Umeå-försök att stoppa Tabitha kostade rött kort

Tabitha Chawinga, Tabitha Chawinga och Tabitha Chawinga. Kvarnsvedens forwardsstjärna hade stor show när Dalalaget vann hemma mot Umeå IK med 3–1 (2–1). 20–åringen svarade för två mål och ordnade frisparken som gav 3–1.
Tabitha Chawinga, vass målskytt i Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Kvarnsveden öppnade bra och tog kommandot över matchen direkt hemma mot Umeå IK. Forwardsstjärnan Tabitha Chawinga tunnlade Amanda Kröger, fick med sig bollen och satte den i högra hörnet om Malin Reuterwall i Umeåmålet. Då hade vi bara spelat i fem minuter. KIK hade också haft ett farligt läge på en vänsterhörna innan.

Hemmalaget dominerade stora delar av den första halvleken och Umeå IK hade det svårt att skapat något i anfallsväg. Kvarten spelad tog Tabitha Chawinga emot ett vänsterinlägg från Agnes Dahlström och kunde placera in bollen i det högra hörnet via en touch på Lisa Lantz i UIK.

Kvarnsveden hade ett bra grepp över matchen och Umeå IK kom att göra ett byte efter 36 minuter när Selina Henriksson fick lämna och Amanda Berglund kom in. I den 40:e tvingades Tabitha Chawinga lämna planen med en vrickning i vänsterfoten i samband med att hon hade ett farligt omställningsläge, hon kom sedan in igen.
Med minuten kvar av halvleken kom så Umeå IKs första läge när bollen studsade fram och tillbaka i Kvarnsvedens straffområde, den hamnade till slut hos Lotta Ökvist som fick på en drömträff och gästerna kunde reducera.

Direkt i den andra halvleken skapade hemmalaget fyra hörnor på rad och där var Marie Salander närmaste att göra mål. Men Malin Reuterwall hann upp på den med händerna. Umeå IK fick mer att säga till om den andra halvleken, på en frispark i den 57 minuten från Lotta Ökvist kunde Hanna Sandström ta ner bollen och tvingade Adelaide Gay till en bra räddning som gav i en resultatlös hörna.

Även om Umeå IK fick mer att säga till om, och man skapade betydligt mer än i den första halvleken, så var det Kvarnsvedens match eller rättare sagt Tabitha Chawingas. 20–åringen vann de flesta duellerna och skapade även lägen för lagkamraterna. Ett av lägena kom med kvarten kvar när Caroline Lundberg tvingade Reuterwall till en kvalificerad räddning.

Med bara minuter kvar av matchen nådde en Kvarnsveden-försvarare Tabitha med en långboll och hon spurtade ifrån Umeåf-örsvararen Lisa Lantz som tvingades till att dra ner forwardsstjärnan. Där fick vi se ett rött kort (målchansutvisning) på UIKaren följt av en en farlig frispark. Marie Salander tog hand om den och gjorde det snyggt, hon skruvade in bollen i målvaktens högra hörn och där säkrade hemmalaget säsongens första seger. Den var dessutom välförtjänt sett till hur matchen såg ut.

Förlusten var Umeå IKs femte raka nederlag och ännu har man inte kvitterat ut någon seger på de åtta första matcherna. Det forna storlaget parkerar därmed på nedflyttningsplats och närmast väntar FC Rosengård på hemmaplan. Kvarnsveden tog sig uppåt i tabellen och har kontakt med Djurgården, Piteå och Kopparberg/Göteborg.

Text: Anders Andersson

The Observer 2016-06-11 19:38

KIK har satt sig i respekt i DA. Med ett snitt på en poäng per match brukar det innebära fortsatt säkrat kontrakt. Chawinga gör nog inte de 25 mål hon vill i DA, men om det blir drygt hälften till slut är det mycket bra för en nykomling (och för de flesta för all del). KIK visar (tillsammans med Djurgården och exempelvis Linköping) att det kan vara framgångsrikt att behålla sitt lag i stort utan värvningar. Särskilt starkt av KIK och DIF som dessutom gått upp en division.

UIK är i en sorglig ökenvandring som gammalt storlag. Skador på flera tongivande spelare och svag ekonomi kanske både orsakat och förvärrat läget. Skulle dagens tabell gälla som sluttabell avslutas, åtminstone tillfälligt, en epok i svensk damfotboll, där UIK under en tjugoårsperiod gått från yttersta Europaeliten till Sveriges andradivision. Kan det verkligen hända? Ett annat gammalt storlag - Sunnanå (och förra DA-laget QBIK) - ligger på nedflyttningsplats i Elitettan, så omöjligt är det ju inte...