Lekande lätt när Linköping krossade Vittsjö

Vittsjö blev ingen match för Linköping som gjorde processen kort med bortalagets eventuella poängförhoppnngar med ett mål av Skyttligaledaren Pernille Harder efter bara fyra minuter. Det skulle bli sju till varav ett hat-trick av Stina Blackstenius.
Stina Blackstenius gjorde äkta hat trick mot Vittsjö. Foto: Bildbyrån (arkiv)

Total dominans så kan man säga om Linköpings första halvlek mot Vittsjö GIK.Gästerna hade inget att sätta emot när topplaget Linköping drog upp tempot. Ett snabbt mål dessutom sänkte säkert någons små förhoppningar om annan utgång.
Claudia Neto dansade förbi på mittfältet och hittade Pernille Harder med en instick och danskan missar sällan dessa lägen. Hennes elfte mål för säsongen var ett faktum redan efter fyra minuters spel.
En intränad hörnvariant ökade på Linköpings målskörd sex minuter senare. Hörnan från vänster slogs till uppspringande backen Jonna Andersson som i sin tur hittade in till Kristin Minde på väg framåt när Vittsjöförsvaret lyfte. Minde nickade bestämt in 2-0.
Ytterligare en hörna, slagen direkt i mål av Magdalena Ericsson rätt i mål och Linköping gick till halvtidsvila med en 3-0 ledning. Tungt för Vittsjö som inte haft en enda avslutning på mål under 45 minuter.


Jämfört med matchen mot Mallbacken hade Vittsjö flera startspelare på bänken. Sandra Adolfsson, de två nigerianska spelarna Ngozi Okobi och Josephine Chukwunonye samt Nkemjika Ezurike och utan dem klarade inte Vittsjö sätta någon som helst press eller hålla ihop laget i defensiven mot starka Linköping som slog inte av på takten i andra halvlek och målen fortsatte att rulla in.

Stina Blackstenius gjorde både 4-0 och 6-0 och fullbordade med matchens sista mål till 8-0 och ett hat trick. Däremellan stack Kristine Minde i djupet på en långboll från Magdalena Ericsson, som hon snyggt plockade ner och skottet på uppstuds var helt otagbart för Katie Fraine i målet.

Pernille Harder visade klass lite när hon ville och hennes andra mål för kvällen till 7-0 var riktigt snyggt. Vittsjöbacken Iffeoma Dieke rensade undan men Harder snappade upp bollen dribblade, av några motståndare och sköt sedan distinkt och hårt ett skott i krysset bakom Katlynn Fraine, Harders 12:e mål för året.

Ja det var verkligen spel mot ett mål och jag är inte säker men gissar att detta är en av Vittsjös största förluster i Damallsvenskan hittills.
Linköping är i och med de många målen nu i absolut lika dela ledning med FC Rosengård som vann med 4-0 borta mot Umeå IK.

The Observer 2016-06-16 07:51

Den här säsongen är kanske LFC:s sista möjlighet att utmana om SM-guldet på allvar. Att Pernille Harder är förlorad nästa säsong är troligt och om även Blackstenius lämnar (22 mål tillsammans så här långt) så blir det som i de flesta lag, förutom Rosengård förstås. Linköpingspubliken får kanske se Harder när Rosengård kommer på besök 2017? Annars är det upp till bevis för Linköpingsföretagen och LFC att lyfta sig från den ekonomiska botten i DA.

Apropå artikeln ovan: Nej, LFC är faktiskt i ensam ledning i DA på fler gjorda mål (även om måldiff och poäng är lika med FCR). Någon Ikidi ("Vittsjöbacken Ikidi") finns väl inte heller i VGIK. även om hon behövts en dag som igår. Gissar att det var Dieke (Okobi?) som avsågs?

Professorn 2016-06-16 09:40

Varför skulle Harder gå till Rosengård?

Rufus 2016-06-16 11:16

Pernille Harder har sagt, alltsedan hon kom till Sverige och Linköping, att det är kontinenten och klubbarna där som lockar henne. Malmö skulle väl bara bli en "hållplats" på vägen? Fast man vet aldrig - money talks! ;)

The Observer 2016-06-16 14:54

@Professorn Varför Harder till Rosengård? Ja, exempelvis:

  1. Efter fem säsonger i LFC där hon utvecklats till den toppspelare hon är idag är det kanske läge att söka sig någon annanstans?

  2. Större möjlighet att vinna titlar och konstant komma ut i CL-spel

  3. Antagligen betydligt bättre betalt

  4. Att FCR köper spelare av Harders klass närmast reflexmässigt och - tänk vad Marta och Harder skulle kunna åstadkomma tillsammans - sista lyftet mot CL-final?

  5. Vilja att utvecklas ytterligare i ett nytt topplag

  6. Som @Rufus är inne på ovan: En mellanlandning och språngbräda ("skyltfönster") till kontinenten

  7. Närmare till Danmark

Därmed inte sagt att inte hon inte trivs i LFC, för det verkar hon göra! Därmed inte heller sagt att inte också andra Europeiska storklubbar gärna ser henne i sitt lag.

