Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

– Så här länge har jag aldrig varit borta från fotboll sedan jag började som sexåring, säger hon spelsuget.

Efter U23-samlingen i La Manga i början av mars återvände Helin till Linköping med knäkänningar, en gammal skada gjorde sig påmind igen.
– Det var lite tendenser tidigare, då gick det att hantera men nu gjorde det riktigt ont. Jag hade fått mer brosk under knäskålen, efter ingreppet där de tog bort det är mina knän som alla andras, säger mittfältaren som gått igenom mer än rehabträning för att hämta sig.

– Man kommer till en ny klubb och har höga ambitioner och mål, börjar fundera på hur man ska nå dem om man är skadad. Men vi har en stark grupp i Linköping och hjälper varandra, sen har också fått stöd av min familj för att hitta styrkan.

Hur ser din träningsbakgrund ut för tillfället?
– Jag har börjat köra ett par dagar med full träning och satt på bänken senast, det var skönt att vara med i matchpulsen då. Sen har vi bra förutsättningar att ändå hålla igång i Linköping, jag har nästan bott på gymmet och använt olika maskiner.

Vilka tankar har du inför comebacken?
– Linköping vill ha mig centralt på mittfältet, det är jag bara glad för. Sedan behöver jag hitta tillbaka taktiskt och få så många touch på bollen som möjligt för att komma in i det.

Helin fick några, tidiga träningsmatcher ihop med sitt nya lag. Seriestarten, med full pott för den regerande mästaren har hon följt från sidan.
– Man känner att vinnarkulturen som påbörjades med SM-guldet finns kvar. På träningar och utanför planen märks det att alla vill mycket och snacket går på våra matchgenomgångar, vi är aldrig nöjda utan pratar om längre fram, det som är ännu tuffare än nästa match.

Som mötet med Rosengård nästa helg?
– Jo, den finns ju i baktanken. Men det är väldigt många bra lag i serien, vi måste göra starka prestationer hela tiden.

Irma Helin gjorde landslagsdebut mot Iran sent i höstas. Även om skadan skymmer lite av blicken mot blågult delar hon karriärmålet och vill samma sak som många av LFC-kollegorna.
– Vi är några som ska ta det sista steget och bli A-landslagsspelare. Jag hade en fantastisk tid i Piteå men jag känner att jag utvecklat mycket med de här spelarna. Det är en fotboll som passar mig med lite högre tempo på träningarna.

LFC ingen segerstaplare på Behrn Arena
Sista matchen i omgång fem innebär för Linköpings del ett besök på Behrn Arena.

Hur vinner ni mittfältskampen mot Lisa Dahlkvist och Michelle de Jongh?
– De är bra centralt, Fanny Andersson har också hållit till där och Lisa Dahlkvist klev ner i banan i förra matchen. Dessutom är de bra på kanterna med Spetsmark (Julia) och Hjohlman (Jenny). Om de spelar med fembackslinje igen kommer iallafall vissa ytor öppna upp sig.

Linköpings fyra segrar smäller högre än Örebros fyra poäng, men statistiskt sett är tre poäng långt ifrån givna för bortalaget.
– Jag såg det men vi har inte pratat om det, det känns som tillfälligheter. Örebro är oavsett ett bra lag och vi behöver vara på topp för att fortsätta vinna, säger Irma Helin.

Måndag 19.00 KIF Örebro - Linköpings FC

Tio senaste med Linköpings FC som bortalag
161002 Örebro - Linköping 2-2
150822 Örebro - Linköping 2-1
140709 Örebro - Linköping 2-0
131012 Örebro - Linköping 1-5
120922 Örebro - Linköping 2-3
110605 Örebro - Linköping 2-1
100809 Örebro - Linköping 2-1 (Svenska Cupen)
100523 Örebro - Linköping 0-0
091107 Örebro - Linköping 2-0
080911 Örebro - Linköping 0-1 (Svenska Cupen)