Hanna Glas har bra blågul omgivning i Eskilstuna

Under tiden i Umeå gjorde hon stora framsteg, men fick också uppleva skadeavbrutna säsonger. Efter flytten till Eskilstuna United hoppas Hanna Glas på ett helt år, både i klubb- och landslag.

– Jag utvecklades mycket i Umeå och hade väldigt lärorika år. Här i Eskilstuna finns många duktiga spelare och det är tuffare miljö i ett topplag, säger hon.

I september 2015, precis efter att Glas fått kallelsen till kvalmatcher med landslaget slog karriärens tredje korsbandsskada till. Efter operation och rehab gjorde hon comeback lagom till en slitig höst med UIK, streckstrid och till slut nedflyttning för traditionslaget.

Eskilstuna erbjöd ett nyttigt miljöombyte och lockade med en fri roll.
– Det känns jättebra, jag får vara en blandning av mittfältare och ytterback, utvecklar mig själv mycket, säger 24-åringen om kantpositionen till höger i 3-5-2-systemet.

Du är redan mer framåt i planen än vad du var i Umeå?
– Ja, det är framförallt och de offensiva besluten och en-mot-en-spel som jag får öva. Det är en stor yta, men håller jag mig alltid spelbar får jag bestämma mycket själv.

Kombinationen av offensiva och defensiva kvaliteter, kampen i UIK och en försäsong enligt planen med United tog Glas till en ny vända med landslaget.

Hittills fem landskamper, via januarilägret till Algarve och Kanadamatchen i april. EM som ett möjligt alternativ på ytterbacksplats finns med på horisonten.
– Det är ett mål till sommaren, just nu fokuserar jag på att spela mer i klubben. Fysiskt är jag med, spelmässigt försöker jag fortfarande anpassa mig till det nya.

Landslagsvimmel i Eskilstuna
Kopplingen mellan Eskilstuna och landslaget är lättfunnen. Bara Pia Sundhages Sverige har haft tre namn från klubben (Glas, Mimmi Larsson och Olivia Schough) i spel under året. Ytterligare tre ( Petra Andersson/Nathalie Björn och Emelie Lundberg) har rest till olika samlingar, då har vi ändå inte nämnt uttagningar till yngre landslag och andra nationer.
– Det är en trygghet när man är iväg, jag är såpass ny att det kan vara bra att ha några att vända sig till.

Hur sporrar ni varandra i vardagen?
– Att möta så duktiga spelare varje dag är bra och utvecklande. Vi har riktigt vassa träningar, tuff konkurrens på nästan alla positioner.

Onsdagskvällens match mot FC Rosengård ger tydliga vinkar om hur United står sig mot topplagen. En annan kaliber på motstånd än i de två tidigare omgångarna, Eskilstuna har dominerat fyra halvlekar och fått med sig fyra poäng.
– Vittsjömatchen var riktigt tråkig, vi ville ha med oss tre poäng och hade två offsidemål. Sen går vi bort oss lite på en hörna, säger Hanna Glas som nickat bollen i nät vid det ena tillfället då flaggan kom upp.

Med din nya arbetsbeskrivning bör det ändå inte dröja länge innan du kommer med i poängligan?
– Jag vill ju göra mer än tidigare, med inspel i luften eller efter marken. Sen kan jag också avsluta själv med skott i boxen.

Serien är ung men förlorar ni ikväll skiljer fem poäng till tätduon?
– Mycket kan hända på vägen. Men de här matcherna är det roligaste vi har. Jag tror spelet kommer att pendla, de är bollskickliga och det är vi med.

Onsdag 19.00 Eskilstuna United - FC Rosengård

Antal landslagsspelare - landskamper och speltid (i Sverige) under 2017
Linköpings FC - 4 spelare, 22 matcher, 1 344 minuter
FC Rosengård - 3 spelare (+1 utan speltid), 14 matcher, 794 minuter
Eskilstuna United - 3 spelare (+3), 13 matcher, 492 minuter
KIF Örebro - 2 spelare (+1), 10 matcher, 686 minuter
Kopparbergs/Göteborg FC - 2 spelare, 9 matcher, 343 minuter
Piteå IF - 2 spelare, 3 matcher, 225 minuter
Djurgården - 1 spelare, 1 match, 15 minuter

Tidigare möten
161016 Rosengård -Eskilstuna_1-2
160623 Eskilstuna - _Rosengård
0-1
150805 Eskilstuna - Rosengård 1-2
150517 Rosengård - Eskilstuna 2-1
140921 Eskilstuna - Rosengård 0-4
140518 Rosengård - Eskilstuna 3-0