Det rann till för Hammarby men måltorka för Växjö DFF

Hammarby tog idag emot nykomlingen Växjö på ett soligt Zinkensdamm i Stockholm. Trots dominans och många chanser i första halvlek för hemmalaget, stod det 0-0 i paus. I början av andra halvlek avgjordes matchen med två snabba mål av Julia Zigiotti Olme och Anna Oscarsson. Till slut vann Hammarby med 4-1 inför 455 åskådare.
Julia Zigiotti Olme lobbar in 1-0. FOTO: Anders Henrikson

Inför matchen hade Hammarby bara gjort två mål på tre matcher, medan Växjö gjort åtta på de två senaste matcherna.
I den här matchen var det Hammarby som tog tag i spelet från första minuten, vilket var något de pratat om inför matchen att de skulle göra.
- Jag tycker att vi genomför matchen på ett fantastiskt bra sätt från egentligen första minut till den sista, både arbetsinsatsen. Det vi hade snackat om inför matchen att vi ville utföra under matchen gjorde vi verkligen. sa assisterande tränaren Olle Härdne efter matchen.
På matchens första tio minuter skapade hemmalaget tre målchanser utan att göra mål. Trots det fortsatte man att skapa nya chanser. I den 25:e minuten hade Olga Ekblom ett friläge, där hon försökte runda målvakten, något Jennie Svärd Husu var med på och räddade. I den 32:a minuten var det kalabalik på Växjös mållinje efter en hörna, men bollen ville helt enkelt inte in för hemmalaget. I slutet kom Växjö upp och skapade lite genom Anna Anvegård, men det stod 0-0 i paus. Vanera Rexhi hade också något läge i första halvlek för Växjö.


Andra halvlek hann bara starta innan Hammarby ledde med 2-0. Det första målet gjorde av Julia Zigiotti Olme efter att ha fått en fin passning av Moa Hedell som vänt tillbaka spelet mot Växjömålet efter en hörna. Passningen stötte Julia förbi målvakten och in i mål.
Det andra målet gjorde Anna Oscarsson efter att ha dundrat in bollen som kom i retur till henne.
Pierre Persson, tränare i Växjö, som nu har förlorat två raka matcher, sa efter matchen:
- Hammarby är ett bra lag, när de får igång lite bolltrillande så är de skickliga, samtidigt är de ganska bra i djupled också. men jag tycker ändå att vi kände ganska mycket mod i halvlek där vi kände att vi hade vuxit in i första halvlek. Vi avslutade ändå ganska bra och fick några lägen. De fick jobba lite med omställningar, men sen gör de ju två mål i början av andra halvlek på tre minuter som egentligen kanske inte är där de ska göra mål. Det var tufft så klart.
I den 73:e avgjordes matchen helt genom ett mål av Olga Ekblom som
Växjö reducerade till 3-1 genom Vanera Rexhi sedan Patricia Kaldoyo som kommit in för Lina Ringshamre, räddat ett skott i ribban. Returen slogs in i öppet mål.
- Det är viktigt att vara med på returerna och ta dom, sa Vanera Rexhi som trivs alldeles utmärkt i Växjö där hon får spela mer än i Linköping.

Det sista målet var ett självmål. Inhopparen Patricia Üre i Hammarby kom runt på högerkanten och slog in bollen i mål via en försvarare.
Pierre Persson, tränare i Växjö DFF tyckte att Lova Hansson på det centrala mittfältet gjorde en bra match:
- Lova gjorde det bra. Vi fick ett sent återbud på Stina Lennartsson och fick ändra om lite. Det var Lovas första match centralt på den här nivån. Hon har knappt spelat i division ett heller som central mittfältare så hon gör det bra idag.
- Vi är lite brandskattade, lite tunna för tillfället med lite för mycket spelare borta. Det är tufft och det gäller att få tillbaka lite spelare. Vi får ändra lite för mycket i varje match, avslutade Pierre.
Desto gladare efter matchen var Hammarby-laget.
- Både arbetsinsats och tekniskt utförande och lagmoralen var väldigt hög idag, sa assisterande tränaren Olle Härdne efter matchen