Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

– Hon är stekhet och vi hittar henne bra, sade tränaren Thomas Mårtensson.

Första Sällström-målet kom på nick sedan Vittsjö börjat ta över bollinnehavet och jobbade sig fram mot anfallsytor. Spjutspetsen var både först och högst i luften på Lisa Klingas skurna inlägg och bollen tog en hög båge över en överraskad Petra Kümin i Djurgårdens mål.

Kümin gjorde sin andra match från start efter Gudbjörg Gunnarsdottirs skadesmällar. Med ett virrigt försvarsspel fick hon fler prövningar kort därefter.

Vittsjö anföll med fart, precisa passningar som sökte Sällström. Finskan var både mer medveten om landningszoner och speedigare i steget än motståndarna. Två gånger servade Hannah Wilkinson i djupled - Sällström förflyttade fötterna, var förbi och hittade nät med ett allt bredare leende.

Nio mål på sex matcher, åtta bara i de fyra senaste och delad skytteligaledning med Tabitha Chawinga. Sällström gjorde ett försök att sätta ord på sin nuvarande spelkänsla och målexplosion:
– Det har aldrig hänt tidigare aldrig i Damallsvenskan, jag känner att jag är i ett väldigt bra flow vilket är en härlig känsla. Men det gäller att ta vara på det, när som helst kan det ta slut, sade hon.

Publiken njöt i solen, på dagen när Vittsjö Idrottspark blev elitarena igen. Invigning av en ny läktare med 160 sittplatser med hjälp av kommunen och externa finansiärer, nu är förbundets krav (800 sittplatser) uppfyllt.

Thomas Mårtensson var också nöjd, iallafall med det stora försprånget. Vittsjö var inte lika bra på att hantera sin 3-0-ledning.
– Sen blir rörelsen sämre och Djurgården får äta sig in. I andra halvlek tappar vi från början, men vi vinner och ligger femma. Det är aldrig fel, sade han.

Djurgården bättre efter baklängesmålen
Hur Djurgården hade tänkt sig matchen förblev en väl bevarad hemlighet tills Vittsjö avslutat sin målkavalkad. Mia Jalkerud fick backa ner några steg och styra uppspelen vidare, Katrin Schmidt blev mer delaktig i det konstruktiva spelet och Hallbera Gisladottir följde med upp mot kantytor och hörnor.

Petronella Ekroth nickade dubbelt i slutet av första halvleken, gästerna repade sig än mer efter paus där Jalkerud reducerade framspelad av Schmidt.

Madeleine Stegius och Annika Kukkonen var närmast mer nätkänning med distansskott som Shannon Lynn positionssäkert räddade. Efter att ha rett ut den mindre lyckade perioden kunde Vittsjö trycka in 4-1. Ytterligare poäng till Sällström som fick fram bollen till inhopparen Clara Markstedt.

Siffrorna sade det mesta, Djurgården var ett besegrat lag efter starten och kunde bara använda återstoden till att jämna ut spelet med tanke på kommande uppgifter. I förbifarten var det tredje gången (2012, 2016 och 2017) som man fick åka hem med 1-4-förlust från Vittsjö.
– Vi vaknar till och spelar bra fotboll anfallsmässigt. Men det spelar ingen roll när vi släpper in så billiga mål. Det är tre dagar till cupsemifinal och vi har uppenbarligen brister att rätta till om vi ska ge Linköping en riktig match, sade Joel Riddez.

Hur är läget med Gudbjörg Gunnarsdottir?
– Hon har problem med sin ljumske, har fått en sträckning men är snart klar och vi hoppas att hon är med på söndag. Petra (Kümin) var bra sist och gör det helt okej idag, någon gång måste vara första matchen och hon har en läroprocess, fortsatte han.