Frida Boriero: "Vill spela så fin fotboll som möjligt"

Växjö DFF håller guldkurs på allsvensk plats. Efter tio omgångar är man laget som alla vill besegra, utan att någon har lyckats. – Vi vill alltid spela så fin fotboll som möjligt, målet är göra det i varje match, säger Frida Boriero.

Kalix-gästerna Assi IF är lördagens motstånd för Växjö. Elitettans ledarlag har sju poäng tillgodo på den pigga nykomlingen just utanför avancemang.

Så sent som förra året hade VDFF motsvarande roll, satsade friskt under sitt första år i serien. Sedan dess har bland Frida Boriero anslutit (från Hovås Billdal) som central mittfältare.
– Jag var här och kollade läget i december, skrev på nästan direkt eftersom det kändes så bra. Vi mötte Växjö två gånger förra året och de spelade rolig fotboll, vill rulla bollen på marken. Det passar mig perfekt och gör mig bra också, säger hon efter första halvåret i laget.

– Det har varit en utvecklande tid för alla oss. Det som man letar efter, hitta varandra på fötterna och i luften har vi fått ihop.

– Alla vet var man vill ha bollen och hur man ska spela till nästa spelare. Varje individ har styrkor och svagheter, vi har lagt ner mycket tid på att lära känna varandra och nöter mycket på en och samma övning. Det gäller inte bara elvan som spelar ihop, hela truppen kan varandra precis lika bra, fortsätter hon.

Du verkar själv mer offensiv än tidigare?
– Ja, jag tycker att jag hittat mer till det som jag är bra på, ta fram bollen och utmana med instick. Mycket tack vare Pierre (Persson, tränare), Jonna Ståhl och Alexandra Jonasson som jag spelar närmast. Vi har bra balans och sätter varandra i situationer.

26 minuter per mål
Målskillnaden 34-3 är bäst av alla svenska elitlag. Med andra ord gör Växjö ett nytt mål för varje 26 minuters-period som passerar. För målvakten Kreeta-Liisa Yli-Säntti går det tre hela matcher och ytterligare en halvtimme mellan gångerna då hon får hämta en boll ur nätet.
– Vi är oberäkneliga, kan ta oss fram på olika sätt, stänger motståndaren på kanterna kan vi spela kortpassningsspel och hitta olika kombinationer. Vi vet att det funkar, då är det väldigt roligt att spela fotboll, ler Boriero som brukar ha bra uppsikt för passningsvägar.

– Det blir ganska naturligt med många bra forwards, vi kan hitta bra djupledsalternativ eller gå fram själva.

Tio raka segrar är svårt att snacka bort, har ni haft ändå haft något omtag eller diskussion när prestationen inte stämt med resultatet?
– Klart att vi har haft svackor i matcherna, vi är inte hundra procent varje gång. Men det får man lära sig av, vi har en hög lägstanivå och kan ofta trycka in fler bollar. Det är positiva aspekter, tuffa matcher gör att man taggar till lite mer.

Assi hängde på i sju omgångar, nu har Växjö ryckt och kommer att ta med sig toppositionen över sommaren. En match mindre spelad, sju poäng till lagen under strecket för avancemang. De allsvenska vibbarna är allt starkare för VDFF.
–  Det är klart att vi tänker på det, men det är många tuffa matcher kvar. Vi är väldigt taggade inför Assi och vill ta oss an utmaningen, säger Frida Boriero.

Lördag 17.30 Växjö DFF - Assi IF