Lieke Martens: Kommer inte vara snäll på lördag

Hon gjorde det första målet för Nederländerna i ett VM-slutspel. EM på hemmaplan gör ännu större profiler av de orangea spelarna, med sin teknik och dribblingskonst är Lieke Martens en given stjärna inför kvartsfinalen mot Sverige.
Lieke Martens ser fram emot att möta Sverige, i Doetinchem. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

– För mig är det jättespeciellt, jag har haft en underbar tid i Sverige, så fina människor och lagkamrater som gjort allt för mig, säger hon.

Svenskan satt nästan perfekt efter få månader av Lieke Martens tre och ett halvt år i Kopparbergs/Göteborg och Rosengård.

Nu är hon beredd att lämna för Barcelona, en resa återstår till hennes före detta hemmaplan i Malmö.
– Jag har fortfarande grejer kvar, måste åka dit efter EM, säger anfallaren som gjort ett uppmärksammat klubbyte i hemlandets ögon.

Barcelona har en särskild status i Nederländerna. Vid fotbollförbundets anläggning i skogarna strax utanför Utrecht, där landslaget bor och tränar under mästerskapet, är Johann Cruyff förevigad i brons.

Lieke Martens kommer också att bryta mark i Katalonien, låter sig ännu inte fångas i farten men är på god väg att bli en ambassadör och fixpunkt för damfotbollen i värdlandet.
– Jag är den första tjejen som ska spela för Barcelona, här i Holland är det också speciellt. Nu har de fyra nya spelare och det kommer flera. De satsar mot Europa, spelstilen passar mig bra med 4-3-3 och jag tror att det blir ett bra steg, säger hon.

Först fortsätter turneringen inför de fotbollstokiga landslagsfansen som i allt större grad omfamnar lejoninnorna, som landslaget kallas.

Träningscentrat med alla faciliteter verkar vara en oas där spelarna får lugn och ro en bit från täta matchbilder och hett intresse.

Att matcherna var utsålda gick att ta till sig på förhand, trycket kring arenan förvånade ändå Martens.
– Vi får mycket energi av det, så många människor som hejar på oss. Speciellt första matchen när vi kom, vi hade inga förväntningar men runt om bussen var allt orange och alla hejade på oss.

Kvartsfinal på mindre arena
TV-siffrorna ökar, till kvartsfinalen minskar kostymen. Stadion de Vijverberg tar långt ifrån in alla som är intresserade av live-upplevelsen.
– Första matchen var perfekt med nästan 25 000. Vi vet att det är många människor som tittar på oss hemma, men det kanske är lite synd med en mindre stadion.

Hur långt fotbollsintresset når när EM är över och vardagen i en mindre besökt liga tar vid återstår att se.

Lieke Martens tillhör de som gått utomlands för att hitta klubbar där hon kan utveckla sina kvaliteter. När hon återknyter kontakten märker hon ofta framsteg i olika former.
– Man ser verkligen att hela laget har blivit bättre fotbollsspelare. Många har åkt utomlands och spelar i England, Frankrike. Varje gång jag kommer tillbaka till landslaget känner jag att vi har växt som lag och individuellt.

– Nu är vi förebilder för unga tjejer, så var det inte när jag var ung. Jag hörde om Marta när jag var 15.

VM-målet i Edmonton när Nederländerna gjorde premiär i de stora sammanhangen smäller högt, bästa ögonblicket i karriären hittills.

Frågan är hur den tekniska forwarden skulle ranka att slå ut Sverige och ta Nederländerna ännu närmare EM-finalen.
– Vi ser inte oss själv som favorit, det gjorde jag inte innan turneringen heller. Men vi har bra känsla i laget och självförtroende. Jag hade inte förväntat nio poäng efter tre matcher, men vi har ingenting nu, vi vill komma vidare, säger Martens och odlar revanschtankar inför lördagen.

Nederländerna vann visserligen 1-0 i Algarve Cup i våras. När det verkligen fanns någonting att spela om, en OS-plats i ett råkallt Rotterdam i mars ifjor betydde 1-1 att Sverige fick resa till Rio.

På sista träningen inför kvalstarten råkade Lieke Martens ut för en hjärnskakning, fick sitta bredvid och se Nederländerna spela bättre fotboll förgäves.
– Jag kollade matchen på TV och det var väldigt surt. Vi var så nära och nu vill alla ta revansch, säger hon.

Avslutning blir en passning till tidigare svenska klubbkamrater och landet där hon kände sig hemma under tre och ett halvt år.
– Jag kommer inte vara snäll på lördag, jag ska göra allt för att vinna.