Olivia Schough – huvudperson i hemmagenrep

Nyligen kom en av flera planerade barnböcker om hennes liv och idrottande ut. Olivia Schough är en av spelarna som Pia Sundhage trott och satsat mest på, i EM inleder hon sin andra mästerskapscykel. Först väntar genrepet hemma i Falkenberg.
Olivia Schough tar plats som vänsterytter mot Mexiko. FOTO: Line Skaugrud Landevik/Bildbyrån.

– Jag har aldrig varit på den nya arenan. Bara att få komma hem med massa folk som jag känner, känns så roligt, säger hon.

Schough kom till landslaget för fyra år sedan – en positiv, dansande energispridare som tog samlingarna med storm. Lika mycket har hon varit öppen med vit skilda upplevelser på planen och utanför fotbollslivet.
– Jag blev jätteglad när Jennifer (Wegerup, tidigare journalist på Aftonbladet) ringde och ville ha med mig. Sen har jag varit delaktig i processen, det är mitt liv som speglar sig.

Hennes första steg som spelare är ett tema i ”Vilket skott, Olivia” som publicerades för en dryg månad sedan.

Boken behandlar också hennes mammas sjukdomstid och bortgång i cancer.
– Det stärker mig att berätta, framförallt vet jag att det stärker andra som har liknande erfarenheter. Jag har valt att prata om det och det känns bra.

Har du ändrat attityd under tiden som gått sedan landslagsdebuten?
– Jag är ju mer mogen och behöver inte hitta på grejer hela tiden, känner mig ganska trygg. I början var jag väl den galna tjejen som många inte visste kunde vara seriös, säger Schough som växte trots ett skadefylld proffsår i Bayern München och Rossiyanka 2014.

– Jag har ju egentligen haft en av och på-knapp från början, efter tiden i Tyskland och Ryssland, fortsätter hon och intygar att glädjen och upptågen ännu finns med.

– Vill jag vara galen så är jag det.

Efter utlandsäventyret valde hon Eskilstuna och United har blivit hennes bästa allsvenska hemvist under tre säsonger. 26-åringen inledde våren som anfallare tillsammans med EM-kollegan Mimmi Larsson men fick byta plats när Malin Diaz flyttade upp topp.
– Det känns bra där uppe, jag kan passa upp till henne som får fångar in den och vänder ut till mig igen.

Hur har din vår varit?
– Det började lite knackigt. Men det kändes bra när jag fick flytta ut på kanten och jag kom igång rejält med mål i varje match. På slutet har det gått lite sämre för oss, men jag har ändå varit i hyfsad form, säger mittfältaren som växlat mellan att vara väldigt delaktig bland annat till snygga fullträffar och stått relativt sysslolös andra stunder.

– Så blir det ibland när vi hänger mycket på en kant, man kommer bort lite ibland och jag behöver mycket boll för att komma in i matcherna. Totalt sett är det en godkänd vårsäsong.

Landskamp där Sverige för spelet?
Mexiko på Falcon Alkoholfri Arena ser ut att bli en landskamp liknande flera under våren, där Sverige kan föra spelet.

Hur bra är ni på det just nu?
– Det är egentligen inte vårt styrka, under OS var vi mer laget som hängde med i det andra lagets tempo och väntade på att kontra. Men vi är bra tålamod, om det faller sig väl kan vi dra på och försöka få med så mycket folk som möjligt framåt, säger Schough med fler än en anledning att se fram emot lördagsmatchen.

Sverige genrepar i Falkenberg, närmaste spelplats från hennes uppväxt i Drängsered. Elitettanlaget Böljan med systrarna Lovisa och Lydia spelar regelbundet på arenan.
De borde kunna ge en guidad tur?
– Ja, och pappa (Bertil) ska sjunga nationalsången. Det blir speciellt, när han berättade för några dagar sedan sade jag bara åh herregud, hur ska det gå, ler Olivia Schough.

– Det där klarar han bra, har gjort det några gånger förr. Framför allt tycker han att det är roligt.

Lördag 18.15 Sverige–Mexiko

Sveriges genrep på hemmaplan
OS 2016 Japan, 3-0 i Kalmar
EM 2013 England, 4-0 i Ljungskile
VM 2011 Mexiko, 2-0 i Göteborg
EM 2009 Norge, 0-1 i Enköping
EM 2005 Kanada, 3-1 i Solna