Damfotboll.com´s minnesbubbla "2013"

Damfotboll.com´s minnesbubbla "2013"

Dags för 2013 och den största damfotbollsfesten i Sverige, sedan VM 1995. Värdskapet för EM-slutspelet var förlagt till Göteborg, Halmstad, Kalmar. Norrköping och finalen på Friends i Solna. Den svenska sommaren visade sig från sin bästa sida för de elva gästande landslagen - och givetvis det svenska.

Succé alltigenom - så när som på en sak. Att Sverige missade chansen att spela om medalj, utslaget med 0-1 mot Tyskland i semi.
Norge blev favorit i Kalmar där man hade sin bas. Finalen spelade Norge mot Tyskland i Solna och förlorade med 0-1. Men det var ändå ett stort framsteg för Norge och förbundskapten Even Pellerud som basade för damlandslaget under de bästa åren.
I Algarve cup blev det dock förlust efter straffar mot Sverige i matchen om tredjeplatsen och ytterligare en gång med uddamålet i Linköping under förberedelserna till EM.

På Fotbollsgalan vann Lotta Schelin Diamantbollen för tredje året i rad. Dock missade hon Champions League-titeln. Den knep Nilla Fischer med VfL Wolfsburg i finalen som spelades i London, men endast tack vare 1-0 på straff.
LdB FC förlorade sin kvartsfinal mot Olympique Lyonnais med sammanlagt 0-8 (tre mål av Lotta Schelin) och Kopparbergs/Göteborg sin mot Juvisy med 1-4.
Detta års skandal på Fotbollsgalan var att Therese Sjögran glömdes bort medan herrlandslagets rekordhållare Anders Svensson fick en bil.

LdB FC vann Damallsvenska för tredje gången på de fyra senaste åren. Det handlade mycket om pengar vid sidan av matcherna. Den här gången hette Malmö-lagets räddare Dan Olofsson.
Tyresö hade finansbolaget Prioritet Finans bakom ryggen.
Linköpings FC och Kopparbergs/Göteborg med mindre ekonomiska muskler att skaffa önskespelare hamnade mer än tio poäng bakom.

Genom omläggning av Svenska cupen blev det ingen final 2013.
Det var första året för Elitettan och den vanns av Eskilstuna United före AIK, båda flyttades upp till Damallsvenskan 2014.
I Marta Fotbollsmagasins enkät före seriestarten bland lagens tränare och sportchefer var det ingen (!) som nämnde Eskilstuna United som tänkbar seriesegrare.

Emma Jansson från Hammarby gjorde något som ingen annan lyckats med i Cup Kommunals finaler nämligen fyra mål. Stockholm vann över Västerbotten med hela 6-2. Finalen spelades några timmar före dam-EM-finalen i Solna och där fortsatte firandet.
Ett jubileum i skymundan uppmärksammades av Mara Fotbollsmagasin nämligen att det var 40 år sedan Sveriges första damlandskamp mot Finland på Åland. Lagkapten Ebba Andersson och vår egen reporter Thorsten Frennstedt var med på respektive vid sidan av plan och mindes i nummer 4. Det blev också det näst sista numret av Magasinet som ännu idag efterfrågas. Men som med allt är det en fråga om pengar. När annonsörerna sviker står man sig slätt.

Vi har inte nämnt en röd tråd genom nästan alla nummer nämligen kostråden och träningsråden. I synnerhet hur man undviker korsbandsskador. Trots intensiv forskning verkar dessa fortfarande vara ett gissel som i alltför hög grad drabbar fotbollstjejer i alla åldrar.

Ett blogginlägg hade ett förslag:
Om inte EU-lagar och Bosman-domen sätter gränser för klubbarnas importer borde de i självbevarelsesyfte själva göra det. En frivillig överenskommelse om X antal utländska spelare per lag. Ännu bättre vore om en eller flera klubbar, eller varför inte EFD som har mandat, lämnar in en motion om ändring i representationsbestämmelserna. Vänta inte, den ska vara inlämnad senast den 1 september!
Inget hände.