Michaela Hermansson: "Saknat en stor del av mitt liv"

I början av året tackade hon för sig som spelare. Trots utsikterna att fylla sin tid med annat än fotboll var Michaela Hermansson mottaglig för Kvarnsvedens skadebetingade nödrop.

– Det var inte något svårt beslut. Jag har tänkt tanken, saknat det som var en stor del av mitt liv, säger hon.

Knappt två veckor har gått sedan klubben välkomnade vänsterbacken tillbaka och Michaela Hermansson öppnade dörren till omklädningsrummet för att vara med på kollektiv träning igen.

Med över 20 år i samma klubbmärke föll hon snabbt in i rutinerna. Fyra månader utanför laget födde trots allt funderingar.
– Jag har fått tid med familjen, men vill träna och hålla igång. Då är det roligare att vara med ett lag, säger Hermansson som aldrig bröt banden helt.

– Man har sett alla matcher som jag inte var med på, glädjen är samma som den alltid har varit, fortsätter hon när damfotboll.com möter upp efter cupsemin i Malmö.

Där Hermansson ökade 15 minuters inhopp i comebacken till speltid i hela första halvlek.
– Jag behöver matchträning för att hitta rätt känsla.

Hur ser din träningsbakgrund ut överlag?
– Jag har kört själv, mycket styrka men inga intervaller. Det behöver jag göra nu och jag har inte jobbat med mjölksyran, den får man ganska snabbt, säger hon,

Tekniken och fotbollskunnandet är enklare att plocka fram trots flera gräsfria månader.
– Jag har min stil, att spela fysiskt men flåset går att jobba med. Och jag kan förbättra mina uppspel, men det är fokus på försvar och att sätta det först. Det känns redan mycket bättre än för en vecka sedan.

Hermansson lade av, bland annat för att få mer tid för arbete och familj. Hur ser pusslet bakom comebacken ut?
– Med jobbet är det inga problem, det är dagtid och kvällarna är fria. Familjen har jag löst med barnvakt, stöd och föräldrar och sambon ibland. Hon (snart treåriga dottern, journ. anm.) tycker det är kul att följa med också.

Kvarnsveden tackar och tar emot, snittar tre insläppta mål per match och behöver alerta försvarare på plats för omväxlande matchbilder.

Resultaten på slutet stämmer inte med prestationerna, jämnt på planen har ändå inneburit underläge i paus. Eskilstuna i allsvenskan och Rosengård i cupen har dessutom varit ogästvänliga och dragit ifrån ytterligare.
– Vi möter bra lag, med bra fotbollsspelare som gör bra saker. Det är bara att fortsätta jobba, säger Michaela Hermansson

När vi rundar av samtalet gör hon sig redo för ytterligare en ingrediens i tillvaron som elitspelare - de långa bussresorna.

Med tanke på din rutin borde du ha en bra plats i bussen?
– Jag hade det tidigare och nu har jag tagit tillbaks den, ler Hermansson.