Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

– Redan det andra året som jag var där var det en satsning, även om vi inte lyckades sportsligt just då, säger hon inför återträffen.

– Det hade varit jättekul att få vara med på deras resa, men jag var inne i en period i mitt liv där jag behövde ta nästa steg.

Hanne Gråhns tog beslutet 2014, flyttade till Örebro och påbörjade en utbildning. Platsen i högsta serien fick hon på köpet, ett år innan det lyckades för Kvarnsveden.
Fotbollskarriären fick också ett lyft, högerbacken stod för en stark debutsäsong och slutade fjoråret med Champions League-matcher och landslagsläger. När Pia Sundhage behövde komplettera sin försvarsuppställning inför kvalmatcherna mot Polen och Moldavien i juni ringde telefonen igen.

Hanne Gråhns gjorde inte bort sig på den senaste samlingen, vågade på träningarna och slog sig in i bruttotruppen till OS.
– Jag fick ingen speltid, men fick visa upp mig och fick reda på vad jag behöver jobba vidare med, säger hon.

Tillbaka i vardagen i Örebro skiljer Gråhns tydligt på ting och saker.
– Jag trivs jättebra här med allt jag fått uppleva. Vissa grejer har jag valt att se som en bonus istället för att börja ställa krav, det tror jag funkar bättre.

I klartext, en plats bland de 18 i Sundhages slutgiltiga trupp skulle vara en överraskning. Det finns en del att rätta till på hemmaplan i ett lag som har mer att bevisa.
– Jag har fått ta mer ansvar än vad jag gjorde förra året, lite automatiskt men jag trivs i den rollen. Sen har det börjat lite knyckigt för oss men jag känner att vi har börjat styra upp det med en annan inställning och en annan fart på träningarna, säger Hanne Gråhns utan att tyngas av tiondeplatsen i skrivande stund.

– Det tar tid att lära känna varandra men nu har vi fått mer tid och är sugna på att visa vad vi går för. När vi väl får det att stämma syns det att vi är ett bra lag och har bra perioder som bollspelande lag. Men vi tappar fokus och det straffar oss ibland, vi behöver en jämnare balans.

Skytteligaledning ger dubbla budskap
Själv har hon utmanat ännu mer än förra året, två mål och delad ledning i den interna skytteligan är både positivt och negativt.
– Lite måste man ändå säga att det riktigt är okej. Jag ska inte vara i toppen, det säger lite om att vi måste komma till farligare chanser. Kunna hantera bollen när vi har den och våga riskera lite i sista tredjedelen.

Efter sommaruppehållet kommer Lisa Dahlkvists rutin och vinnarskalle KIF till godo. Dessförinnan får traditionslaget kämpa på om det ska lossna. I matchen som väntar kommer motståndarens bästa skytt med lika många mål som Örebro totalt sett.
– Chawinga (Tabitha) längst fram verkar vara en otroligt duktig fotbollsspelare, henne får vi vara försiktig med men hanterar vi bollen som vi gjort på slutet är känslan bra.

Målsprutan anslöt till Kvarnsveden i samband med att Hanne Gråhns tog farväl. Desto fler spelare är kända ansikten vid hennes återbesök på Ljungbergsplanen.
– Jag har några riktigt nära vänner i laget och det ska bli kul att komma tillbaka. Vad som helst kan hända, men vi är taggade och ska göra allt som står i vår makt, säger 23-åringen som tillhör den erfarna sidan i söndagens bortamatch.

– Svårt att säga om vi kan dra någon fördel av det. Men vi kan vara trygga med bollen och behöver inte stressa iväg någonting.

Söndag 16.00 Kvarnsvedens IK - KIF Örebro