Ada Hegerberg: Måste komma fram till vad som ska göras bättre

Noll poäng och fruktlösa försök i målskyttet. Norges EM var en besvikelse för alla inblandade, från de nya talangerna till de som håller till i europeiska toppklubbar.

– Vi är ett lag och måste komma fram till vad som ska göras bättre, sade Ada Hegerberg.

För det stolta mästarlaget väntar tidig hemresa, planet är bokat till onsdag och de flesta kan räkna med några lediga dagar att begrunda den bistra verkligheten innan klubblagen kallar igen.

Hemma i Norge lär också utvärderingen fördjupas, en bra bit längre än spelare och ledare med darrande läppar och tårfyllda ögon förmådde gripa kring i den sena tisdagstimmen.
–Det måste ske något för att vi ska lyftas oss. Vi är ett lag och vi måste komma fram till vad som ska göras bättre, hur vi ska få ut det bästa ur var och en av oss. I med- och motgång handlar det om hur vi ska bli bättre, sade hon och mötte ännu en direkt fråga från norsk media.

Har ni inte varit tillräckligt förberedda till det här mästerskapet?
– Det säger sig själv med noll poäng, kanske inte förberedda men vi lyckas inte med att hjälpa varandra i spelet till att skapa tillräckligt med chanser. Då är det svårt att vinna matcher.

Hegerberg var med och lyfte Champions League-pokalen i våras men hittade aldrig riktigt rätt inne i boxen under EM. Hon sällade sig själv till skaran av spelare som underpresterade.
– Jag får inte ut den potentialen jag har eller mina styrkor. Men det hänger ihop med alla andra, de har inte fått ut det de kan heller, sade hon efter sortin.

– Det har varit tuffa matcher landslaget tidigare, men man blir gråtfärdig när man ser på resultaten, vi klarar varken att göra mål eller ta poäng.

Martin Sjögren har förbundets uttalade förtroende för utveckling och förnyelse i Norge, kritiken har dock varit riktigt hård, laguttagningar har ifrågasatts och spelsystemet nagelfarits rejält.

I nederlagets stund var Hegerberg en av många som stod upp bakom förbundskapten och kommande mål.
– Vi står samman, alla spelare som är på banan och de som sitter på bänken.