Linköping vinner igen i Piteå

Östgöta-expressen rullar vidare. Genom mål av Stina Blackstenius, Renée Slegers, Pernille Harder och Kristine Minde vann Linköping med 4-1 borta på LF Arena i Piteå. Inför endast 742 åskådare tog hemmalaget ledningen genom Tempest-Marie Norlin. Efter två förluster 2014 och 2015 vinner Linköping igen i Norrbotten.
Linköpings Pernille Harder blir tacklad av Piteås Elin Bragnum. Foto: Bildbyrån

Linköping började med sin stora stjärna Pernille Harder på bänken. Istället fick norska Kristine Minde förtroendet att spela från början igen. I den sjunde matchminuten var gästerna nära att ta ledningen när Fridolina Rolfö troligtvis försökte sig på ett inlägg från vänster som dock kom för nära Hilda Carléns mål och toucherade ribban.
På andra sidan föll strax därefter matchens första mål. En långboll ur Piteå-försvaret hamnade på Linköpings vänsterkant där Jonna Andersson nickade bollen mitt in i banan. Felicia Karlsson tackade för det och passade snabbt vidare till Tempest-Marie Norlin som hade lite tur att bollen fick in i mål. 1-0 till hemmalaget som ju har ett bra facit hemma mot Linköping de senaste åren. 2014 vann man med 1-0, 2015 med 2-0.

Trots att Linköpings FC hade mer boll och säkerligen mer av matchen kom tabelltvåan ändå inte till många heta chanser. Piteå spelade icke oväntat återhållsamt och försiktigt på hemmaplan, men var definitivt med i spelet.

Det visade sig inte minst i 51:a minuten efter att Felicia Karlsson lyckades sysselsätta två Linköpings-försvarare på högerkanten och andra bollen hamnade hos Irma Helin. Helin tvekade inte och sköt mot ribban.

Matchen tog nu fart igen, på andra sidan kom Jonna Andersson in i Piteås straffområde och hennes hårda skott gick knappt förbi bortre stolpen, bara två minuter efter Piteås stora chans.

I den 58:e minuten bytte Martin Sjögren in Pernille Harder för Claudia Neto. Och även om man i början inte såg mycket av henne så var det hennes snabba passning i den 69:e matchminuten som Stina Blackstenius kunde rulla in till 2-1 för bortalaget. Ett snabbt anfall med snabba ryck - Rolfö till Harder - Harder in i mitten till Blackstenius.

Nu verkade matchen avgjord till Linköpings fördel, men LFC-målvakten Cajsa Anderssons tabbe i 70:e minuten borde ha lett till en kvittering för Piteå. Andersson ville helt ohotad sparka ut bollen och träffade Piteås Nina Jakobsson som endast stod ett tiotal meter framför henne. Jakobsson hade plötsligt den stora chansen, men missade öppet mål och sköt förbi högre stolpen. En chans som hon säkerligen kommer att gå igenom ett antal gånger i dag och i natt.

Och med nio minuter kvar att spela var det Pernille Harder som avgjorde matchen för Linköping. Jessica Samuelsson lyckades ta sig förbi på sin högerkant och passade in i straffområdet där Harder sköt nästan direkt in i mål. Knappt två minuter senare utökade Kristine Minde till 4-1 när hon bröstade in bollen efter inlägg från vänster av Jonna Andersson.

Linköping vinner helt förtjänt om kanske med ett mål för mycket. Trots en bra laginsats visade det sig även att det är Pernille Harder som ofta gör skillnad för Linköping och ser till att LFC kan följa efter i Rosengårds spår. För drygt två timmar intar Linköping serieledningen.

Vittsjö hemma är nästa för Linköping medan Piteå ännu en gång får resa söderut för att möta KIF Örebro på Behrns arena.

The Observer 2016-06-11 19:27

PIF har lyft sig en bit de senaste åren. Just i år verkar även LFC ha gjort det. Då tänker jag inte i första hand på 25 målbollar på åtta matcher, utan på att man visat att man kan komma igen efter inledande underlägen, senast mot Rosengård och nu mot PIF. Detta har under flera säsonger tidigare varit en av LFC:s akilleshälar. Samtidigt riskerar LFC mycket att försätta sig i underläge. Mot fel lag kan det bli fatalt. Piteå kunde varit ett sådant lag. Slegers snabba replik till 1-1 kan inte överskattas. Hon gör inte många mål, men viktiga.

Sedan går det inte att förneka att LFC blir ett säkrare och farligare lag med Harder på plan. Hon har, tillsammans med Kvarnsvedens Chawinga och Marta, en extra dimension i spelet som få (inga?) spelare i DA kan matcha.