Ny form för elitfotbollen i Alingsås

Holmalunds IF spelar sitt andra år i Elitettan - det är redan klart att det blir det sista. Föreningen och damsektionen går skilda vägar efter säsongen. Medan letandet efter samarbetspartner och ny klubbadress fortgår gör spelarna sitt för att behålla elitstatus.

– Vi har inte känt oss så jättedelaktiga i Holmalund, det ska bli skönt att komma till en ny förening som motsvarar våra ambitioner, säger Amalia Arvidsson.

En vecka efter seriepremiären stod det klart, i och utanför spelartruppen var aningarna starka att någonting var på gång.
– Vi kom till en punkt där vi förstod att vår vision och målsättning inte passar Holmalunds IF. Då är det, precis som i alla relationer, bättre att gå skilda vägar och utvecklas åt varsitt håll, säger Joakim Larsson, ordförande i damsektionen till Alingsås Tidning.

Samma tidning har veckoaktuella uppgifter om att en lösning i samarbete med Alingsås KIK ligger närmast till hands.

Amalia Arvidsson utvecklar om det stundande uppbrottet.
– Holmalund som klubb har inte visioner att spela så högt upp, det är division två för herrarna och division ett som gäller för damerna. De vill inte nå Damallsvenskan och det krockar med våra drömmar, säger hon.

Hur låter en sammanslagning med Alingsås KIK?
– De är väldigt duktiga på flickfotboll och har en bra organisation. Sen har vi som spelare inte fått så mycket information, jag litar på att det kommer att bli bra oavsett.

Du är trygg med att det kommer att bli en nystart nästa år?
– Jag tror att det är till vår fördel att gå isär, utan några personer som bromsar. I Holmalund kommer många talanger underifrån som måste få plats att växa.

Hur fungerar det att spela för Holmalund just nu?
– Vi hade väldigt turbulent hela förra året med tränarbyte och mycket skador, det kändes inte som att det var samma trupp på våren som hösten. Nu har vi samma tränare som vi litar på och bygger från grunden.

Sommarlån mellan utbildningsår i USA
Amalia Arvidsson var en nyckelspelare i Alingsåslaget under debutåret i Elitettan. Dessförinnan agerade hon sommarspelare, tillfälligt lån mellan sina ordinarie säsonger i amerikanska universitetslag.
– Först jobbade jag ett år för att spara pengar till min resa. Jag var två år i North Carolina (Pembroke) och två och ett halvt år i L. A. (California State), en jätteupplevelse och fick med mig så mycket därifrån. Jag hade Isabella Harvey som spelat i Kanadas landslag som tränare, det var också en stor ära.

Hur förändrades du som fotbollsspelare?
– Jag fick bygga på mina svagheter, mycket spring och fysik som gäller där är inte mina starkaste sidor, säger hon.

Arvidsson var nästan en annan spelartyp under USA-tiden, en striker med idel utmärkelser som toppade den interna skytteligan flera år och serverade sina lagkamrater med många framspelningar.
–  Gud ja, tränarna ser lite olika på mina kompetenser. I år har jag varit offensiv mittfältare men fick också spela vänsterback och fick nytta av min vänsterfot. Jag behöver iallafall ingen fast position för att visa vad jag vill.

Efter fyra omgångar håller Holmalund en plats i det övre skiktet. Två tvåor sticker ut, så många mål har laget släppt in, lika många matcher har gått utan utdelning framåt.
– Chanser har inte saknats, men man har inte råd att bränna mycket i den här serien. Försvaret däremot är bra igång, vi har ett bra tre-mittbackspar och vår målvakt Moa (Edrud) håller tätt. Sen måste vi få igång våra kanter och fylla på med folk.

Ser nästa match från sidan
Nästa match, mot bottenlaget Sundsvalls DFF får Amalia Arvidsson se från sidan. Lite för mycket dividerande med domaren ordnade rött kort senast.
– Det är första gången för mig, väldigt surt. Annars håller jag mig hyfsat till fair play men jag får sitta på läktaren med vår assisterade tränare och peppa laget, komma med positiv energi.

– Vi är väldigt laddade och revanschsugna. Sundsvall ska absolut inte underskattas, men vi ska visa vad vi går för.

Den här säsongen har bara börjat och du sitter på ett två-årskontrakt. Blir du kvar tills den nya föreningsformen tar vid?
– Jag är gärna del av den processen och har många kompisar i Alingsås. Sen har jag jobb och bor i Göteborg, skulle det inte funka med pendlingen kan jag bryta kontraktet men det går jättebra nu.

Lördag 14.00 Holmalunds IF - Sundsvalls DFF