Vaila Barsley laddad inför EM-debuten

Hon gjorde landslagsdebut för tre månader sedan. Nu har Vaila Barsley chansen att spela i Skottlands första EM-slutspel. – Det är verkligen spännande, min första samling i april och sedan komma tillbaka i EM-truppen är lite galet, säger Eskilstuna United-backen till damfotboll.com.

Krasst sett har den svenska klubben betytt en hel del för hennes resa till Nederländerna. Efter fyra och ett halvt år har Barsley både hjärta för staden och agerar som välkänd backklippa i de blåa färgerna.
– Jag var med när vi gick från Elitettan till Damallsvenskan, där vi också varit rätt så framgångsrika, jag skulle gärna vinna den vid något tillfälle, ler hon.

Landslagsdressen har en mörkare kulör, när förbundskaptenen Anna Signeul letade försvarsess under våren blickade hon mot sitt hemland och kallade 29-åringen till vänskapsmatchen mot Belgien.

Barsleys EM-glädje är delvis andras sorg över ett missat mästerskap, Skottlands skadeproblem är omtalade också utöver försvarslinjen där Jennifer Beattie får stå över.
– Det var aldrig ett mål för mig att komma med i landslaget, jag ville bara spela fotboll och ha det roligt samtidigt. I och med det har utvecklingen kommit. Visst, jag fick möjligheten att spela på grund av skador men det gäller också att ta chansen, säger hon och har lagt ner tid på att komma in från Eskilstunas 3-5-2 till 4-1-4-1.

– Det tar tid att att anpassa sig och det gör det också inför EM. Men det är okej, ett annat system men det gäller att försvara sig och passa bollen. Det är inte så olikt.

Ifeoma Dieke (Vittsjö) och Seattle-spelaren Rachel Corsie är Barsleys närmaste, mer erfarna konkurrenter om att få startplats.

Skottlands möjligheter värderas också utan hänsyn till den taktiska uppställningen. Utan spelfördelaren och passningsläggaren Kim Little i mitten försvinner en del av lagets ryggrad och chanserna minskar väsentligt för att vara ärlig.
– Jag vet om hennes kvaliteter men har tyvärr aldrig fått möjligheten att spela med henne. Vi ska bara gå in i turneringen och försöka ta poäng.

Möjligen blir det undantag för andra värden i öppningsmatchen. Skottland ställs mot England. derbyt som bara finns inom fotbollen ger mervärde också för Vila Barsley. Hon föddes i Hemsby på den engelska östkusten och kan tacka mamman från Shetlandsöarna för att Skottland kunde komma i fråga.
– Det är en väldigt spännande grupp, Portugal spelar mot Spanien så det är två rivalmatcher direkt. Det är inte säkert att det bästa laget vinner, den som vill mest och går för det har möjligheten, säger hon inför den första spelkvällen i grupp D.

EM onsdag 19 juli

18.00 Spanien – Portugal, sänds direkt i TV12
20.45 England – Skottland, sänds direkt i SVT