Kristianstad och Göteborg gör upp i botten

Kristianstad ligger blott en poäng ovanför nedflyttningssträcket och vill vända trenden. På söndag möter de ett annat krislag - Kopparbergs/Göteborg som bara spelat in nio poäng på åtta matcher.

Kristianstad fixade det damallsvenska kontraktet under den absolut sista matchen ifjol. Någon snedspark och lite mer otur och skånelaget hade varit i elitettan nu. Men laget hängde kvar och rustade för säsongen de nu står mitt uppe i.

Nyförvärv som Rita Chikwelu och Ogonna Chukwudi skulle hålla det orangea laget borta från bottenstriden i år. Några veckor innan sommaruppehållet ser verkligheten annorlunda ut för Elisabet Gunnarsdottirs lag. Just innan landslagsuppehållet föll de i ett jämt skånederby mot Rosengård. Om landslagsuppehållet har hjälpt laget är tveksamt.
- Jo, man kan ju träna och slipa på saker och få tillbaka de som är halvskadade men.. Suckar Elisabet "Beta" Gunnarsdottir som svar på frågan vad de ska gnugga för att komma tillbaka starkare nu.

Skador har stört truppen. Framför allt skador på anfallsspelare.
Det syns om inte annat i statistiken. Kristianstad har bara släppt in sju mål på de inledande matcherna. Det är bara Eskilstuna United som släppt in förre. Piteå har släppt in lika få. Alla andra har släppt fler bollar förbi sig.
- Försvarsspelet är ju riktigt, riktigt bra, konstaterar Beta.
Ändå ligger Kristianstad trea från slutet i tabellen. Eskilstuna United ligger två från början. Skillnaden mellan de båda lagen är att Eskilstuna mäktat med 15 mål framåt också. Kristianstad har bara prickat in sex.
- Vi har många lägen, i nästan varenda match, men effektiva är vi inte - det kan jag säga, analyserar Beta.

Anfallsproblemen är inte vara lösta till söndagens match mot Kopparberg/Göteborg.
- Vi har tre vårmatcher kvar, vi kan inte sitta och gråta över att vi inte har en nr 9 som öser in mål och skapar, säger Beta.

Prio till matchen mot Göteborg blir att fortsätta skapa chanser på fasta situationer. Och bli hetare i straffområdet, att snabbt ta sig in bakom motståndarnas backlinje och väl där vara mer effektiva än tidigare. Enklare sagt en gjort, men i väntan på anfallare måste Kristianstad försöka göra det svåra.

Efter uppehållet hoppas Beta att anfallarna är tillbaka. Eller så förstärker man - för det här funkar inte.
- Vi ska stå här till hösten och spela de elva matcherna med forwards i truppen. Ser det inte ut som vi vill så värvar vi in spelare.