Hammarby hämtade in tre mål i Göteborg

Kopparbergs/Göteborg FC ledde tryggt med tre bollar i halvtid. Hammarby IF laddade målkanonen efter paus och kvitterade en rejält underhållande match till 3-3.
Tuff duell i hällregnet, Pauline Hammarlund mot Ellen Gibson. FOTO: Michael Erichsen/Bildbyrån

– Vi satte oss i skiten själva och får jobba oss upp därifrån, har inte så mycket att förlora i det läget, sade Hammarbys Olga Ekblom.

I hällande regn gick lagkaptenen med sänkt huvud till pausvila med tre mål att hämta in. Det lyckades, bland annat för att gästerna fick upp ångan med nätkänning nästan direkt i andra halvlek.

0-3 är ändå ett jobbigt scenario att bearbeta på bortaplan. Var hämtade ni inspiration?
– Kan de göra tre mål på 45 minuter så kan vi. De centrala delarna av planen hade vi redan koll på, men vi var för dåliga i egen box och offensiv box.

Ekblom fick kliva ner från sin anfallsposition, blev ytterback med framåtriktad prägel i jakten. Mycket kantyta att jobba med, hon tog sig fram och fick slagläge för inspel.
– Jag fick fria tyglar att gå offensivt, defensivt var det mer problem men jag fick bra hjälp av ”Alex” (Alexandra Lindberg). Hon pratade med mig hela tiden.

Bland annat med Ekbloms idoga löpningar fick Hammarby fotfäste. När Fanny Angeldahl tråcklade sig in i straffområdet och avlossade avslut var den första reduceringen ett faktum.

En klar energipåfyllning för gästerna som tog över mer och mer. Elena Sadiku brände ett jätteläge men tog snabb revansch när hon måttade in underläget till 2-3 på hörna.

Skadedrabbade Sadiku som inte gjort seriemål sedan 2015 avstod större firande. Kvitteringsbollen återstod ju, tills Julia Zigiotti Olme pricksköt 3-3 efter 65 minuter.
– Vi är noggranna och sätter våra chanser, sade Ekblom om vändningen - tre mål inom loppet av 20 minuter.

Fler blev det inte, Hammarby lugnade ner sig och behöll helst sin vunna poäng. Under alla förhållanden var jublet från bortalagets omklädningsrum högst efteråt.
– Vi hade hoppats på en trepoängare, sade KGFC:s Beata Kollmats.

Hon inledde urladdningen med 1-0 på frispark, krutade till rejält på rullande boll efter petning av Elin Landström.

Dominansen fortsatte, visserligen inklusive årets ingripande på Valhalla IP när Fanny Lund fick sträcka sig i sin fulla längd med blixtsnabb reaktion och balans i luftrörelsen för att avvärja ett skott från nära håll.

KGFC hade flera alternativ i sin anfallsperiod, samarbete mellan Pauline Hammarlund och landslagskollegan Elin Rubensson som bjöd på fler framspelningar med lysande spelsinne.

Hon gav Adelina Engman löpmöjlighet mot hörnflaggan, inspelet gick via Hammarbyfot till Nathalie Perssons fötter i fritt läge.

Inga reflexer i världen kunde hindra Hammarby från att vittja nät efter det andra baklängesmålet, 3-0 nickade Rebecka Blomqvist in.

När Kopparbergs/Göteborg FC fått till målskyttet i tidigare matcher har dock försvaret samtidigt läckt betänkligt. En liknande utveckling, lite mer tillspetsad fick hemmafansen genomlida när en stor ledning förvandlades till ett kryss och den femte matchen utan seger.
– Det kan vara en kombo av att några slappnar av lite och de får ett snabbt mål, sade Kollmats.

– Vi möter ett hårt jobbande lag, de gör det bra och vi är inte tillräckligt disciplinerade. Vi måste stå upp bättre och göra det enklare för varandra.

Den omväxlande matchen gav trots allt inga tabellförändringar. Kopparbergs/Göteborg blir kvar som nia över landslagsuppehållet. Hammarby, där Anna Oskarsson förtjänar beröm för enorm arbetsinsats, fortsätter som elva.

Damallsvenskan 4 juni
Kopparbergs/Göteborg FC - Hammarby IF 3-3 (3-0)
(Kollmats, Persson, Blomqvist – Angeldahl, Sadiku, Zigiotti Olme)
Piteå IF - Linköpings FC 0-1 (0-1)
(Arnth)
FC Rosengård - Kristianstads DFF 1-0 (0-0)
(Mittag)
KIF Örebro - Vittsjö GIK 0-0 (0-0)