Mycket på spel på Malmö IP

Cuptitlar, prestige eller framskjutna tabellpositioner. Matcherna mellan Linköpings FC och FC Rosengård gäller alltid något extra. På söndag kväll lär bara ett av lagen vara obesegrat efter sju matcher.
Magdalena Ericsson vill se LFC i topp efter seriefinalen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

– Förhoppningsvis ska vi kunna stjäla poäng på bortaplan. Jag och min backlinje får jobba stenhårt med höga krav, säger Magdalena Ericsson.

Bortalägret sjuder av självförtroende, den fläckfria säsongsstarten beror till syvende och sist på hur laget präglat sina seriematcher. Stark dominans, stort bollinnehav och ett övertag i målchanser.

Sex av sex segrar som stabilt topplag är mer än vad det ständigt ambitiösa lagbygget fått till någon gång de senaste åren.
– Det känns otroligt häftigt att vi har fått allting att stämma. Tidigare var vi lite frustrerade, vi visste ju vilken kapacitet som finns. I år har vi defensiv trygghet och offensiv kreativitet, kombinerar på ett sätt som passar våra spelartyper.

Skador var ett tema under säsongsupptakten, inför seriefinalen blir truppen allt starkare. Mariann Gajhede, Fridolina Rolfö och Renee Slegers har återhämtat sig och knackar kraftigt på dörren till startelvan.

För Magdalena Ericsson gäller alltjämt platsen mitt i triangeln som ska täcka upp mest och bäst bakåt.
– Jag är ju delaktig i uppspelen också, men samarbetet mellan mig, Janni (Arnth) och Claudia (Neto) är viktigt. Vi måste hela tiden vara medvetna om var motståndarna är i position, vill stoppa anfallen redan innan de börjat, säger lagkaptenen som blir allt starkare i mittbacksarbetet.

Tanken att minska utrymmet för motståndaren har varit bärande sedan hon fick förtroendet centralt.
– Mot Rosengård kommer det bli mer uppställt försvar men det är fortfarande viktigt att ha vara redo på deras omställningar, bryta bollen innan de har börjat.

Vad gör dig till en bättre mittback än för ett år sedan?
– Det är mer smågrejer än någon radikal förändring. Jag jobbar med linjen, vill vara en ledare och styra mina medspelare. Sen är det mycket att förhindra att målchanserna uppstår, istället för att hindra på mållinjen ska man stoppa dem från ta sig in i straffområdet.

Finslipning snarare än reparation gäller under LFC:s förberedelser. Misstagen som legat bakom flera av baklängesmålen verkar vara historia internt.
– Sådana misstag gör man bara en gång under en säsong. Nu har det kommit tre matcher i rad, men mot bättre motstånd tror jag att man blir extra skärpt. Vi kommer inte att göra om det, säger Magdalena Ericsson.

Den spelförande satsningen med slagstyrka framåt har gett desto fler positiva rubriker och 20 mål. Söndagstaktiken lovar frejdigt, inte huvudlöst spel.
– Vi har offensiva ytterbackar, då får vi stanna hemma med någon mittfältare istället. Det spelar ingen roll vem det är som stannar hemma, det viktiga är att vi håller balansen.

Senaste mötet, Supercupen i mars slutade 2-1 till Rosengård som avgjorde med en nick på hörna. Träffprocenten på fasta situationer kan bli en avgörande detalj när lagen möts igen.
– Vi har gjort tre av våra mål på fasta situationer och bara släppt in en frispark. Det känns ganska tryggt, vi vet vilka spelare som är farliga i deras lag.

När damfotboll.com ringer upp några dagar före duellen surrar snacket redan hos serietvåan - inför vårens viktigaste match.
– Rosengård ser starka ut, bra defensivt och har spelare som kan göra saker på egen hand. Vi måste vara vaksamma, kan inte lämna våra ytterspelare ensamma utan måste stödja varandra så att de inte tar sig förbi på kanterna.

Vad är nyckeln till seger för er?
– Vi har en ganska ung startelva och kan inte visa för mycket respekt. Ska vi ge dem en riktig match handlar det om mod, säger Magdalena Ericsson till sist.

Rufus 2016-05-28 14:03

Ett slutresultat, som visserligen inte gör kontrahenterna nöjda, men iallafall mindre besvikna, är oavgjort. En "pinne" var och man behåller försprånget till jagande Eskilstuna. Drömscenariot är att Rosengård och Linköping ligger sida vid sida till spelomgång 21 och att den sista matchen blir helt guldavgörande. Mums för fotbollsvänner, alltså!