Kristianstad närmast segern mot serietrean

Kopparbergs/Göteborg FC kom med sina vassa forwards i gott slag. Lördagsmatchen, 1-1 på Vilans IP hamnade dock i historiken av fajter som berättar hur svårt KGFC har att bortaslå Kristianstads DFF.

– Ofta är det en tråkig känsla att åka härifrån. Vi hade velat ändra på det, men nej. Känslan finns kvar, sade Sara Lindén.

Oavgjort var förvisso en liten framgång för KGFC som gått poänglöst i fem år på Kristianstads naturgräs. Loes Geurts stod för den verkliga räddningen när hon sträckte ut och stoppade en målmedveten nick från Ida Guehai i slutminuterna.

Så dags var stämpeln som sprakande formlag tämligen utsuddad från bortalagets taktiktavla.

Det började visserligen bra med fart från mittplan, Elin Rubensson slog passningen in i i straffområdet till Adelina Engman. Engman, som värvades till KGFC förra året och då inte kunde leva upp till sitt rykte som målspruta (tre mål), ser ut att trivas allt bättre på högerkanten och rullade in sin första fullträff under 2016.

Mål efter fem minuter, men det lossnade aldrig för bortalaget. Ledningen fungerade blott som hävstång i en kvart med skickligare passningsspel och bättre kombinationer.
– Taktiken var att slå lite längre bollar på oss forwards. Vi har inte spelat på naturgräs tidigare i år och ville inte råka ut för överraskningar, sade Sara Lindén.

Kristianstad tryckte upp men slog den sista passningen bort ifrån händelsernas centrum. När kvitteringen kom efter 25 minuter hade hemmalaget skiftat tankesätt.

Amanda Edgren ledde kontringen på offensiv planhalva och Jenni Danielsson valde skottalternativet istället för att lägga vidare. Från halvmånen ställde hon Geurts, lågt och välplacerat med distinkt tillslag till 1-1.

Ställningen var oförändrad i paus men Kristianstad blev försvagat vid sidlinjen när Elisabet Gunnarsdottir åkte upp på läktaren efter meningsskiljaktigheter med ett överlag petigt domarteam.

Därifrån såg hon KDFF:s defensiva uppställning hålla tätt för anstormningen som aldrig kom. Sara Lindéns samarbete med Pauline Hammarlund tvingade iallafall fram precisionsbrytningar från Sif Atladottir och rätt ställda offsidefällor.
– Vi har höga pressmoment och oerhört duktiga spelare som hanterar risken när Sara (Lindén) är nära att hitta ytan. Jag satte mig i bra linje för offsiderna. En av dem var tveksam och kunde blivit farligt läge, sade tränaren.

Med en ribbnick från Edgren och Johanna Rasmussens distansavslut var KDFF närmare segermålet och en efterlängtad trepoängare. Tempot ebbade ut i båda läger, hemmalaget hade Ida Guehai redo för ännu ett inhopp som skulle skaka om.

Fler och fler bitar börjar falla på plats, en pinne räcker inte för att ta Kristianstad från nästjumboplatsen.
– Vi spelar bra i första halvlek, där har vi mest på gång, sade Johanna Rasmussen efteråt.

Hur nära är ni att vinna?
– Med lite tur kunde det sett annorlunda ut, vi är ju millimeter ifrån, fortsatte hon med riktning Guehais chans i slutskedet.

När KGFC tog sikte på hemresan var poängen hyfsad färdkost.
– Om man tittar historiskt kanske man får vara glad. En poäng är väl bättre än ingen, sade Stefan Rehn.

The Observer 2016-05-14 19:27

Att KDFF skulle få det svårt i årets DA är kanske inte så förvånande. Inte ens tränaren tippade dem som vinnare av DA, vilket hon gjort, möjligen på pin kiv, ett antal gånger tidigare på upptaktsträffen. Bra spelare, men ändå jämntjockt och utan spets.

Nästan samma kan märkligt nog sägas om KGFC som inte heller i år verkar få till det för att bli ett konstant topplag. Hammarlund är väl hoppet och kanske går man och väntar på frälsaren Schelin?

Martin 2016-05-15 16:33

Även om man kan ana att KDFF-tränaren har temperament så blev jag lite fundersam när jag hörde hon blivit utvisad ... det klarnade dock rätt snabbt när jag läste mig till att det var Alicia Westman som dömde för där vet ju vi LFC-fans (och säkert fans till övriga lag hon dömt) att petig är ett understatement av astronomiska mått.

Precis som 'The Observer' hade jag väl på känn att det kan bli tufft för KDFF i årets serie, särskilt då de båda nykomlingarna visat upp ett riktigt piggt spel som gör att jag ser dom som starkare än Kristianstad. Man känns överlag väldigt trubbiga och om inte Guehai har förtroende/ork att spela från start så tappar man ju offensiv kraft under stora delar av matcherna.

Göteborg känns väldigt ojämnt men har en högstanivå som mycket väl kan göra att de blir avgörande på ett eller annat sätt för var pokalen hamnar när serien ska summeras. Får man jobba med sina nuvarande spelare några säsonger samt spetsa till laget (varför inte med en Schelin) så kommer man på sikt bli ett lag för den absoluta toppen.