Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

– Kvarnsveden har Tabitha Chawinga och är ett bra och hårt arbetande lag. Vi behöver fokusera på vårt försvarsspel, säger Nathalie Björn.

Det är som alltid tveksamt att reducera ett lag till att handla om en spelare. I fallet med Malawistjärnan, med lika stor målaptit som förmåga att göra det oväntade får Eskilstuna göra ett undantag och fördjupa bevakningen.

Tabitha Chawinga har fart, lysande bollbehandling och håller sig på benen trots tuffa tacklingar.
En stor poängräddare, matchvinnare och placeringsplockare för Kvarnsveden, senast hattrickmakare, - som också Eskilstuna uppmärksammar i försnacket.
– Vi vet att hon är väldigt duktig och vi måste spela hårt och fysiskt mot henne, säger Nathalie Björn.

Hur stor roll spelar ert försvarsspel för serieledningen?
– En jättestor del, vi har jobbat bra med defensiven och sätter hög press lång upp i planen, säger Björn som på kapabla backars vis spelar non-stop i försvarslinjen.

20-åringen är på banan efter en hackig försäsong, som i sin tur påverkades av fotskadan hon ådrog sig i höstens CL-match mot Wolfsburg.
– Det känns skönt att vara tillbaka helt, sen har jag väl inte presterat mitt bästa än. Vissa tekniska delar med bollen och positionsspelet behöver tid.

Landslaget kallade i april och Nathalie Björn är med på nytt i junitruppen, i betydligt mer aktivt skick. I Eskilstuna får hon fler tillfällen att visa en jämn och hög nivå med två kollegor som också får 90 minuter, match ut och match in.

Louise Quinn, tidigare centralpunkt bakåt har visserligen lämnat men Vaila Barsley och Glodis Perla Viggosdottir är lika välkända namn sedan tidigare.
– Vårt samarbete fungerar bra, dessutom är vi bra vänner. Vi täcker upp för varandra, men den största biten handlar om kommunikation.

Tillsammans med Emelie Lundbergs målvaktsspel ligger trebackslinjen bakom att Eskilstuna snittar under ett insläppt mål hittills. Ett fullt tänkbart recept för att hålla sig kvar bland topplagen. Men då krävs det bland annat att serieledaren gör fler mål än den för närvarande okrönta skyttedrottningen.

Onsdag 19.00 Eskilstuna United-Kvarnsvedens IK

Statistik efter sex omgångar

2017 2016
Publiksnitt 689 837
Antal mål 107 (snitt 2,97) 112 (snitt 3,11)
Antal varningar 40 (snitt 1,11) 60 (snitt 1,67)
Antal utvisningar 1 1