borta mot Eskilstuna. Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Linköping inledde klart bäst, men Eskilstunas Petra Andersson hade den första riktigt klara målchansen i den 7:e matchminuten, som hon som dock missade.
Pernille Harder gjorde de två första målen för Linköping. Det var första i den 26:e minuten på nick efter hörna och det andra målet, som blev matchavgörande, var mycket snyggt efter förarbete av Stina Blackstenius.

Det var faktiskt de första målen som Linköping lyckats göra i en allsvensk mach mot United på sex timmar och 46 minuter och det var nästan två år sedan.
Grattis Pernille Harder!

Linköping fortsatte att dominera och hade många chanser och hörnor. Det kunde ha blivit en seger i nivå med träningsmatchen, som slutade med Linköpingseger med 8-3.

Efter att Stina Blackstenius gjort 3-0 på ett snyggt sätt tappade Linköpings lite av sitt fina spel.
I matchens 92:a minut gjorde Marija Banusic ett snyggt mål och reducerade till 1-3.

Helt klart kommer Linköping att tillhöra seriefavoriterna efter denna mach. Beträffande United är det nog klart att de inte tillhör toppkandidaterna just nu.
Tre plusgrader och snöblandat regn bidrog till att publiksiffran stannade vid 1.093.

fair play 2016-04-29 08:58

Kjell L. på Medborgarskolan, gratulerar till mycket pedagogiske artikel du skrivit! De torra fakta och likaså följande slutsatser för oss fotbolls analfabeter borde räcka..
Vad finns då mer att säga, bakom "fakta"?
Linköping rullade bollen med driv och fart Stina B. hade nästan lekstuga i uniteds strafffområde uppvaktad av Uniteds "klart bästa, utan tvekan" N. Björn lol
Var någon bra i United?
Cladio Neto eller med hennes riktiga namn Claudia Nieto var planens riktiga gigant med just det spelet som United saknade.
Kan inte förstå, därefter att Linköping behövde små fula trix och knep för att rubba United! Som vid första målet när Quinn knuffades för att befria utrymme till Harder
Eller små sparkar mot Banusic..Inte schysst taktik av något arrogante Linköping tränaren
Hans motsvarighet i United är aldrig arrogant dock rätt vilsen för tillfället.
I alla fall om man ser på hans taktik och spelide i gårdagens match..borde han "parkerat bussen" eller pressat högt eller mitt i mellan..hans lag gjorde ju ingenting av detta
Till slut domare, ganska medioker insats, olika kriterier för samma läget med klar fördel Linköping, dålig bedömning i vissa situationer

Martin 2016-04-29 10:49

Och så säger en del att jag är enögd ... vet inte om jag vill ge ett svar på ett så märkligt inlägg uppenbarligen skriven i affekt (är själv expert på det så känner igen mig). Här kommer några punkter där jag ska försöka vara diplomatisk:

  • Natalie Björn var klart bäst i Eskilstuna. Hon höll bra koll på seriens just nu hetaste anfallare (Blackstenius) och lyckades vid några tillfällen t o m hinna ifatt och stoppa hypersnabba Kristine Minde från att få till farliga inspel ... hoppas verkligen hon fortsätter sin positiva utveckling för då kommer landslaget snart ha en riktigt backstjärna i henne.

  • Håller med om att Neto höll ihop LFC:s lag bra vilket hon gjort i samtliga matcher hittills, tycker däremot att LFC:s seger var en kollektiv insats som grundade sig i att samtliga spelare fullföljde matchplanen till punkt och pricka och att ingen stack ut nämnvärt över de övriga.

  • Knuff vid hörna ... jo det händer förstås ... ALLTID från båda håll. Tror däremot inte att den var alltför grov då protesterna hade varit kraftiga från Eskilstuna om så vore fallet.

  • Banusic ... ja samma där ... tekniska spelare som Banusic ska man ligga nära och gnaga på, fråga Harder vad hon tyckte om Petra Johansson (Larsson) ifjol. Kan säga att LFC:s spel mot henne var rätt milt jämfört med vad Harder och Blackstenius har fått utstå i varje match hittills när långsammare motståndare inte hinner med i vändningarna. Eskilstuna var inte lika fula mot henne som tidigare motståndare men ändå minst lika hårda som LFC va mot Banusic. Hon borde lära sig av Blackstenius att det är bättre att utnyttja fysiken som hon ju också har och stå upp än att lägga sig ner så fort en motståndare tittar på en. Banusic är en väldigt bra spelare men hon skulle bli så mycket bättre om hon slutade med detta då det i förlängningen gör att hon riskerar att bli blåst även på korrekta frisparkar då hon nog börjar få ett rykte i domarkåren.

