Fortsätter Göteborg i fritt försvarsfall?

Härföraren Elin Rubensson är tillbaka. I Kopparbergs/Göteborg FC som behöver alla tillgängliga resurser för att hjälpa lagdelen där det brustit rejält på slutet. – Vi har släppt in lika många mål (24) som på hela förra säsongen, säger hon till damfotboll.com.
Elin Rubensson hoppas på en försvarsvändning för KGFC. FOTO: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Om det inte börjat med ett baklängesmål och sedan runnit iväg har KGFC vid ett par tillfällen tappat tydliga ledningar och fått vittja nät flera gånger på kort tid.

Varningslamporna blinkar för sex matcher utan seger, de tre senaste med en defensiv i upplösning och 13 insläppta mål.

Att tre målvakter, först Jennifer Falk följd av Fanny Lund och senast Anna Larsson, av skadeskäl delat på speltiden säger en del om att stabiliteten fått sig en törn. Långt det mesta ligger på en försvarstanke som fallerat och utespelare som fallit undan.

Var börjar den gemensamma uppryckningen efter sådana lagförluster hos tabelltian? Möjligen någonstans mitt emellan taktik och moral.
– Vi vet vad vi kan, att vi kan spela riktigt fin fotboll. Men vi tappar självförtroende och hjärta, klarar inte att kämpa och jobba för det, säger Rubensson och eftersöker aggressivitet i torsdagens bortamatch mot Djurgården.

– Vi måste bli tuffare, gå dit i närkamperna och bli tydligare mot varandra. Prio ett är att få ihop försvarsspelet, sedan få till snabba omställningar och hitta balans i vårt spel.

Vid eget bollinnehav har KGFC ett bra samarbete mellan Rubensson och Pauline Hammarlund som finns på topp. Båda var väntade uttagningar i Pia Sundhages EM-trupp, med ett litet frågetecken för mittfältaren som fick stå över två landskamper och senaste seriematchen efter skadekänning.

Sundhage varslade om att halvskadade spelare låg i riskzonen för att lämnas utanför. Med tanke på en annan käpphäst, förmågan att spela på olika platser blev Rubensson undantaget som bekräftar regeln bland de 23 spelarna.
– Det var ganska lugnt, säger hon dagen efter uttagningen.

– Jag har börjat träna för fullt igen, hade en liten bristning i framsida lår men det gick snabbt tillbaka.

Central roll med instick
I blågult har Rubensson chansen som yttermittfältare men lever också kvar i förbundskaptenens minne som vänsterback under OS.

I KGFC har hon hittat rätt i sin centrala roll och får användning för spelförståelsen när hon serverar längre bollar och instick i straffområdet.
– Jag får inte ut lika mycket av min speluppfattning på kanten, men högre upp i planen fungerar bra både i landslaget och i Göteborg. Jag gillar att komma drivande mot backlinjen, säger hon.

Och målfarligheten?
– Jag vet att den finns eftersom jag gjort mycket mål när jag var yngre. Sen har det varit en övergång till mittfältet och när jag kommer in i boxen finns det saker att förbättra, att bli mer poängspelare. Men ju mer jag får spela så kommer målen till slut, fortsätter Rubensson som väntar på att få spräcka nollan efter 42 landskamper.

I klubblaget har hon stuckit fram foten till ett mål under 2017. De lyckade passningarna är betydligt fler och 24-åringen aviserar krafttag just där, i den näst sista matchen före EM-uppehållet.
– Vi har haft en tung period och ligger inte där vi vill ligga. Men det gäller att inse att vi måste få motståndaren att springa. Vi kan inte göra det avgörande direkt utan måste få igång passningsspelet först.

Åtta KGFC-spelare saknades i söndagens seriematch. Förutom Rubensson återvänder mittbacken Elin Landström till matchtruppen mot Djurgården. Anna Larsson ser ut att ta plats mellan stolparna för sin andra raka A-lagsmatch.

Torsdag 17.30 Djurgårdens IF - Kopparbergs/Göteborg FC