Ida Strömblad: ”Ska vara kaxigt ödmjuka”

Elitettans närmaste derby spelas snart på Hovåsvallen. Ifjor var Hovås Billdal och Kungsbacka DFF också nära varann i tabellen, i år skiljer det mycket mark mellan gästerna med full form och hemmalaget längst ner.
Ida Strömblad i aktion mot Mallbacken... FOTO: Jan Andersson

– Vi ska vara kaxigt ödmjuka, bara för att vi vunnit flera matcher i rad ska vi inte gå ut med en taskig attityd, säger Ida Strömblad.

Det är på tiden att det koras en vinnare i västkustduellen, båda matcherna förra säsongen slutade 1-1. 2016 var också året då Kungsbacka använde sin konkurrent som jaktbyte under upplösningen, siktade in sig och hämtade in 13 poäng på sju omgångar och gick om alldeles på sluttampen.

Ett litet, lokalt maktskifte.

Sedan dess har Hovås Billdal föryngrat kraftigt. Kungsbacka har bytt tränare två gånger och hämtat sig från tidiga förluster mot flera topplag.

Johanna Almgren lämnade efter säsongsfinalen, Nicklas Karlström körde försäsongen och en månads seriespel men löste inte uppdraget tillsammans med hård arbetsbelastning.

Stephan Engström kom in med bra effekt på resultaten - och spelet.
– Han är väldigt konkret med tydliga instruktioner. Mycket är ändrat och vi spelar roligare fotboll, han tror på oss som spelande lag istället för att vi ska slå tjongbollar, säger Ida Strömblad.

Något nytt för dig på mittfältet?
– Nu har vi varierat, jag är mest innermittfältare jämfört med ytter förra året. Men det är centralt jag trivs som bäst, jag gillar att vara playmaker och fördela ut bollarna.

Strömblad missade en match för ett par veckor sedan, hade svårt att dyka upp i Kalix dagen efter sitt eget studentfirande. Sommaren tillbringar hon bland annat med idoga träningspass och på en postcykel, menar själv att det kommer att bli mycket fotboll framöver.

Många följer hennes karriär med bland annat flitigt deltagande i U-landslagen. Efter segern med Halland i Cup Kommunal för två år sedan skrev damfotboll.com om: ”Matchens turbo[..], teknisk och med god förmåga att både erövra och täcka boll”.

Elitettan-kännaren Maja Johansson sammanställde senare en lista över de 15 bästa tonåringarna i serien och fann henne: ”Teknisk, avig med en extremt bra inläggsfot. Ett bollgeni som även var en supertalang i innebandy och bandy.”

Nu är det Stephan Engström som får fortsätta förädlingen.
– En otroligt fin fotbollsspelare med bra teknik och fart under fötterna, duktig som ungdom och hon har alla möjligheter att nå långt, säger han när Strömblad kommer på tal.

Hur långt kan hon nå i Kungsbacka?
– Det återstår att se, beror på var vi hamnar nästa år, ler han.

"Bra kamp" - bakom Växjö
Formkurvan med fem raka segrar har fört KDFF till två pinnar från andraplatsen.
– Växjö är etta och det blir svårt, där bakom kan det bli en bra kamp, säger Ida Strömblad om det svårlästa lagets framfart.

Bakom 22 mål står hela elva spelare, bland annat på grund av vissa skadebekymmer på forwardsfronten.
– Vi har många bra spelare med många spetskvaliteter. När några målskyttar är borta fattar man själv att man måste gå fram.

Karin Lundin blir borta till efter sommaruppehållet, medan Mimmi Asperot är tillbaka i matchtruppen inför derbyt och Julia Strahl är på gång på allvar igen.
En större förändring rapporteras, rutinerade målvakten Jenny Olsson är avstängd och Kajsa Lunman får mota Hovås Billdals skott.

Kungsbacka får ändå tackla favoritskapet på torsdag, i Elitettans närmaste derby. Där täta klubbyten och band mellan tidigare lagkamrater också blir en poäng.
– De känner till vårt spel och vi vet om deras. I sådana matcher blir det nästan att man får kriga sig in. Jag tror att de som vill mest kommer att vinna, säger Ida Strömblad.

Torsdag 19.00 Hovås Billdal IF - Kungsbacka DFF

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Jan Andersson