Därför står Marija Banusic utanför landslaget

Nej tack? Trots fin målform och flera starka insatser hamnade Linköpings forward Marija Banusic utanför truppen till landskamperna mot USA och Skottland och ser ut att komma allt längre från EM. Nu ger lagledningen en förklaring till den uteblivna uttagningen.
Marija Banusic under en av vårens matcher i Linköpings FC. FOTO: Bildbyrån
Marija Banusic under en av vårens matcher i Linköpings FC. FOTO: Bildbyrån

– För att hon ska bli aktuell så måste man förstå att man måste spela på olika platser, säger assisterande förbundskapten Lilie Persson till damfotboll.com.

Med sina fem mål är Marija Banusic näst bäst bland svenska spelare i Damallsvenskans skytteliga. Hon har höjt sig en nivå efter klubbytet till Linköpings FC och hör till favoriter till att bli ligans bästa målskytt i år enligt tipsförslag på fotboll och oddsexperter.

Att anfallaren inte fanns med på den första landslagssamlingen sedan seriestarten verkar dock ha andra orsaker än synen på hennes vår eller kapacitet.

Snarare var det Banusic själv som tackade nej, enligt Lilie Persson.
– Hon hade möjlighet att vara med här men när man är med i ett svenskt landslag måste man kunna spela på flera positioner och underordna sig laget. Det köpte inte Marija och då är man inte med här helt enkelt, säger hon.

Hur ser förståelsen ut för nej tack på de premisserna?
– – Det är bara att titta på OS när vi har Lotta Schelin som näst intill spelar ytterback, när Elin Rubensson spelar back och när vi har reserver som sitter på läktaren hela mästerskapet. Så det är big no-no, det här är Sverige. Då spelar man som ett lag, så det har vi inte så mycket förståelse för.

Hur påverkar det hennes chanser att komma med i EM-truppen?
– Så klart måste man vilja spela, så är det ju alltid. Vi fokuserar på spelarna som är här och några andra som finns hemma. Sen tittar vi även på Marija, men för att hon ska bli aktuell måste man förstå att man måste spela på olika platser. I ett EM är man 20 spelare, alla kan inte få starta eller spela på den plats man önskar, säger Lilie Persson.

Marija Banusic har figurerat i fyra landskamper, alla under hösten 2014 och våren 2015 och var reserv inför VM i Kanada.
– Hon har varit med sedan vi började vår sejour för fem år sedan, lite ut och in sedan dess. Det handlar förstås om att få spela och vara skadefri, det har hon haft lite otur med. Nu gav vi henne chansen och hon ville inte. Sen får det vara slutsnackat.

Slutsnackat tycks det vara från både landslagets och Marija Banusic sida. Damfotboll.com har kontaktat Banusic och skickat frågor, Banusic har valt att inte återkomma.

Återkomma till den svenska landslagstruppen lär hon inte göra innan man byter förbundskapten. Källor till damfotboll.com gör gällande att för att vara aktuell för en EM-truppen måste man kallas till en läkarundersökning under våren.
– Alla som ska till EM eller är aktuella har fått mejl om vad de behöver undersöka hos läkare, det är fakta. Det mejlet fick de i maj, säger en källa till damfotboll.com.

En annan källa säger att Marija Banusic inte varit kallad till någon läkarundersökning:
– Sverige tog ut en trupp på 40-45 spelare som fick göra läkarundersökning. Banusic var inte med.

Är det kört? Kanske inte, men helt klart är att EM är väldigt, väldigt långt borta för vårens succéanfallare. Och att det fortfarande finns många frågor om varför.

*damfotboll.com har sökt och fått tag på Banusic, som efter att vi skickat frågorna valt att inte återkomma.

Text: Fredrik Hasselgren & Alva Nilsson

Läs mer