  • Domaren - Själv tyckte jag hon va helt ok och nästan samtliga varningar Eskistuna fick kom för protester (där även tränaren var het på gröten) och där har ju även vi LFC-fans fått se att protester ger varningar (bortamatchen mot Örebro ifjol). Vet inte riktigt vilka liknande lägen du talar om. Eskilstuna hade ju knappt något anfallsspel utöver fasta situationer där man ju flera gånger fick korrekt dömda frisparkar på offensiv planhalva som man kanske borde förvaltat bättre. Att Linköping fick mer med sig beror ju på att de dominerade bollinnehavet rejält och att motståndarna ofta hamnade på efterkälken.

mia.e. 2016-04-29 15:10

Ja, jag tyckte i alla fall det var rätt gott och kul att matchen avrundades med ett mål av Marija Banusic på en assist, målgivande passning, av Olivia Schough. Jag läser på en del håll att LFC "kunde ha vunnit med fler mål". Det är möjligt, men det gjorde LFC inte, så där finns något som Eskilstuna gjorde väldigt bra. När jag någonstans läste att Uniteds mål var den enda chans de hade under matchen, då stämmer det ju inte heller, vilket skribenter som följt matchen noterat. Lika väl som LFC "kunde ha gjort fler mål" så hade också United chanser där det kunde ha blivit fler mål för dem. Nu räknar vi bara mål som faktiskt blev i matchen, 1-3, en tvåmåls seger för LFC. Helt okej för United, eftersom de mötte en förutspådd guldkandidat för det här året. Det är sådana här matcher då man ser och känner i match var ens motståndare står som kan bli en boost för ett lag, att samla sig och se på och känna engagemanget för det de själva har att jobba med. Det lät på kommentatorer som Eskilstuna hade bra perioder i matchen, men att LFC visade upp ett väldigt passningssäkert och samspelt lag och var genomgående starkare på grund av detta i matchen. Säkert ett resultat av att LFC sedan ett längre tag har spelare som tränat tillsammans och känner varandra väl. United har, noterade svenskfotboll.se i sin matchrapport, flera nya unga spelare, så det tar en tid att spela ihop och lära känna varandra bra. Tror Schough sa det efter förra matchen, att det var vad man hade att jobba på, att få ihop det i spelet bättre. Det gäller väl också de etablerade spelare som kommit nya till laget, som Banusic. Hon har varit i Chelsea, men där har konkurrensen på de offensiva posterna varit så stor att det inte gett så mycket speltid, så hon har matcher att hämta in också. Fint med mål i denna matchen! Schoughs fina fot användes ju mycket att skicka in bollar från fasta situationer, då är det svårt för henne att stå framför mål och hota samtidigt, men det lät som United hade några fina vunna nickdueller där på Schougs inlägg i början av matchen, som nu inte gav någon utdelning i just denna matchen. Men det kommer kanske framöver..

I alla fall lät det i allt som LFC verkligen är starka i år. För Eskilstunas del var det kul att läsa Björns kommentar efter match där, till Johan Petersson på Eskilstuna-kuriren, att hon tyckte det kändes bra med den egna insatsen, det var tråkigt med förlust, men också: "Ändå kändes det som ett steg i rätt riktning för hela laget." Det finns bra saker att jobba vidare på, fortsätta med in i kommande matcher. Den roligaste kommentaren till matchen stod ändå journalisten Johan Petersson, Eskilstuna-Kuriren, själv för, tycker jag:

"I 65:e minuten satte Blackstenius trean när hon var på andra kanten sett till var Björn huserade." ... :)

Passningssäkra och samspelta som de var i LFC och målfarlig som hon nog kan vara så tog sig Blackstenius ändå inte fram riktigt överallt på planen... :)

Kul att också Eskilstuna hotade på andra sidan planen:

"Banusic hade ett bra läge i andra halvlek, men Cajsa Andersson gjorde en kanonräddning." -- Stig Lindmark matchrapport på svenskfotboll.se

"1-3 efter att Banusic krutat bollen ribba in. Riktigt snyggt i 92:a minuten. Olivia spelade fram." -- Lasse Stenbäck i Eskilstuna-kurirens direktrapport.

Bara att fortsätta att jobba på! ... Go Eskilstuna! ;) ... & Lycka till LFC!

The Observer 2016-04-29 18:43

@fair play verkar vara en kul figur! Antingen en person med mycket humor eller mycket ironi eller bara ytterligare ett nättroll.

Bara signaturen fair play blir ett skämt sett till kommentarens innehåll, inte minst om synpunkter på just fair play och domarinsatser.

Fair play kallar sig "fotbolls analfabet" - jodå, det är lätt att hålla med om sett till kommentaren i sin helhet. Samtidigt gör denne anspråk på att bli trodd med rätt detaljerade synpunkter på både det ena och det andra. Fair play har ju också vara inregistrerad på damfotboll.com i mer än tre år, så något borde väl lärts - eller inte?

Martin Sjögren arrogant och Viktor Eriksson inte? Tja, jag har på litet olika sätt haft möjlighet att följa båda, i media och live, de senaste åren. Synpunkten att Sjögren skulle vara arrogant är nog rätt svår att leda i bevis om man frågar runt, snarare tvärtom. Viktor Erikssons "helgongloria" hamnar nog litet på sniskan också. Vad sägs om att han bad Elisabeth Leidinge hålla käften (ordagrant) när hon från läktaren protesterade mot en kapning på en Sundsvallsspelare för några år sedan. Bara som ett litet exempel. Det pyste en del ut öronen på Eriksson i matchen mot Linköping också och det var nog inte så kärvänliga ord domarna fick höra mer än en gång. Kanske ville han hellre sitta på läktaren?

