Mållöst efter chansrik upplösning i Örebro

Totalt 28 spelare var i aktion på Behrn Arena. Dessutom var en bollusling inblandad. Ungefär där landade 0-0-matchen mellan KIF Örebro och Piteå IF – som även markerade problemet med delar av den snart fullbordade vårsäsongen för bägge lag.
Madelen Janogy begrundar en missad möjlighet. FOTO: Johan Bernström/Bildbyrån

– Man kan inte vara annat än besviken, vi har många lägen som vi ska sätta, sade Madelen Janogy.

Den första möjligheten fick Piteås anfallsduo redan i matchminut ett. Ett helt förkastligt tillbakaspel från hemmalaget, istället för omtag fick Janogy en löpboll och Felicia Karlsson en framspelning att ta vara på öga mot öga med Carola Söberg.
– Hade vi satt något av våra frilägen hade matchen sett annorlunda ut, sade Janogy efteråt.

Målvakten stoppade sämsta tänkbara öppning, misstaget var ändå startskottet för hemmalagets skakiga inledning.

Michelle De Jongh var tillbaka i Örebros startelva efter skakiga formbesked under våren. Lite som laget i stort, KIF har saknat slagstyrka och självförtroende och passerade i veckan två månader utan seger.

En tidsrymd som förlängdes, på vägen hann Söberg rädda sitt lag flera gånger om. En annan tolkning av händelserna är att Piteå borde haft tidig ledning med lite kyla i avsluten, istället för att placera bollen i målvaktens närområde.

Örebro gick bort sig fler gånger första kvarten, försökte rulla och slå långt men blev av med bollen per omgående och Piteå kunde ställa om.
– Vi visste att de kunde sätta hög press, men vi kom inte ur den. Det är inte okej att det tog en kvart att komma in i, där måste vi vara från början, sade Frida Svensson efter 90 minuter i byig vind.

– Första halvlek var tuff i motvinden, bollen kom tillbaka väldigt snabbt när vi försökte trycka upp.

Örebro kunde runda halva halvleken med 0-0, återfann lite lugn och var nära med ett skott utanför av De Jongh efter lite flipper.

Nu blev matchbilden mer typisk också för gästerna, som vridit och vänt på siffrorna med 1-0 som typresultat i mer än hälften av insatserna hittills.

Piteå matade på med fart, prövade lite mer distansskott men de största möjligheterna uppenbarade sig inne i boxen efter paus.

Bland annat för Janogy som tvingade Söberg till att tippa bollen över ribban. Bollen ville inte in, varken för henne eller någon annan.
– Det är tungt, men inte så mycket att lägga energi på. Vi tar med oss en poäng till matchen mot Rosengård och att vi gör en fantastisk fotbollsmatch. Men målen saknas, sade hon.

Chanser åt båda håll till sist
I matchens crescendo, sista 20 minuterna med böljande spel och många sus från publiken fick Janogy sitta på bänken. Ersättaren Hanna Pettersson nickade så nära målramen man kan komma och Örebro kontrade bland annat till sig ett läge där Hilda Carlén fick göra en reflexmässig benparad på Emma Janssons skott.

Medan Piteå är vana vid att stänga igen fick hemmalaget hålla en efterlängtad nolla, även om det återigen blev ett lika försmädligt ägg av den offensiva insatsen.
— Man vill alltid ha tre poäng när matchen är slut, men just nu är det bara skönt, sade mittbacken Svensson.

Hon tvekade aldrig att låta sitt fysiska spel tala, trots Piteås omtalade kapacitet på fasta situationer.
– Vi visste att det skulle bli mycket närkamper och tufft spel, men vi höll upp det bra.

Med ett extra tack till Carola Söberg i målet?
– Ja, hon var bra som vanligt. Riktigt stabil och pratar alltid bra med hela laget, det är säkert att ha henne längst bak.

Damallsvenskan 25 juni
Kristianstads DFF - Eskilstuna United 1-1 (0-1)
(Ivarsson - självmål)
Kvarnsvedens IK - Hammarby IF 3-3 (1-3)
(Chawinga 2, Roddar - Lindberg, Ekblom, Johansson)
Vittsjö GIK - Linköpings FC 0-2 (0-1)
(Banusic, Minde)
KIF Örebro - Piteå IF 0-0 (0-0)