Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Kopplingen mellan Kalifornien och Kopparbergs/Göteborg FC kretsar kring Camille Levin. Hon gjorde halvannat år med laget 2012/13. Systern Savannah kom på besök, fick se staden och vara med på träningar.
– Jag var också med när de kom till USA på träningsläger. Sen behöll vi kontakten, men NCAA (amerikanska universitetsligan) tillåter inte att man pratar med andra lag om någonting. När jag var klar i december mejlade jag, jag visste att jag ville komma hit och de var intresserade, säger hon.

Mellan säsongsfinalen och det signerade kontraktet i Sverige hade den strävsamma backen en upplevelse som få Europabaserade lirare kan relatera till.

Collegedraften, där ett stort antal snart utbildningsklara eller till och med examinerade spelare nervöst väntar på att få höra sitt namn ropas upp.
– Det var en liten draft i år, 40 val till tio lag. Om man inte väljs ut går det att träna med lagen under försäsong och komma med på läger, säger Levin.

Tillsammans med bland annat Nya Zeelands och Vittsjös Hannah Wilkinson hörde hon till gruppen som blev lottlös när ligalagen från NWSL hade sagt sitt.

Och istället för att ta dig in på ett annat sätt eller fortsätta med högre studier valde du att inleda ditt proffsäventyr i Sverige?
– Det var tufft och en besvikelse efter draften, jag hade ett bra år för mitt lag och för mig själv och jag trodde att det skulle gå vägen. Men mitt första val var ändå att komma hit och spela, jag visste var jag ville hamna till slut, säger Levin under ett fikasamtal på en dag som innehåller mycket mer solstrålar än i kalla februari när hon landade i Sverige.

– Naturligtvis finns det läropengar och utmaningar, men har jag en dålig dag eller har hemlängtan försöker jag bara tänka på hur tacksam jag är för att vara här.

Jag antar att det blir fler lediga timmar utan studier som ska balanseras med idrottskarriären. Hur tar du vara på tiden?
– College är definitivt något helt annorlunda än vad jag har här. Men jag blev precis klar för två veckor sedan med sista kursen som jag läste på nätet. Annars försöker jag lägga fokus på att spela fotboll och träna extra för att utvecklas, säger 22-åringen.

– Vi har vissa frivilliga pass där vi är färre spelare och gärna arbetar med något särskilt, en speciell sorts passning eller vad som helst. Sen gäller det att ta hand om kroppen, vila och få i sig mat och dryck, fortsätter Levin.


Hon är en av två USA-importer i den annars inhemska truppen, Sarah Teegarden som anlände några veckor senare råkar vara ett bekant ansikte.
– Jag har känt henne sedan jag var 15 och vi spelade tillsammans under ungdomstiden. Fotbollsvärlden är liten ibland.

Italien i tankarna
Så liten att fler spelare från hemlandet dyker upp inom kort. Om drygt två veckor kommer USA till Göteborg i jakt på revansch efter nederlaget i OS.

Savannah Levin tar plats på Gamla Ullevis läktare, följer kollegorna från klubblaget blandat med röd-vit-blåa sympatier.

Ett helt annat landslag kan bli hennes framöver.
– Italien, det är på min pappas sida. Hans farföräldrar kommer därifrån och jag har dubbelt medborgarskap. Kanske kan jag spela där, det hade varit en otrolig möjlighet, säger Levin.

För närvarande blickar hon bara mot KGFC:s kommande matcher. Borta mot Linköpings FC kommer den tredje och sista chansen under vårsäsongen att kuva ett topplag.
– Jämnheten och att vinna fler dueller behöver vi arbeta med. Än så länge har det gått ganska bra, men vi har inte spelat som bäst under 90 minuter ännu. Kan vi behålla intensiteten längre och nå en högre nivå kan vi definitivt komma topp två.

Catrine Johansson och Beata Kollmats är de enda spelarna som finns kvar sedan Levins första kontakter med KGFC. Storstadslaget satsar på talang, medelåldern pendlar mellan 21 och 22 i startelvorna.

Alltså där hon själv, framförallt som högerback i uppställningen, befinner sig.
– Vi är ett ungt lag men det ökar vår hunger, konkurrenskraft och drive. Jag var lagkapten under universitetstiden och försöker bidra genom att vara ett gott exempel. Alla har en dålig dag, men man kan kontrollera arbetsinsatsen och få med sig energi. Varje träning, varje gång man går in på plan betyder något.

Onsdag 19.00 Linköpings FC - Kopparbergs/Göteborg FC

Savannah Levin om
bästa ögonblick som fotbollsspelare
I december när jag vann det nationella mästerskapet med mitt collegelag, det var höjdpunkten hittills.
bästa fotbollsminnet som åskådare/framför TV:n
Mina föräldrar och familjen innan dess föddes i Sydafrika. 2010 var vi och besökte släktingar och såg samtidigt VM-finalen mellan Spanien och Nederländerna, en otrolig upplevelse.
bästa motståndare på planen
Antagligen Marta, innan hon lämnade fick jag möta henne i en av mina första matcher med KGFC. Att spela försvar mot henne, alla vet vilka resurser hon besitter.
en tränare som betytt mycket
Jag växte upp i Kalifornien och spelade i samma ungdomslag från sju till 18 års ålder. Ziad Khoury som var min tränare då utvecklade min talang och påverkade mig på och utanför planen.
...idoler under uppväxten...

Mia Hamm, som för de flesta andra på den tiden. Jag hade ju också en syster som var framgångsrik, det betydde mycket att jag kunde se upp till henne och prata mycket med henne när jag behövde det.
favoritlag
Manchester City, jag gillar hur de spelar och personligheterna på planen.