Försvarskris hos Kvarnsveden?

Kvarnsvedenspelarna har tagit emot den senaste smällen. Som bekant är Lina Lundqvists knäskada inte det enda som drabbat Borlängelaget på slutet.

– För mig känns det som att det får räcka nu, vi har inte råd med fler skador, säger Marie Salander.

Först drabbades Denise Sundberg, lagkaptenen fick avsluta säsongen redan före den första seriematchen. Fyra omgångar senare landade Lina Lundqvist illa efter en räddning och får räkna med minst tre månaders rehab.

Två korsbandsskador, tunga personliga motgångar och ett bakslag för laget som hade behövt varje tillgänglig resurs i defensiven.

I målvaktens fall finns bara en tänkbar ersättare, Jenny Wahlén.
— Det är ett tungt avbräck, inget vi hade väntat oss. Nu är det upp till Jenny att visa att hon har den rätta inställningen, kvaliteterna finns men om hon är mogen för att hantera det här får vi se.

Vilken hjälp kan hon vänta från er för att komma in i spelet på lördag?
– Vi vet ju vad vi kan, så det gäller varandra gäller att vi stöttar och pushar varandra. Vi måste prata, kommunicera som vi alltid gör över hela planen.

Försvarsarbetet var redan lidande efter Denise Sundbergs incident. En extra börda läggs nu på hemmalagets fyrbackslinje - Johanna Axfeldt är avstängd mot Vittsjö GIK.

Ständigt nya rockader längst bak, hur ser du på försvarsspelet efter fyra matcher och 14 insläppta mål?
– Jag tycker ändå att det sett ganska bra ut, mot Rosengård (förlust 2-7, journ. anm.) föll vi igenom men då brast det å andra sidan över hela banan, säger Marie Salander.

– Sen är det klart att man vill känna trygghet med samma backlinje i flera matcher. Nu har vi knappt haft samma någon gång, det blir lite osäkert men vi känner varandra och höll ju bra 70 minuter i förra matchen trots att vi fick rodda om.

Salander kvar i mitten
Salander för in samtalet på Djurgårdsmatchen där Johanna Axfeldt såg rött efter drygt 20 minuter. Robyn Decker bytte då kant och tog över till vänster, Agnes Dahlström fick byta sin mittfältsroll mot ytterbacksspel.

Inför säsongen fanns en tanke att låta mittbacksklippan Salander få ta över på vänsterbacken. I skenet av skadorna har hon fått behålla sin plats centralt.
– Det var på tal men jag fick bara testa en träningsmatch, mot Hammarby. Jag känner mig mest trygg som mittback efter åtta-nio år i Kvarnsveden. Men visst, jag har varit ytterback tidigare och kan tänka mig att testa där, säger 31-åringen.

En spelare återstår att ta upp av de främst tillgängliga alternativen i Kvarnsvedens defensiv, nyförvärvet Melisa Hasanbegovic som samkör med Salander i mitten.
– Hon är en stark och väldigt brytsäker spelare, hanterar luftbollar medan jag får ta hand om snabbheten. Vi kompletterar varandra bra, sedan går de i skolan och förbättrar sin svenska och engelska så att vi ska förstå varandra ännu bättre.

Två tunga skador hittills, hur går funderingarna hos er i laget?
– Truppen blir tunnare och tunnare, vi måste vara noga med det vi gör och ärliga mot våra tränare så att vi tar hand om våra kroppar. Sen tänker man mest att det måste vara tillfälligheter, vi hade redan samma upplägg så att det känns inte som att det skulle bero på träningen och upplägget där.

Försvarsspelet är hursomhelst under lupp, inte utan anledning. Framåt har Kvarnsveden Tabita Chawinga med Elizabeth Addo som understöd och mer bekymmersfritt.
– Tabita kan skapa lägen från ingenstans, med hennes kvalitet kan vi alltid komma tillbaka.

Lördagsduellen med Vittsjö är också tabelltekniskt intressant. Lagen som möts på Ljungbergsplanen har sällskap av ytterligare två (Kristianstad och LB 07) med fyra poäng.
– Det är bara början av säsongen och gott om tid, men visst. Vittsjö och vi känns ganska jämna, det gör det viktigt att plocka poäng, säger Marie Salander.

Lördag 14.00 Kvarnsvedens IK - Vittsjö GIK

Kvarnsvedens försvarslinje (vänster till höger)
Rosengård, förlust 2-7: Axfeldt - Hasanbegovic - Salander - Decker
Kopparbergs/Göteborg, 3-3: Axfeldt - Salander - Decker - Dahlström
Piteå, förlust 0-3: Axfeldt - Salander - Hasanbegovic - Dahlström
Djurgården, vinst 2-1: Axfeldt (Decker) - Salander - Hasanbegovic - Decker (Dahlström)