Lilie Persson om tyska genrepet: ”Helt plötsligt händer det grejer”

På tisdagskvällen spanade många blågula blickar mot TV-sändningar och webbströmmar. Sveriges premiärmotståndare åker till EM med tre raka landskampssegrar, Tyskland dominerade stort med 3-1 mot Brasilien.
Lilie Persson såg bekanta drag när Tyskland slog Brasilien. FOTO: Line Skaugrud Landevik/Bildbyrån

– Steffi Jones får nog ihop det till den 17:e, det behöver vi inte vara oroliga för, säger Lilie Persson.

Efter flera chanser kom Tysklands ledningsmål efter 30 minuter genom Linda Dallmann, Brasiliens kvittering var inte lika välförtjänt efter sjabbel av målvakten Almuth Schult mot Ludmila i början av andra halvlek. Resten var lika mycket tyskt som tidigare, Anja Mittag kom in och spelade fram Hasret Kayikci till 2-1. En annan inhoppare, Leonie Maier sköt snyggt till slutresultatet.

Under sin nya förbundskapten varvar Tyskland upp för mästerskapet, vilket inte förvånar Lilie Persson.
– Det är som alltid under vintern, nu byter de förbundskapten och lite spelare, man kanske inte är jätteimponerad. Sen börjar det närma sig och helt plötsligt händer det grejer. 3-1 mot Brasilien oavsett vad Brasilien har för startelva är väldigt bra gjort, säger hon.

Steffi Jones har tagit över efter tolv år med Silvia Neid som huvudansvarig. Märks det någonstans?
– Det är klart att det tar sin tid att sätta sin prägel på laget, allting sker inte över en natt. Men mycket av det de gör kommer att vara saker som Silvia jobbat igenom, säger den assisterande förbundskaptenen.

– Vi såg det senast i herrarnas U21. Med tysk fotboll oavsett herrar, damer, pojkar eller flickor är det samma sak. Man får väldigt skickliga spelare men framförallt skickliga ledare som får ihop det.

Bra återhämtning av Emelie Lundberg
Duon Persson och Pia Sundhage körde på nytt ett pass med hög belastning för de svenska EM-spelarna under onsdagen.

Emelie Lundberg som rapporterade ryggproblem under gårdagen var igång lite lättare men klarade testet och behåller sin plats i truppen.
– Får hon ingen negativ reaktion kommer hon gå in i full träning i morgon, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

Resten är redan där, i den ten tuffa träningsmiljön med hård disciplin i övningarna och tvålagsspelet.
– Vi körde några minuters övertid, ler Lilie Persson.

– Den här veckan som alltid innan mästerskap har vi hög intensitet för att ställa om ben och skallar för det som komma skall.

Det är mycket fokus på Tyskland, med viss rätt som er första match. Men det känns nästan lite mer än vanligt för en premiär?
– Det är en strategi, vi har pratat litegrann om premiären och målat upp olika scenarier. Det är väldigt unikt att möta Tyskland i en premiär, ett väldigt bra lag som har vunnit EM 200 gånger och är också regerande OS-mästare. Med tanke på vårt facit mot dem behöver man resonera lite extra.

För att det skulle betyda extra mycket att vinna just den här matchen?
– Nja, mer för att det är Tyskland, vi har aldrig slagit dem. Hur hanterar vi då om vi skulle vinna, eller att det blir oavgjort eller förlust, säger Lilie Persson.

Steffi Jones aviserar åtminstone samma spelsystem och filosofi från start i EM som mot Brasilien, eventuella överraskningar lär begränsas till ett par platser i startelvan och vissa varianter.
– Det är mer fasta situationer som man mörkar, i spelet vill man inte slänga bort en landskamp och inte använda sig av det arbetssätt man har.

Sverige stänger stora delar av träningarna torsdag och fredag, med samma upplägg men ännu okända detaljer.