Sunnanås första seger

Så tog då Sunnanå sin första seger för säsongen. Segern mot gästande AIK var knapp rent målmässigt – 1–0 (1–0) – men Sunnanå visade upp ett helt annat spel än under tidigare matcher. Laget visade stor offensivlusta och spelade med ett sammanhållet försvar. AIK hade en del chanser, men kom aldrig till några direkt farliga chanser.
Här seglar frisparken från Olivia Holm över den i övrigt mycket duktiga AIK-målvakten Hanna Persson. Foto: Ola Theander

Knappt 200 på läktaren på Electrolux Home Arena i Skellefteå hade nog inte så stora förhoppningar om att Sunnanå skulle kunna bärga sin första seger. Visserligen blev det en poäng förra söndagen, men spelet hittills under säsongen har lämnat en del övrigt att önska.

Sunnanå visade dock från start upp en annan vilja än tidigare. Laget spelade koncentrerat och hade en press över hela planen mot AIK, vars bästa chans var efter knappt tio minuter när Matilda Rosqvist kom ensam med Sunnanås målvakt Lovisa Koss, som elegant avvärjde farligheten.

I 18:e minuten fick Sunnanå en frispark 20 meter utanför AIK:s straffområde. Olivia Holm slog den och bollen gick raka vägen i mål. Glädjen var ytterst påtaglig och gav energi till laget som fortsatte sin offensiv, dock utan att få bollen över mållinjen någon mer gång. Och det mycket tack vare en mycket duktig målvakt i AIK, Hanna Persson.


I andra halvlek fortsatte Sunnanå med sitt spel. Takterna som visades upp i dag byggde på kamp i varje situation. Mittbackarna Taylor Leach och Wilma Andersson stod i vägen för alla AIK:s försök att komma framåt och in i straffområdet. AIK flyttade upp spelet under andra hälften av andra halvlek, men kom inte särskilt mycket närmare Sunnanå. De hörnor som skapades togs om hand av Sunnanås försvar.

När AIK flyttade fram sina positioner för att försöka få till stånd en kvittering gavs ytterligare chanser för Sunnanå, som dock inte kunde göra flera mål trots många försök. Mot slutet av matchen fick målskytten Olivia Holm, som har en tuff spelstil, sitt andra gula kort för dagen och fick lämna planen.

– Det var väldigt tydligt att vi mötte ett lag som behövde vinna i dag. Sunnanå krigade på bra, medan vi kom lite efter under hela matchen, säger Fredrik Devoto, fystränare i AIK. Det var, som jag såg det, en tillfällighet som avgjorde matchen.

– Detta sagt utan att förringa Sunnanås insats, men vi kom inte riktigt heller förbi Sunnanås starka centrala försvarare.

– Matchbilden var ungefär densamma som när vi möttes under försäsongen och spelade oavgjort. Men jag kan säga så här, att vi redan nu ser fram emot att möta Sunnanå hemma i Solna.

Sunnanås tränare Jackie Bachteler var förstås mycket nöjd.

– Det här var den bästa matchen som vi har gjort den här säsongen, säger hon. Alla spelare tog stort ansvar och arbetade för varandra. Matchplanen följdes helt och hållet och vi fick till de snabba omställningarna som vi pratat om att vi måste lyckas med.

För Sunnanås del börjar de tidigare skadade spelarna komma tillbaka. Elin Ellman spelade i dag hela andra halvleken och när drygt tio minuter återstod kom Tanja Nousiainen in för första gången sedan skadan under förra hösten.

Text: Ola Theander

Taggar: ,