Stockholmsderby höjdpunkt efter Elena Sadikus skadeår

Hon har haft ett par mardrömssäsonger och spelar för närvarande i ett stort skydd som hindrar full rörlighet. Faktum kvarstår, att Elena Sadiku kan spela söndagens Stockholmsderby med Hammarby mot Djurgården är en meningsfull framgång.
Elena Sadiku har nått sin fjärde allsvenska klubb - Hammarby. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Tiden från juni 2014 till juli 2015 ägnade 23-åringen åt att ta sig tillbaka från karriärens första knäskada. Bara några månader sedan kom ännu en kris, korsbandet av igen i samband med en duell på en träning.

Sadiku lämnade Eskilstuna United utan att matcha under fjoråret, arbetade vidare mot ny comeback och nådde målet i april med Hammarby.

Tillbaka på planen, första matchen från start är också avklarad. Bland alla delsegrar har det ändå kostat att komma igen.
– Det har varit sjukt tufft, jag hade en hemsk försäsong bakom mig med en platta och skruv i benet som inte gick att få loss. Det har strulat mycket, jag har varit nära att ge upp min karriär. Men när jag fick mitt skydd, verkade det gå att spela. Jag kom igång och har bättre och bättre form, säger hon och berättar om stödet möjliggör elitidrott.

– Det är två metallskivor på insidan och utsidan ner mot vaden och framsida lår. cirka 30 cm. Man får spänna fast för att inte översträcka och göra det mer stabilt. Det ger ingen frihetskänsla, men kan jag spela fotboll med det får jag acceptera dealen.

Hur är läget just nu?
– Jag kan helt ärligt säga att de senaste tre åren har varit de värsta i mitt liv. Jag har varit deprimerad och utmattad, men det har vänt när jag spelar fotboll, säger Sadiku som också tyr sig till ett motiverande jobb som personlig tränare.

– Att få vara med och hjälpa andra att nå sina mål är fantastiskt för mig som kämpat med ett trasig knä.

Helt smärtfri kan mittfältaren inte räkna med att bli innan ett nytt – planerat ingrepp äger rum efter den allsvenska säsongen.
– Jag mår bra i det här laget, kan dela min glädje med dem. Vi har bra kemi trots att vi har sämst förutsättningar i hela Damallsvenskan, fortsätter Sadiku med tanke på en krånglig uppstart för hela laget.

– Vi hade inget eget omklädningsrum, tränade på fyra olika planer och hade tider sent på kvällen där vi dessutom fick dela med flera andra lag under försäsongen. Man får ignorera allt som händer för att vilja bli bättre, uppskattar fotbollen ännu mer när det blir lite tufft. Vi är lite underdogs.

Nykomlingen ligger under strecket men kan knipa ett par, tre placeringar om alla resultat går hem under derbydagen. Där Zinkensdamm står värd för det första seriemötet på sex år mellan Bajen och Djurgården.
– Jag har spelat Skånederby och Stockholmsderby men det här är mer känslor, säger Sadiku.

Hammarby i statistiskt underläge
Hammarby ligger i lä, har bara vunnit tre (två gånger i Damallsvenskan), över lokalkonkurrenten under 2000-talet. Siffrorna speglar också svårigheter och något att sträva mot. I Oktober 2003 slutade segermatchen 2-1 inför över 3 000 åskådare, den officiella publiksiffran var 300 vid 3-0-triumfen 2008.
– Som säsongen har sett ut har inget lag spelat ut, vi har jobbat på men behöver vinster. Om vi kan spetsa vårt spel i de tre matcherna före sommaren kommer det se ljust ut.

Nykomlingslag brukar ha mycket energi, Elena Sadiku har också en spelstil som pushar lagkamraterna.
– Göteborg senast var min starkaste insats, det var tufft att komma igång eftersom vi inte har något F19-lag som man kan lira med. Sen önskar jag att jag kan hålla mig så här fräsch.

Engagemang stärker klubbidentiten
Ett annat engagemang driver Hammarby i FN-projektet HeForShe, damlaget är bland annat aktivt på sociala medier för att få fler att stå upp för lika villkor.
– Jämställdhet ska inte bara handla om oss tjejer, killar måste också stå upp för kvinnor. Men feminism har blivit ett så laddat ord, vi måste klargöra att det handlar om samma rättigheter och vilka idéer vi står för.

Och där kommer idrottsrörelsen in?
– Hammarby är en sjukt stor klubb som når ut över hela Sverige, vi kan vara bra förebilder för vanliga privatpersoner.

Borde man inte klubben ordna till med liknande förutsättningar för representationslagen först?
– Det är det första året när vi har deras stöttning, det behövs tid och marknadsföring för allt ska bli perfekt. Nästa år kommer vi gå tillbaka till Kanalplan som renoveras med egna omklädningsrum och egna tider, säger Sadiku och tror på en annan del av Hammarbyfamiljen inför söndagsmatchen.

– Hammarbyfansen är fantastiska, när vi var i Kvarnsveden fick man gåshud och det är inte alla lag som har supportrar i Hammarby eller Piteå.

Hur är derbykänslan dan för dan?
– Det ska bli så kul. Vi har haft en grym vecka med vårt perspektiv, det känns i luften att det är något stort som händer. Bäst i stan, det gäller så mycket.

Fredag eftermiddag hade Hammarby sålt över 1 000 biljetter.

Söndag 17.00 Hammarby IF - Djurgårdens IF

Senaste möten, Hammarby - Djurgården
150314 Djurgården - Hammarby 3-2 (Sv. Cupen)
140927 Hammarby - Djurgården 3-0 (Elitettan)
140503 Djurgården - Hammarby 2-2 (Elitettan)
110912 Hammarby - Djurgården 1-2
110507 Djurgården - Hammarby 1-0
100828 Hammarby - Djurgården 0-2
100805 Djurgården - Hammarby 2-1 (Sv. Cupen)
100502 Djurgården - Hammarby 2-1
091107 Hammarby - Djurgården 2-1
090614 Djurgården - Hammarby 5-2
080923 Djurgården - Hammarby 3-1
080416 Hammarby - Djurgården 3-0

Stockholmsderbyn senaste två åren
160808 AIK - Hammarby (Elitettan) 0-3, 1 045 åskådare
160426 Hammarby - AIK (Elitettan) 1-0, 678 åskådare
150826 Hammarby - AIK (Damallsvenskan) 1-1, 1 160 åskådare
150521 AIK - Hammarby (Damallsvenskan) 1-1, 630 åskådare