Succédebut av 17-åring i QBIK

Amanda Jansson tog för sig och blev stor matchvinnare med två mål när QBIK hemma besegrade topplaget IK Sirius med 2–1 (1–0). Tidigare i veckan fyllde hon 17 år – Det känns riktigt bra och jag är väldigt glad, jag vet inte vad jag ska säga. Tjejerna i laget stöttade mig hela vägen, säger tvåmålsskytten och debutanten Amanda Jansson efter matchen

.Ett QBIK i stort behov av poäng aviserade ett byte i uppställningen inför lördagens match mot Uppsala-laget IK Sirius. In från start klev 17–åriga Amanda Jansson som hade gjort sin första träning med laget i torsdags, efter att ha blivit uppflyttad från F19-laget.
Hon tackade för förtroendet och tog verkligen chansen. I slutet av den första halvleken som hemmalaget hade haft kommandot över, nådde hon högst på en frispark och ordnade 1–0.
– Jag kände mig väldigt nickstark i den situationen och gick på bakre ytan precis vid stolpen, den satt som ett smäck i målet, berättar Amanda Jansson om det första målet.

QBIK fortsatte att övertyga i den andra halvleken och med tjugo minuter kvar, skulle debutanten Amanda slå till igen. Erica Eriksson serverade 17–åringen en boll som hon mötte med pannan.
– Andra målet var mer på känsla känns det som. Erica la iväg en sned och skruvad men väldigt bra boll som jag bara styrde in med huvudet.

Efter målet bytte man ut Amanda Jansson och in kom istället Gabriella Kalkan. Karlstadslaget hade bud på flera mål och övertygade inför de 114–120 åskådarna på Tingvalla Idrottsplats. Sirius kom visserligen att reducera på slutet, men QBIK vann välförtjänt och klev i och med segern upp ovanför nedflyttningsstrecket.

– Det är helt fantastiskt och underbart att se en tjej som bara kommer in med noll respekt och kör. Det var lite det vi hade hoppats på när vi gjorde det här bytet längs fram, hon gick in och dominerade, säger QBIK-tränaren Omid Sulefani.
–Jag älskar sånt.

Hur har hon sett ut på träningarna under veckan?

– Amanda gjorde sin första träning med oss i torsdags, vid första övningen gick jag fram till min assisterande Saleh Sulefani och undrade varför hon inte var med oss. Man ser på en gång om det är en bra fotbollsspelare, jag frågade henne efter träningen om det är någon som hade frågat henne om hon ville bli uppflyttad, nej sa hon, ”men jag tränade med dom en månad i vintras”, säger Omid Sulefani och fortsätter:
– Sen sa jag till henne att hon skulle träna med oss imorgon (läs igår fredag). Hon gjorde det och då var det inget snack om saken, den här tjejen skulle starta. Så pass bra är hon och hon gick in och körde.

Amanda själv upplevde matchen bra och tyckte att man verkligen genomförde den som ett lag.
– Vi behöll lugnet och spelade oss igenom lagdelarna och använde oss av alla spelarna. Alla var delaktiga i både försvar och anfall. Vi spelade som ett lag och jag själv hade flera chanser som jag borde ha satt.
– Men vi vann och tog tre poäng. Jag vet att A-laget har haft det svårt att ta poäng, så det känns underbart att få vara delaktig i det hela, säger Amanda Jansson.
– Alla lagkamraterna var delaktiga.

Vad hade du fått för instruktioner inför matchen?
– Att jag bara skulle gå in för det och att jag hade ett bra tillslag och var bra på både nick och fötter. Jag försökte och inte tänka för mycket, bara gå för det och det viktigaste är att man försöker för till slut sitter den, säger en glad matchvinnare.

Omid Sulefani får slutordet:
– 2–1 är i underkant, vi hade chanser att göra både 3,4 och 5–0. Jag tycker att vi förutom någon period i den första halvleken dominerade matchen.
– Det är dessutom en laginsats och idag satte vi några av våra chanser. Vi har spelat bra i dom senaste matcherna utan att få utdelning. Jag sa till tjejerna att vi när vi väl vinner så kommer vi att fortsätta att vinna, jag är övertygad om det, så bra är vi.

Text: Anders Andersson