Catrines kanon inledde målfesten i Göteborg

Söndagens fulla omgång började med full pott för Kopparbergs/Göteborg FC. Catrine Johanssons slog till från långt håll, ett inlägg som tog skruv och öppnade målskyttet för ett anfallsglatt hemmagäng, Umeå IK fick 2-5 i baken på försöken att lyfta laget.

Catrine Johansson befann sig ute vid sidlinjen när hon såg en möjlighet att dra på från knappt 30 meter.

Ett svårfunnet tillslag under hennes tio år i klubben, via händerna på UIK-målvakten Tove Enblom som tog fel i bedömningen av bollbanan nådde praktträffen nät till 1-0.
– Ska jag vara ärlig var det ett inlägg helst, jag skulle dra den till ”Pallo” (Pauline Hammarlund) och den går på mål, log Johansson till damfotboll.com.

KGFC hade det mesta av spelet på konstgräset och fortsatte att komma till skott.

Lagkaptenen Elin Rubensson gnistrade som bollvinnare i en självklar ledarroll. Hon hade ett finger med i det mesta framåt och duckade inte för hemjobbet mot Umeås bästa, Rita Chikwelu.

I upptakten till 2-0-målet slog tidigare UIK-backen Elin Landström inlägget som Pauline Hammarlund mötte med huvudet.

Umeå gav inte upp, försökte komma till med långbollar. Utan Chikwelu i anfallen som jobbade fram fasta situationer och avslutslägen hade gästerna fallit ännu mer platt, Jenny Hjohlman saknades stort med en stukad fot.
– Vi får inget djupledsspel utan henne, sade Maria Bergkvist som fick möblera om.

Längst fram kamperade Elin Bäckström och Hanna Sandström, skapade tillsammans en blockerad möjlighet med halvtimmen spelat.

Chikwelu stoppades i samma bortatryck av Loes Geurts innan hemmalaget vände spelet på nytt.
– De gjorde mål på allt. Det blev tokigheter i försvarsspelet och vi släpper till lägen som vi inte brukar, sade UIK-tränaren.

Sara Lindén tog med sig bollen och passade Andrine Hegerberg till 3-0. Umeå stack emellan när Selina Henriksson nickade in Sarah Mellouks frispark.

KGFC tvingades byta ut Beata Kollmats efter en sammanstötning med smäll mot huvudet vilket gjorde att Johansson bytte ytter mot inner i backlinjen och debutanten Marika Bergman Lundin kom in.
– Jag vet inte vet om hon fyllt 17 än, men hon har attityd, sade Stefan Rehn och lugnade sedan om Kollmats uttåg.

– Vi ändrar lite i halvtid, spelar bra försvar och anfallsspelet är väldigt varierat.

Två måls övervikt påverkade matchen mer än kvitteringsjakt, Elin Rubensson utnyttjade hål på kanten och Hammarlund forcerade in sitt andra mål i tät kamp med en försvarare.

Comeback för Lina Hurtig
Snart gjorde starkt spelande forwarden Sara Lindén 5-1.

Umeås chans att vända var helt utarmad, mer lovande ting pågick i uppvärmningsytan där skadeförföljda Lina Hurtig höll till.

Med kvarten kvar var hon redo att kliva ur skuggan för årsdebut och hann bland annat med passningspoängen till Amanda Berglunds sista reducering.
– Man behöver bara titta vad hon gör på en kvart, det är riktigt bra och hon har egentligen bara tränat fotboll i en vecka, sade Bergkvist.

För KGFC pekar formkurvan uppåt, förlust i premiären följt av oavgjort och två vinster. Förutom fem mål hade hemmalaget ett par undanvinkade straffsituationer vid storsegern.
– Vi fick till spelet på alla möjliga sätt. Tidigare kanske vi har kommit upp men inte fått till sista tredjedelen eller inte kunnat vända spelet, sade Catrine Johansson.

– På varje träning har vi bestämt oss i laget. Vi ska gå in med attityd och jobba tillsammans, det börjar synas nu att det funkar, sade hon till sist.