Avbryter kontrakt med landslagsspelare

Värvningen av Evelyn Nwabuoku blev en trist erfarenhet för Östersunds DFF som skickat hem landslagsspelaren till Nigeria efter att kontraktet rivits.
Platt fall för ÖDFF:s stjärnvärvning Evelyn Nwabuoku. Foto: Bildbyrån (arkiv)

– Det är den största värvning vi gett oss in på, men tyvärr blev det ett fiasko, säger ÖDFF-tränaren Leif Widegren till Östersunds-Posten.

Evelyn Nwabuoku var tänkt att ta en central roll i årets lag.
– Hon kommer alltså hit med en knäskada, plus att hon hade en böld som opererades bort här. Det var i samband med två landskamper Evelyn Nwabuokuvar ådrog sig en muskelskada i ena knät. Maximal otur. De pratar om sex veckor innan hon är tillbaka. Det är ju sex matcher för oss och vi har inte den ekonomin att vänta, säger Leif Widegren.

mia.e. 2016-05-11 20:27

En bättre bild skulle jag be om. Om vi vill att damfotboll ska ses och behandlas med respekt, och det brukar vi tjejer/kvinnor vilja, då ska alla spelare behandlas med samma respekt. Det är en sak om en AIK-försespråkare avbildar en Djurgårdare, efter ett lokalt derby, för grannrivalitetens skull och med glimten i ögat sas, men här är situationen trist också för spelaren i fråga. Det mellan kontinenter, när en spelare är skadad, har misst ett kontrakt och inte väntas komma tillbaka och ses på ÖDFF:s matcharena inom någon snar framtid. En landslagsspelare och -kapten för sitt lag. Det är ju inte så att hon har kommit till ÖDFF för att medvetet och med ont uppsåt "torpedera" klubben ekonomiskt, hon har blivit ombedd att komma, eftersom klubben sett sig ha möjligheten att värva en toppspelare (vilket hon ju är efter CV, landslagsspelare..), har värvats hit och har haft den bästa avsikt att uppfylla det kontrakt hon skrivit. Det här är titlarna till artiklarna som berör Nigerias landslagsspelare och -kapten Evelyn Nwabuoku i ÖDFF:

-- "ÖDFF värvar VM-spelare - var lagkapten mot Sverige", Östersunds-Posten 29 februari 2016, skriven av Martin Nilsson
-- "ÖDFF avbryter kontraktet med stjärnspelaren: 'En väldigt tråkig lösning'", Östersunds-Posten 10 maj 2016, skriven av Patrik Sjödin

I andra artikeln berättas det att Nwabuoku spelade i ÖDFF:s premiärmatch för året, men byttes ut efter en timmes spel. Efter matchen konstaterades en knäskada.

De har även värvat en spelare från Ghana, som de tror mycket på. När jag läser om hennes ankomst till Sverige, att: "Hon kom in i andra halvlek mot AIK i söndags efter en tuff resa där hon landade så sent som dagen innan, och avgjorde direkt med matchens enda mål", då undrar jag lite om man kanske har lite för höga förväntningar på prestation från de man värvat långt ifrån? En spelare kan ju vara väldigt glad över ett utlandsuppdrag och ställa upp på att spela direkt efter ankomst i välvilja mot en ny klubb och arbetsgivare - fastän kroppen inte är färdig och beredd för match direkt på en resa, Ghana-Sverige, och väldigt stor omställning annars också med ny miljö och ny kontinent - och ett nytt lag. Hann hon träffa och träna med lagkompisarna innan match?