Uddlöst Eskilstuna kammade noll

Fokus i fotbolls-Sverige flyttar strax över till EM. I Eskilstuna United har de som får hålla sig hemma från mästerskapet några tankenötter att kläcka under det sex veckor långa uppehållet.
Malin Diaz har inte stängt dörren till landslaget. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

– Svårt att sätta fingret på vad som fattas. Idag går vi ut med bra energi men får inte med oss poängen, säger Malin Diaz efter 0-2 mot Linköping.

Tunavallen hade den största koncentrationen av EM-aktuella spelare på torsdagskvällen. Mycket intresse kring de uttagna, dessutom en minimöjlighet för de som ratades i sista stund att visa på felaktigheter i förbundskaptenens val.

En tredje kategori, som Eskilstunas Malin Diaz fortsatte oförtrutet med egen hög förmåga efter att initiativet att lägga landslaget åt sidan kommit just från eget håll.

Uniteds offensiva kreatör avstod medverkan redan i den förra landslagstruppen och valde därmed bort sig själv från EM. Fokus på att vara frisk och få bättre självförtroende var den kommunicerade anledningen.
– Jag står fast vid mitt beslut och det känns bra, säger hon till damfotboll.com

Hur ser perspektivet angående ditt nej tack?
– Det är inget nej tack för alltid till landslaget, men jag kände att jag behövde fokusera på klubblaget den här våren. I sommar ska jag fortsätta bygga upp mig som jag gjorde i vintras.

Vad har du fått ut av att ge allt i Eskilstuna?
– Jag har haft målet att vara med på alla träningar, vara med 110 procent här och kunna vara hel efter mina skador. Visst känner man sig sliten efter mycket matcher, men jag är pigg i kroppen och det är viktigt för mitt spel.

Diaz´ bollkontroll, öppnade passningar och smarta framspelningar var en av orsakerna till United tidigt tog hand om en topposition i tabellen. Framgångsvinden för laget må ha mojnat men Diaz fortsätter övertyga efter den lyckosamma omflyttningen till en roll som forward.
– Jag har mycket boll och det går bra i vissa matcher. I andra är det svårt vad man ska göra för att komma med mer i spelet. Det är inte lika lätt att droppa till backlinjen som när man var innermittfältare, säger hon och konstaterar en tunn poängskörd inför semestern.

Eskilstuna får bära med sig en poäng på de fyra senaste matcherna, med blott ett självmål som utdelning.
– Prestationsmässigt är det här ett steg i rätt riktning, men fotboll handlar om att vinna matcher. Vi skapar inte tillräckligt mycket för att det ska kännas riktigt nära, säger Diaz och summerar vårsäsongen på tredje plats.

– Starten var fantastisk, sen har det gått lite tyngre på slutet. Hoppas att vi kan hitta tillbaka till spelet vi hade i början efter uppehållet, då behöver vi klura ut vad som krävs.