Linköping mot tvåsiffrigt i toppmöte

Damallsvenskan må innehålla svårtippade matcher som aldrig förr, Linköpings FC är undantaget som undkommit formsvackor och oväntade poängtapp. Nio segrar på tio matcher innebär tydlig serieledning, också efter den sista våromgången inklusive torsdagens toppmöte med Eskilstuna United.
Cajsa Andersson och Linköping avslutar vårsäsongen borta mot Eskilstuna United. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

– Vi har egentligen inte haft överlägset spel och vunnit med många mål alltid. Men de tajta matcherna har vi haft på vår sida med ett spel som fungerat och individuella egenskaper att utnyttja, säger Cajsa Andersson.

LFC-keepern står för en av anledningarna till lagets formrad som etta. I alla trepoängsmatcher har Linköping gjort första målet, Andersson har hållit emot tills laget kunnat styra in matchbilden enligt planen.

Mot hårdnackade motståndare, sådana har också uppenbarat sig i skuggan av segerraden, har vinnarinstinkten från det regerande mästarlaget tagit över. Rätt inställning och bra mentala förberedelser, enligt målvakten.
– Vi har fått in en härlig mentalitet och är inte mätta, tror mycket på oss själva och ser möjligheter under slutskedet. Det har blivit några bollar in på stopptid när det varit lika resultat. Halva laget är ju nytt men vi har fört det vidare på ett bra sätt, säger Andersson som haft målvaktströjan i Linköping sedan 2015.

Dock inte den ordinarie från start, när 24-åringen anslöt från Älta fick hon bida sin tid bakom Katie Fraine.
– Den säsongen lärde jag mig mycket, bara att få vara i en damallsvensk miljö på hög nivå för mig som kom in direkt från Elitettan. Tempo, kvalitet och taktiska bitar, att lyssna på vad andra hade att säga lärde mig på alla sätt och vis.

Sen kom mästaråret där du fick växa in snabbt som allsvensk målvakt?
– Absolut, vissa saker kan man helt enkelt inte träna på, kommunikation och att agera för att ta rätt beslut i stunden.

Och hur man håller skärpan när arbetsbeskrivningen skruvas ner mot sysslolöst?
– Det kan vara vissa matcher med extremt lite att göra, när vi dominerar är det svårt att känna att man är med i matchen. Jag försöker hela mig i rörelse hela tiden och ha en position så att jag hinner komma rätt om det behövs.

Från endast ett inhopp för två år sedan fick Andersson fullt förtroende ifjor och svarade upp med en imponerande statistik, höll nollan i hälften av seriematcherna.

Ökad konkurrens efter skadecomeback
Hon fortsätter med obruten speltid i ledarlaget 2017. Jämfört med förra årets skakiga uppbackning där en skadad Matilda Haglund, F19-talangen Jessica Lennström och höstförvärvet Chandra Bednar avlöste som andramålvakter ökar konkurrensen undan för undan när Haglund kommit tillbaka efter sin korsbands-rehab.
– När Matilda blev borta var jag ensam målvakt ett tag, då tappar man jobbet på träningar när man diskuterar och hjälper varandra. Jag ser bara positivt på att hon är tillbaka, kul för hennes skull och det tvingar mig att bli ännu bättre för att stå, säger Andersson.

Som nyligen färdig civilingenjör letar hon efter lämpligt arbete till hösten, ett jobb som går att kombinera och tillåter fria timmar för fotbollen.

Tills vidare går en arbetsuppgift före alla andra, att slutspurta i vårfinalen mot Eskilstuna United till Linköpings tionde seger.
– Det känns som att det har gått fort, man har knappt fattat att det är sista matchen nu, säger hon.

En match av stor vikt, i bästa fall tar LFC sommarledigt med åtta poängs marginal. Å andra sidan kan marginalen vara nere på två pinnar till ett jagande FC Rosengård om resultaten i torsdagens båda toppmöten går laget emot.
– Det ändrar inte förutsättningarna för oss när vi går in i matchen. Vi ska spela som vi gjort mot andra topplag, sen får vi se hur många poäng det blir ner till tvåan, säger Cajsa Andersson.

Torsdag 19.00 Eskilstuna United - Linköpings FC

Cajsa Anderssons LFC-statistik i Damallsvenskan
2015 1 match – 1 insläppt mål, 1 räddning (50 procent)
2016 22 matcher – 11 nollor, 14 insläppta mål, 37 räddningar (72,5 procent)
2017 10 matcher – 3 nollor, 10 insläppta mål, 28 räddningar (73,7 procent)