Lotta Schelin: Älskar de här situationerna

Match nummer 16 med vinna eller försvinna i landslagströjan. Lotta Schelin har gjort utslagsmatcher förut. – Vi älskar de här situationerna som vi har sett förut, det är nu det börjar på allvar, säger hon.
Lotta Schelin vet vilken mentalitet som gäller i kvartsfinalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

I sina första mästerskap fick Schelin vänta på att lämna planen med något annat än sorgsna ögon efter en avgörande kamp. Sen kom VM i Tysjkand där Sverige började behärska den speciella metodiken som råder med att fortsätta på en medaljskimrande väg eller få använda bakdörren.

Efter OS har ännu fler blågula spelare fått smak på den lyckade kombinationen av taktik och triumf.
– Jag tycker att vi är väldigt många, både själva och som lag som det brukar hända någonting i sådana lägen. Vi älskar de här situationerna som vi har sett förut, det är nu det börjar på allvar, säger Schelin som också plockar energi från receptet i OS-kvalet just mot Nederländerna.

– Det var ett tufft läge och verkligen kniven på strupen. Likväl som då hade de hela supporterskaran på plats men allt som ger erfarenhet i olika situationer tar vi med oss, säger Schelin och blir ombedd att jämföra Nederländerna nu och då.

– De är ganska lika och mer samspelta, Lieke var ju inte med då och hon har fått spela in sig i startelvan. De är farligare men det är vi också, förstås mycket vassare än vad vi är i februari eller mars.

Lieke är förstås Martens, Schelin har hunnit bli väl bekant med en av hemmalagets starkaste rollspelare.
– Hon är väldigt irrationell och gillar att driva bollen. Hon kommer upp i ganska hög hastighet på det också och är duktig på att hålla bollen vid fötterna, säger Schelin som också svarar på interna frågorna, om de kommer kring sin klubbkamrat med den lysande tekniken.

– Hennes spetskvaliteter är en mot en- situationerna, sen har hon så klart ett himla fint avslut och gör mål med både vänstern och högern.

Många vill ha kvartsfinalen till att handla om fart mot fart, vem har isåfall bäst speed?
–  Möjligtvis att vi har mycket snabba spelare över hela banan. Jag vet inte exakt hur det ser ut för dem men offensivt har de väldigt bra speed och en bra mix.

– Van de Sanden går snabbt fram, Lieke är teknisk och hon på topp (Miedema) kan både vara target och gå på djupet.

– Deras akilleshäl är bredden på truppen. De har en fantastisk startelva och jag ska inte säga för mycket men de kan de inte ha samma bredd som Sverige har, säger Schelin.

När utslagsmatcherna börjar testas alla kvaliteter av fotbollskunnandet, till att börja med i benen.
– Vi brukar egentligen bli starkare och starkare, har spelare som spelat mindre i de senaste matcherna och fräscha ben på många positioner, säger Schelin och menar att Sverige har bättre förutsättningar att behärska matchbilden.

På samma sätt som till dubbla straffläggningar i OS.
– Vi är inte rädda för det scenariot, inte rädda för att ta spelet åt det hållet om det skulle krävas.

Lotta Schelins i svenska slutspelsmatcher
Totalt 15 matcher (12 från start och 3 inhopp)
Antal vinster: 5 (tre efter ordinarie tid, två efter straffläggning)
Antal förluster: 10 (åtta efter ordinarie tid, två efter förlängning)