IFK Kalmar ur svackan - slog Hammarby

Svackan är över för IFK Kalmar. Inför matchen mot Hammarby IF ledde gästerna Elitettan. Men på Gröndal gällde inte tidigare meriter. Ett IFK Kalmar med förnyad arbetsetik blev för mycket för ett något vingklippt Hammarby i en match där båda lagen visade mycket moral och vilja. Slutresultatet blev 3–2 och det var inte oförtjänt..

Ett uppenbart revanschsuget IFK Kalmar startade matchen bäst och satte press på gästerna högt uppe i banan. Redan efter sju minuter resulterade det i matchen första mål. IFK Kalmar hade lyckats hålla press på högerkanten och Hammarby hade desperat svårt att ta sig ur hörnet. När det till sist skulle ske, gick bollen till Kalmar-mittfältaren Lisa Malmström, som spelade bollen till Mathilda Johansson Prakt. Prakt förlängde passningen till ett skott och därmed tog IFK Kalmar ledningen.
– Jag trodde de vunnit bollen, så jag gick inåt planen när bollen kom från Lisa, så jag kunde placera in den. Det var skönt. Idag handlade allt om att jobba för varandra för att ta tre poäng, sa Mathilda Johansson Prakt, som fick stort beröm också för sin arbetsinsats av tränaren Jonas Walfridsson.
– Jag tror hon sprang två mil idag.

Den första halvtimmen dominerade IFK Kalmar. Hammarby drabbades av ett tufft avbräck när anfallaren Frida Sjöberg blev liggande på banan och efter att ha försökt en kvart lindad och tejpad gick av. Redan innan matchen var Stockholmslaget drabbat av ett offensivt avbräck eftersom före detta IFK Kalmar-spelaren satt bredvid planen Anna Oscarsson som ledare med stukad fot. Oscarsson var med i U19-landslaget som vann EM och hennes frånvaro var givetvis ett stort avbräck för Hammarby.

Mot slutet av första halvlek jämnades spelet ut något och lagen hade en vass chans var. Men i paus stod det fortfarande 1–0 till IFK Kalmar.
Redan i andra halvleks tredje minut ändrades dock det. Matchens profil i programbladet, Amanda Fredriksson, levde upp till epitetet med en fin snabbrusch som slutade med ett bestämt skott i mål. 2–0 och det kändes som om IFK Kalmar fått grepp om matchen.
Men bara två minuter senare reducerade Cathrine Dahlström genom ett snyggt långskott och matchen fortsatte att ha nerv och intensitet. Men med drygt en kvart kvar att spela gjorde Emma Jones en av sina karaktäristiska genomlöpningar. Jones var trött och redan tänkt att byta, men bröt med sina sista krafter ini straffområdet, tog sig förbi sista backen och skickade in bollen i mål. 3-1 och nu tänkte väl alla Kalmar-supportrar att det skulle vara klart…men nej.

Hammarby hade också tåga i sig och den som skapat mest framåt var Patricia Üre. Med ett listigt skott reducerade hon till 3–2 och det fortsatte att vara match fram till slutsekunden. Hammarby stred för en utjämning och hade bland annat en sekvens med fyra, fem hörnor efter varandra. Men gästerna kom inte till några riktigt vassa avslut.
Det blev IFK Kalmar-seger och målet som Emma Jones gjorde blev avgörande. En skön känsla efter fyra matcher utan seger och extra skön med tanke på att Jones en gång spelade i Hammarby, men inte fick förnyat kontrakt.
– Visst är det speciella känslor, men det är nästan ingen kvar i Hammarby sedan jag var där. Framförallt var det oerhört skönt att vinna igen, sade en nöjd Emma Jones.
IFK Kalmar verkar ha fått tillbaka sitt självförtroende och samarbetet i laget och utgör därmed åter ett hot mot alla lag i serien. Hammarby gjorde med tanke på sin för dagen tunna trupp och skador en andra halvlek som tränaren Olof Unogård var mycket nöjd med. Det är ingen tvekan om att Hammarby kommer att hända med i toppen av tabellen.
För IFK Kalmar handlade det om en skön seger och en skön känsla. Som Mathilda Johansson Prakt uttryckte det:
– Vi har hittat tillbaka. Vi gör jobbet för varandra igen.

Text: Joakim Karlsson

le méchant 2016-05-29 15:00

"En skön känsla efter fyra matcher utan seger och extra skön med tanke på att Jones en gång spelade i Hammarby, men inte fick förnyat kontrakt."

När det gäller Emma Jones och hennes sejour i Hammarby 2014, vill jag minnas, efter samtal 2014 både med Emma själv och några av hennes medspelare, att främsta anledningen till att hon lämnade Hammarby var att hon av olika anledningar inte trivdes i Stockholm. Sådant kan hända. Med tanke på nivån på Emmas spel i Bajen 2014, hade hon sannolikt spelat allsvenskt 2015, om hon valt att stanna kvar i laget.