Femte raka Sunnanå-förlusten

Redan efter ett par minuter, fyra närmare bestämt, stod det klart att Hammarby skulle äga matchen mot Sunnanå. I fjärde minuten gjorde Julia Zigiotti Olme 0–1 och redan då hade Hammarby haft spelet. Spelövertaget fortsatte matchen igenom även om Sunnanå kom ut med bättre energi i andra halvleken. Slutresultatet 0–5 (0–4) var odiskutabelt och rättvist.
Det ville sig inte alls för Sunnanå i dagens hemmamatch mot Hammarby. De få gånger som Sunnanå kom till anfall blev det stopp. Här är det Sunnanås Michelle Wörner som försöker komma förbi Filippa Angeldal och Julia Zigiotti Olme. Foto: Ola Theander

De 240 åskådarna som sökt sig till Electrolux Home Arena hade nog hoppats på att Sunnanå efter fyra raka förluster skulle kunna knipa åtminstone en poäng i dagens match. Den förhoppningen grusades effektivt tidigt i matchen.

Hammarbys tränare Olof Unogård tyckte efter matchen att laget haft en trevande start trots det tidiga ledningsmålet. Men efter 20 minuter lossnade det ordentligt och målskyttet kom igång ordentligt under några minuter när en halvtimme var spelade.
0–2 gjordes av Frida Sjöberg i 33:e minuten. 0–3 på nick av Anna Oscarsson direkt på frispark i 38:e minuten och en minut senare var det dags för Frida Sjöberg att springa ifrån Sunnanås försvar och göra 0–4.

I andra halvleken kom Sunnanå ut med till synes mer energi än under första halvleken. Om det var sällan under första halvleken som Sunnanås spetsforward Christine Tjärnlund kom upp mot Hammarbys straffområde, så skedde det oftare under andra halvleken. Fler var då också med i Sunnanås anfall.
Spelet hölls väl uppe och Sunnanå stretade emot bra. Taylor Leach i försvaret och Lovisa Koss räddade Sunnanå från flera baklängesmål. Men ytterligare ett – 0–5 –kom ändå i matchens 88:e minut.

– Vi har ju ambitionen att vara med och slåss om de två första platserna i serien, säger Olof Unogård. Men vi har fem borta ur truppen på grund av skador och tre av dem är borta för hela säsongen. Och det finns inte några lätta matcher. Det fick vi lära oss förra omgången när vi fick 0–0 mot Holmalund.
I dag är jag jättenöjd med hur anfallet fungerade samtidigt som vi tog ansvar bakåt. Och andra halvleken spelade vi av på ett godkänt sätt.

- Vi har mycket att arbeta med, säger en besviken Jackie Bachteler, tränare i Sunnanå. Undan för undan jobbar vi mer tillsammans, men det måste bli bättre och vi måste kommunicera bättre på plan.
– Men det var inte något snack i dag. Hammarby var det bättre laget. Jag måste dock säga att jag är väldigt stolt över de unga spelarnas insats. Visst saknar vi de rutinerade spelarna som går skadade och snart är tillbaka, men de yngre spelarna måste också få rutin. Och det får de onekligen nu.

Med fem matcher spelade och fem förluster kunde starten ha varit bättre för Sunnanå, som efter lika många matcher förra säsongen i alla fall hade åtta poäng.

– Vi kommer och vi är på rätt väg, säger Jackie Bachteler.

Många i Skellefteå väntar på att det ska inträffa så snart som möjligt.

Text: Ola Theander