Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

På ena sidan ett uppumpat hemmalag som nyss tagit gruvlig revansch. På den andra formsökande gäster med tre raka förluster. Enkel matematik? Nej, snarare prov på hur verkligheten bländar bort de mest upplagda smashlägen.

Örebro hade både mer boll och mer att säga till om än väntat redan från start.

Rosengård föll in i gamla synder, gick bort sig i försvaret och Erin McLeod bannade också sig själv för brister i ingripandet när Julia Spetsmark banade väg för Emma Jansson till 0-1 efter 14 minuter.

Fråga bara de detroniserade mästarna om årets resultat för att få reda på hur svårt det är att vända en sådan start.

Bottenlag, eller rättare sagt lag som sluter försvarsleden om man inte är tillräckligt slug och snabb har förföljt Rosengård under året. Först Hammarby som låg jumbo innan de inkasserade skrällpoängen i femte omgången.

Örebro på sista plats inför omgång sju hade dessutom tränaren på sjuklistan, Martin Skogman avstod Malmöresan med förkylning.
– Första gången det händer mig på 17 år som tränare, sade han till Nerikes Allehanda.

Bortalaget behövde dock inte huvudtränarens röst för att akta rygg när Rosengård byggde spelet med lite för lång väntan och lite för många bollberöringar.

Ett par frilägen före paus, där Lotta Schelin sumpade det ena och Carola Söberg räddade det andra förvarnade om ökat hemmatryck, med fler bollar som nådde in i boxen.

Mer Rosengård, Lina Nilsson lade inlägget och Ella Masar var i närkontakt med Carola Söberg som hamnade i nätmaskorna precis som den tappade bollen från målvaktens händer.

Det mest ifrågasatta av 21 FCR-mål i seriespelet, men det som räknas är domarens godkännande och det var kvitterat efter 63 minuter.

Rosengårds ledningsmål berodde på skicklighet och en ren träff, Lotta Schelin distinkt upp i krysset till 2-1 kvarten senare.

Få hade trott på ett svar från Örebro när domarbeslut och resultattavlan gick emot och Rosengård ägde matchen i lång tid till sina mål. Ett slags rättvisa skipades när Emma Jansson vände upp i halvmånen och skickade in 2-2 med sitt andra mål för kvällen.

Sju omgångar spelade och Rosengård är sex poäng från serieledning. Längst ner i tabellen stannar Örebro kvar trots en pinne, Kristianstads seger och hopp från elfte till åttonde plats gör att Närkelaget närmast jagar Hammarby på målskillnad under strecket.

Damallsvenskan 25 maj
Hammarby IF - IF Limhamn Bunkeflo 1-2 (0-2)
(Ekblom; Johnsson, Persson)
Kristianstads DFF - Piteå IF 1-0 (0-0)
(Sandström)
FC Rosengård - KIF Örebro 2-2 (0-1)
(Nilsson, Schelin; Jansson 2)
Vittsjö GIK - Djurgårdens IF 4-1 (2-0)
(Sällström 3, Markstedt; Jalkerud)