Sverige har rum för ett lyckat EM

Träning i vedervärdigt väder och uppsluppna aktiviteter på hotellet. Sveriges första heldag på plats i Nederländerna innehöll lite av varje i form av allvar och fritid.
Eskilstunas Hanna Glas och Mimmi Larsson blir sambos under EM-vistelsen.

Några tappra foto- och selfiejägare hade dykt upp vid träningsplanen där blågult kör de flesta pass innan och under gruppspelet. Resten valde bort full regnmundering och skydd under något träd för att kunna följa landslagets första gräskontakt på holländsk mark.

Som framförallt kretsade kring anfallsspel.
– En bra kom-igång-träning, meningen är att vi ska plocka ner intensiteten och när vi körde elva mot elva var det inte så mycket löpande, sade Pia Sundhage när hon sett alla 23 spelare i aktion.

En dryg mil bort dominerade orange i inredningen av rymliga rum på spelarhotellet. Sverige har nära till motorvägen, bor föga pittoreskt men ändamålsenligt.
– Valet fanns med andra hotell som kanske ligger mysigare till. Men det är viktigt att det finns utrymme, också för egentid och att standarden är så hög som den är, sade hon innan spelarna fyllde på med intryck.

– Härligt att ha allt på samma plats. Man kan hänga här och umgås, inga andra får vara här, sade Magdalena Eriksson med en sedan länge inkörd rumskamrat i Fridolina Rolfö.

Hedvig Lindahl är den enda med eget rum, allena men framförallt tillsammans finns diverse möjligheter till förströelse mellan timmarna på träningsplanen och i matchsituation.

När media fick titta in pågick bland annat en påbörjad pingisturnering och FIFA-fotboll på en gigantisk skärm på våningen som landslaget disponerar fritt.
– Vi kan ta oss härifrån också, gör småsaker och lyssnar med spelarna så att de längtar efter nästa träning. Men jag har svårt att tänka mig att man ska hamna i något tråkigt slentrian här, sade Sundhage om hotellfaciliteterna.

Inför sitt sista mästerskap som svensk förbundskapten har hon bara en handfull träningar på sig att slipa formen och sätta de mentala bitarna.
– Det viktiga är att stämningen som vi skapar under lång tid får en peak, sade Sundhage.

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån