Segerskytt och pådrivare - Mia Persson tar kaptensuppdraget på allvar

Den regnbågsfärgade bindeln runt armen förpliktigar. Mia Persson har stått som kapten i lag på båda sidor Atlanten - inom loppet av en vecka hjälpte hon till att pusha Limhamn Bunkeflo från storförlust till efterlängtad triumf och avgjorde själv efter en svängig tillställning.

– En lagkaptens jobb är att skapa harmoni och se till att alla känner sig välkomna. Vi ska ha disciplin för att alla ska kunna göra sitt bästa, alla mål och assist som jag gör kommer tvåa jämfört med det, säger hon.

Stämningen är hög och Mia Persson i centrum efter fullträffen.

Derbysegern får djupare klang med tidsperspektiv, förra omgången fick LB 07 0-3-pisk av Kristianstad.
– Vi var jättebesvikna på varandra, kom aldrig upp i nivå.

Mycket att göra för dig som lagkapten under träningsveckan?
– Visst, jag ska försöka peppa upp och få igång oss igen men det är inte bara en spelare som ska bära allihop. Sen har jag mitt huvuduppdrag utanför planen, att ge varandra självförtroende, säger Mia Persson.

Grovt skissat har hon gått från Sjöbo IF, via collegespel och utbildning i USA till LB 07. Och blivit en ledargestalt på kuppen.
– Det var ganska svårt när jag kom till USA och blev kapten mitt andra år av fyra. Vanligtvis blir det någon av fjärdeårseleverna och det var inte inte lika uppskattat av alla. Det var en utmaning att vända det till något positivt, i slutändan stärkte det mig.

Efter första segern, börjar ni lita på ert spel nu?
– Nu i början har det handlat mycket om att komma in i det och vi har inte spelat som vi vill. Vi blir lite ängsliga, vill ju inte bara stå på egen planhalva och försvara oss utan ha possession.

Lördagens taktiska drag var att låta Simone Rydahl, som kom från Bröndby bara en vecka före premiären, göra sin första match från start på mittfältet.

Hon verkar bidra till lugn hos er?
– Hon har fantastisk teknik och absolut ett helt annat lugn än någon av oss andra. Hon är liten men såpass smart att hon passar bollen innan hon får press på sig.

Men efter deras 2-2-mål kom det nerver med i spelet?
– Ja, vi låg på dödsbädden där, ler Persson.

– Lite orutin, vi måste få bort dipparna och bli mycket jämnare. Vi måste prata om hur vi jobbar bort det tillsammans.

I slutändan kunde hon påpassligt dröja sig kvar och skjuta Vittsjö i sank. Första allsvenska målet och revansch för några halvdana försök i matchupptakten.
– Jag hann nästan inte tänka, fick med mig bollen och sköt där målvakten kom från, säger hon.