Första bortasegern för Vittsjö

Umeå IK FF inkasserade fjärde raka förlusten när Vittsjö GIK idag kom till Umeå Energi Arena Sol. Det var Vittsjö som stod för målen i en spelmässigt jämn match inför 432 åskådare. 0-2 i halvtid blev också slutresultat.

Vittsjös första mål kom 25 minuter in i matchen genom Linda Sällström som efter en dubbelchans blev helt fri framför Umeåmålet och närmast liggande kunde sätta bollen i mål. Sällström fick ett nytt öppet läge 5 minuter senare men laddade för mycket krut och skottet gick högt över. Strax innan halvtidsvilan kunde Vittsjö göra psykologiskt viktiga 0-2 målet genom Ngozi Okobi som efter en fin djupledsboll fick fritt skottläge vid straffområdeslinjen. Okobi fick bra träff och satte bollen utom räckhåll för Umeåmålvakten Tove Enblom.
Under andra halvleken såg Vittsjö mest ut att vilja bevaka resultatet och Umeå tilläts flytta upp sitt spel. Vittsjös tränare Håkan Magnusson analyserade matchen efter slutsignalen:
- Vi hade bra kontroll under den första halvleken, skapade chanser och det kändes logiskt att det stod 0-2 i halvtid. I andra tappade vi något men lyckades ändå för andra matchen i rad hålla nollan och dessutom få med oss 3 poäng så vi är jättenöjda.
Umeås dystra skadeläge fortsätter och tränare Maria Bergkvist tvingas nyttja spelare som normalt är för unga och orutinerade för 90 minuter i Damallsvenskan. Efter matchen ville Bergkvist ändå ge en stor eloge till sina spelare:
- Alla gör en jättematch med bra grundspel och vi fick ut max av vårt unga lag. Jag tycker det var orättvist att vi låg under i halvltid och vi var inte värda att förlora den här matchen.
Även om Maria Bergkvist var jättebesviken på resultatet och laget ligger under nedflyttningsstrecket känner hon inte att det finns anledning att ändra uppställning eller grundspel:
- Vårt grundspel fungerar, det är inte det som är problemet, och jag är rätt så övertygad om att det kommer att vända. Vi saknar våra fyra A-landslagsspelare pga skador men till nästa match är Jenny Hjohlman tillbaka och förhoppningsvis även Lina Hurtig. Efter sommaruppehållet hoppas vi även kunna börja matcha in Hanna Folkesson, Hanna Glas, Johanna Nyman och Jasmin Nejati. Det är klart att vi då kan höja oss.
Vittsjö har en stark anfallsduo i Clara Markstedt och Linda Sällström även om de, liksom laget i övrigt, mattades i den andra halvleken. Försvarsmässigt ställdes Katlynn Fraine i målet inte på några svårare prov och mittlåset med Josephine Chukwunonye och Ifeoma Dieke var stabila. Yttermittfältarna Rachel Mercik och Ngozi Okobi ställde Umeås försvar på prov och Okobi lyckades också göra det viktiga 0-2 målet innan halvtid.
I dagens match hade Umeås startelva en snittålder under 22 år. Det blev en övermäktig uppgift för det unga laget och även om de gör det otroligt bra tvingas många ta ett ansvar som normalt tillskrivs betydligt mer rutinerade spelare. Tove Enblom agerade stabilt i målet och kan inte lastas för baklängesmålen. Bakåt hade Umeå i övrigt starka kort i Lisa Lantz och Fanny Hjelm-Rönnlund. Framåt handlade det framförallt om Rita Chikwelu, som var planens bästa spelare, och emellanåt glimmade även Selina Henriksson till.
Målen:
0-1 min 26, Linda Sällström
0-2 min 43, Ngozi Okobi
Laguppställningar:
Umeå: Enblom – Ökvist, Lantz, Hjelm-Rönnlund – Lundin Lundström (80), Chikwelu, Henriksson, Mellouk, Berglund (69) – Bäckström (81), Sandström. Ersättare: Kröger (69), Hulinder (80), Boubezari (81).
Vittsjö: Fraine – Andersson, Chukwunonye, Dieke, Klinga – Okobi, Alanen, Adolfsson, Mercik (80) – Markstedt, Sällström (72). Ersättare: Hjälmkvist (72), Björck (80).