LFC vill säkert över allt annat behålla Harder. Hon bär laget på sina axlar, om än inte ensam. Så frågan är om trivsel, prestationer i LFC och sannolikt kommande CL-spel med LFC väger upp punkt 1-7 ovan?

Rufus 2016-06-16 15:30

Väl genomtänkt och nykter genomgång av Pernille Mosegaard Harders kommande karriärval, bäste @The Observer! Det finns många "för" och "emot" i hennes framtidsplaner. Fem säsonger i samma klubb är mycket för vilken spelare som helst, fast nu talar vi inte om Charlotte Rohlin, urtypen för en superlojal spelare i sitt hemmalag.

Det som kan väga tungt i Harders val är vad som brukar kallas "den sociala biten". Det ska vi inte gå in närmare på, men anknytningen till Linköpings FC är stark just därav. Nåväl - den som lever får se, och Pernille Harder lär vi få se och höra mycket om de kommande åren. Hon är det bästa som hänt svensk damfotboll sedan Martas entré och hon kan bli en levande legend inom damfotbollen, en motsvarighet till Pelé et consortes på den andra genussidan.

Professorn 2016-06-16 17:43

Om Harder går till Rosengård kommer jag behöva söka terapi. Det vore fruktansvärt.
Men tack och lov är detta bara spekulationer som jag inte tänker ödsla ngn tid på. Bäst att njuta av det som pågår fullt ut.

Martin 2016-06-16 18:18

Harder känns inte alls som en spelare som skulle gå till en klubb för pengarnas skull, om så vore fallet hade hon försvunnit härifrån för länge sen. Vad gäller Rosengård så blir ju den uppenbara frågan: Varför byta ner sig ?

Vill man ha nära till Danmark så är ju Tyskland ett lika bra alternativ med skillnaden att det är bättre pengar och mer utvecklande i seriespelet. Jag tror dock att det är stor risk att det blir sista säsongen med Magic i LFC men lämnar hon så blir det till Frankrike eller Tyskland och inte till Malmö som ju som sagt vore ett steg bakåt för vår danska superstjärna.

The Observer 2016-06-16 21:22

Visst är det spekulationer om Harder stannar eller går. Men en sådan spelare med sista året på sitt kontrakt kommer naturligtvis att få kvalificerade erbjudanden från flera toppklubbar. Lika väl som det var ett både modigt och smart steg för en ung talang att gå till utlandet och LFC, lika modigt och smart kan det vara att nu gå till en annan klubb. Vad Harder själv lägger i vågskålarna vet ju bara hon.

Min poäng i första inlägget var närmast att i år har LFC en unik möjlighet att nå SM-guld och nästa år kan tåget ha gått (på ett antal år). Ett medaljlag kan man säkert vara även utan spelare som Harder och exempelvis Blackstenius, vilket LFC ju också visat. Den slagstyrka som nämnda spelare har ersätter man inte hur som helst. Rosengård har mer av "köpstrategi" och LFC har mer av "förädlingsstrategi". Båda kan vara framgångsrika, vilket visat sig, men "köpstrategin" går snabbare. Kanske behöver LFC starta en Pernille-fond som man startade en Brasse-fond en gång i tiden?

Professorn 2016-06-16 22:18

Aha, var det din "poäng". Kanske dags att byta namn till Pessimistkonsulten?

The Observer 2016-06-17 07:14

Så, om jag förstår @Professorn rätt, håller du inte med om att LFC har en unik chans till SM-guld i år? Du håller inte heller med om att det finns risk/chans att exempelvis Harder går till en annan klubb till nästa säsong? Eller är det bara så att man inte får prata om det och "spekulera" kring det?

Visst, jag kan absolut tänka mig ett namnbyte, men kanske inte just till det föreslagna - Realisten möjligen istället. Som tack för förslaget vill jag också bidra med några förslag till dig Professorn (namnet verkar sakna koppling till kommentarerna): Optimistnaivisten - eller varför inte bara det kortare och snärtigare: Strutsen?

Professorn 2016-06-17 20:17

Optimistnaivisten, hm, jag vet inte varför det skulle vara naivt att fokusera på hur bra allt är i dagsläget. Strutsen var ännu konstigare: du har väl inte gått på myten om huvudet i sanden?

The Observer 2016-06-17 21:31

Aha, var det din "poäng" - hur bra allt är i dagsläget? Då så - grattis Professorn, nu fick du nästan, men bara nästan, ihop till ett argument! Du kanske ska behålla namnet ändå? Själv är jag egentligen inte så intresserad av att sätta etiketter varken på dig eller andra i kommentatorsfältet.

Nej, om du skrivit om hur bra allt är JUST NU så är det inte varken optimistiskt eller naivt, tvärtom lätt att hålla med om. Saken är bara den att det inte var det mitt inlägg handlade om, utan LFC:s unika chans i år och hur framtiden kan te sig. Om man håller på LFC finns det väl all anledning att, likt ett visst djur, sträcka på halsen och med njutning titta ut över det gröna fältet.

Anette Börjesson 2016-06-17 22:07

Fel av mig