Snipp snapp slut - och så gick trollet ut!

Martin 2016-04-30 21:54

Lite intressant att se hur Aftonbladet valde att rubriksätta sina artiklar om de två senaste seriematcherna. Eskilstuna-Linköping fick rubriken: Tung dubbelsmäll för Eskilstuna mot Linköping medan Kvarnsveden-Göteborg fick rubriken: Göteborg tog första segern.

Anar man att ansvarige skribenten (samma i båda artiklarna) inte har sina sympatier hos Linköping då det blev en så negativ rubrik där allt handlade om Eskilstuna och inget om det vinnande laget. Läser man sedan själva artikeln så är det bara uttalanden från Eskilstuna-tränaren Viktor Eriksson medan ingen från Linköping fick (?) ge sin bild av matchen.

Linköpings match mot Mallbacken verkar för övrigt inte ens ha fått en notis medan Rosengård hittills fått fler artiklar än övriga lag tillsammans.

Man får väl vara glad att lokalmedia (Corren) inlett lovande redan under försäsongen och sedan hållit i det hela hittills för det är ju viktigt med uppmärksamhet i såväl lokal som riksmedia.

fair play 2016-05-01 12:56

Avslutningsvis då så tänker jag här inte recensera personer bakom deras åsikter..för detta finns de ställen och folk som är duktigare och mer kvalificerade än jag..det sägs att kötider är långa...
Däremot åsikter ska man möta, särskild de stela och till synes korrekta, sedan fördomsfulla och motstridiga.
Därför, det är klart att man ska redovisa domarinsatsen på varje match i Damallsvenska! Där finns det mycket att titta på; t ex klarar domare rent fysiskt att följa tempo tjejerna spelar på, har domarna samma bedömning för liknande läget och inte minst bedömer de alla spelare på likvärdig sätt, oavsett om en är landslagsspelare eller inte, om man är svart eller vit, invandrare eller svensk, sedan hur mycket finess finns det i en domares beslut
Efter fjolårets avslutning då Rosengård fick draghjälp av domarna och snuvade United på serieseger då borde domarna media bevakas även om detta kan bli svårt inte minst på grund av utbredd nepotism och kompis-kultur som för det mesta råder i bevakning av Damallsvenskan
Om man tänker då på matchen så framgick det, för min del, att Diaz har inte fått alla sina frisparkar hon "förtjänat" som vissa skulle säga..sedan detta "dr Jekyll mr Hyde" åsikt som om det är helt ok små sparka sin motståndare bara för att hon är teknisk eller invandrare eller svart eller..ha en rykte lol
Den taktiken kan man ju köra på så länge domare tolererar detta, i gårdagens match då var det olikt bedömd, eftersom "småsparkar" belönades med gult kort för United spelaren medan Linköping spelaren fick vara ostraffat...trots att hon hade detta som taktik att bemöta en "teknisk" spelare under hela matchen...detta kallas domar finess, att se och bemöta
Att stå upp och ta stryk är inte heller lösningen; vi har ju sett i fjolårets utgåva av Damallsvenskan när svenska "Birgit Prinz" i form av Stina B. gnällde och klagade på att hon aldrig får straff, att hon rivs ner bla,bla sedan fick hon stöd av denna något arrogante tränaren och kompis-kultur inom damfotbollen gjorde sitt för Stina B
och nu ingen vågar riva ner Stina..det ryktas nämligen..
Resultat på en match ska inte domare "bestämma" genom sitt medvetna eller icke agerande, trenden dock, inte bara i damfotbollen är helt i fel riktning
Tränare då ser jag inte heller som "helig ko" som ingen ska ifrågasätta eller åtminstone nämna, som en del i spelet.
Återigen i gårdagens match så överlämnade United tränaren anfallsduo Larsson-Banusic som själva ide på hur lagets anfall borde se ut...detta efter 2 matcher spelat och detta efter deras lovande samarbete både i Cupen men även inledningsvis i allsvenskan...förvirrad, vilsen eller, vi få snart veta

The Observer 2016-05-02 19:01

@fair play Nej, ditt senaste inlägg blev inte det sista i kommentatorsfältet. Man kan ha synpunkter på allt möjligt när det gäller både spel, spelare, domare med mera. Men om man vill bli trodd och inte bara skriver i upphetsning över det som ens favoritlag "råkar ut" för, så måste det finnas argument som är rimliga. I ditt senaste inlägg strör du anklagelser omkring dig med ytterst svaga eller obefintliga argument:

a) Mot media som bevakar Damallsvenskan
b) Mot flera (alla?) domare
c) Mot namngivna och ej namngivna spelare
d) Mot namngivna tränare
e) Mot de som skrivit i kommentatorsfältet

Om det var det du ville åstadkomma med ditt föregående inlägg, så lyckades du. Om det var något annat du ville säga, så misslyckades du. Sorry @fair play...