Hanna Sandström gärna kvar på topp i Kristianstad

Lerig och smått olämplig för konstruktiv fotboll. Så var underlaget på Vilans IP när Hanna Sandström och Umeå IK halkade omkring och föll i höstas. Som nyförvärv i Kristianstads DFF har hon fattat annat tycke för naturgräset.

– Matchen i november var fruktansvärd, som att springa på en surmyr. Men nu tycker jag om det, de har skött planen riktigt fint, säger hon.

Efter sista omgången ifjor gick det snabbt, KDFF slog ut UIK ur högsta serien och såg sedan till att snappa åt sig ett par namn från nedflyttningslaget.

Hanna Sandström hade förvisso en del offensivt ansvar i UIK, de två första matcherna i KDFF har hon börjat på topp.
– En utmanande position där jag hamnar i många avgörande lägen som jag inte är så van vid att ha, säger 21-åringen som lika gärna syns på mittfältsflanken.

– Jag har höga krav på mig själv och vill bidra. Ska jag spela längst fram måste jag skapa lägen och vara ett hot hela tiden.

Och utnyttja din speed?
– Ja, dra mycket i djupet. Jag har kommit in bra i det, haft ett friläge i varje match. Sen måste jag lära mig att bli kyligare i avsluten, säger Sandström.

Något annat du gärna jobbar med i Kristianstad?
– Allt går att utveckla, passningsspelet och att värdera i vilka lägen man ska gå framåt eller hålla i bollen.

Vilka kvaliteter ser du i ditt nya lag?
– Vi har otroligt bra defensiv, är svåra att komma igenom. Offensivt gör vi mycket rätt även om det inte har lossnat helt. Om vi höjer oss ett snäpp i anfallet blir vi riktigt farliga.

Med Tine Schryvers på skadelistan under våren är kampen om anfallsplatserna mer öppen än vad som var tänkt.

Hanna Sandström började säsongen som startspelare, fick kliva av med knäsmärtor i andra omgången och gjorde ett inhopp senast. Formkollen inför Linköpings FC besök på lördag kräver en reflektion kring hur högerknäet mår.
– Om jag får en smäll igen kommer det säkert att göra ont men jag tränar för fullt.

I speluppbyggnaden behöver en annan tidigare Umeåspelare vara delaktig. Rita Chikwelu ger också Hanna Sandström trygghet i sin andra allsvenska klubb.
– Hon är en härlig tjej, både på och utanför planen, vi brukar gå till kyrkan ibland.

Du har också en musikalisk ådra, hur yttrar sig den?
– Jag har tagit med elpianot, det är skönt att ha någonting där man inte behöver tänka på fotboll, säger Sandström som stundtals tar musiken med sig utanför bostadens fyra väggar.

– Ibland gör man lite shownummer och jag har sjungit på bröllop, barndop och begravningar.

Sedan hon blev Kristianstadsbo låter tongångarna dessutom annorlunda om underlaget - när borta blivit hemma på Vilans IP.
– Man visste av erfarenhet att det skulle krävas lite mer när man kom hit, bollen kan studsa lite mer oväntat. Men nu tycker jag om det, ler hon.

Lördag 15.00 Kristianstads DFF - Linköpings FC

Nyförvärv i Kristianstads DFF
Rita Chikwelu (Umeå IK) - 3 matcher, 1 mål
Ogonna Chukwudi (KIF Örebro) - 3 matcher
Rebecca Edwards (Orlando Pride) - 3 matcher
Rebecka Holm (FC Rosengård) - 2 matcher
My Linderholm (Kullabygdens DFF) - på skadelistan
Sanna Nilsson (Eskilsminne) - 3 matcher
Hanna Sandström (Umeå IK) - 3 matcher
Tine Schryvers (Vålerenga) - på skadelistan