Emma Jansson på återbesök i Eskilstuna

Ett laddat möte, upplevelsen att publiken inte ger samma stöd och känslan av att kliva in i fel omklädningsrum. Allt är tänkbart när KIF Örebros Emma Jansson gör resan för att möta sin gamla klubb, Eskilstuna United.
Emma Jansson bar Eskilstunas färger ifjor. Nu känns rött och Örebro mer rätt. FOTO: imago sport

– Jag är riktigt taggad och veckan har känts bra för hela laget, säger hon.

Jansson gjorde allsvensk debut med Hammarby och fick sammanlagt fyra år i Bajen. Till Eskilstuna kom hon 2016, fick med sig många välbesökta kvällar på Tunavallen och spel i Champions League.

Ändå förknippar hon fjoråret med en del motgångar.
– Det gick jag bra från början med speltid och förtroende. Sen blev jag skadad, fick kämpa mig tillbaks och kom aldrig igång i samma form.

Kunde du bredda ditt kunnande på annat sätt?
– Jag fick spela mycket på kanten, jobba mycket med min löpvilja.

Det är förvisso ett trubbigt facit, anfallstalangen som följt med upp genom U-landslagen gick mållös från säsongen i Eskilstuna.
– Jag fick som sagt spela vänsterytter en del efter skadan och det kändes som mitt offensiva spel drabbades av det. Jag orkade inte med upp i alla anfall, när jag tänkt igenom och kom fram till att byta lag var det viktigt att jag skulle vara med mer i offensiven.

Alla lag drabbas av skador, vad händer om Örebro är i stort behov av en ytter?
– Jag lärde mig mycket mentalt, om man hamnar i den situationen igen känns det som man kommer att jobba på och inte vika ner sig.

Frågan är helt hypotetisk, Örebro har sina främsta anfallsresurser i spel och behöver snarare lägga pusslet med sina djupledshot.
– Vi har många snabba spelare så det gäller bara att vi får rull på bollen. Till en början skiftade jag och Hjohlman (Jenny) men nu är jag mer central forward. Det har blivit mer och mer target för mig och det känns bra även om jag inte är så stor. Sen kan jag alltid slipa på att suga in långbollar och behålla bollen i laget.

Hur ser du på ert anfallsspel efter tre matcher?
– Lite ojämnt, ofta har vi haft en stark start men dippat lite i andra halvlek. Vi har lägen men det finns fortsatt saker att jobba med i den sista tredjedelen. Vi har pratat mycket om att vi behöver ha en relation på och utanför planen, prata mycket och visa var man vill ha bollen.

Både du och Hjohlman kommer från en säsong med skada inblandat och tomt målkonto. Kan ni hjälpa varandra till bättre form?
– Jag tror absolut att vi kan peppa varandra, vi behöver bara spela mer tillsammans och få bättre självförtroende.

Har redan nätat i Örebro
Emma Jansson har redan sett bollen gå i nät, det avgörande målet mot Kristianstad kom från hennes skottfot.
– Skönt och en liten revansch. Jag hade också en bra försäsong med lite mål, så det var bra att komma igång i serien också.

Den bollen letade sig i mål via styrning på försvarare. Går du oftast på kraft eller precision i dina avslut?
– Lite både och. Jag jobbar en del med att få den rätta curlen så där är det precision men jag har också mitt vristskott, trycker gärna till hårt. Att komma rättvänd på mål och ta distansskott är en av mina styrkor.

Eskilstuna nästa, ett lag att räkna med efter segern mot Rosengård.
– De kommer gärna runt på kanterna, Mimmi Larsson är snabb och vi får passa oss för deras mittback på fasta situationer. Framförallt måste vi vara noggranna och hitta ytor bakom deras backlinje, säger Emma Jansson som verkar ha fått en stark skjuts som Örebrospelare.

Att tappa åtminstone 1000 hemmafans på klubbytet hör till nackdelarna.
– Det gav verkligen en positiv effekt när man spelade där, atmosfären är säker härlig som motståndare också. Örebro är faktiskt lite annorlunda kulturmässigt, i Hammarby hade vi familjekänsla och Eskilstuna har mycket publik.

– Men det är rätt för min utveckling, om det går bra i fotbollen känns det bra utanför planen också och jag tycker att jag är på gång nu, som uppspelspunikt i laget och i god form.

Måndag 19.00 Eskilstuna United - KIF Örebro

KIF Örebros skottstatistik
(mål-skott på mål-totalt antal avslut)
Julia Spetsmark (2 - 6 - 7)
Emma Jansson (1- 4 - 6)
Fanny Andersson (0 - 2 - 2)
Jenny Hjohlman (0 - 2 - 2)
Michelle de Jongh (0 - 2 - 5)
Lisa Dahlkvist (0 - 2 - 4)
Hanne Gråhns (0 - 1 - 1)