Sverige utslaget och mållöst

EM tog slut för Sverige, Pia Sundhage har lett landslaget för sista gången. Nederländerna gjorde det viktiga ledningsmålet och utnyttjade sin fart mitt uppe i den blågula måljakten, som blev än mer uddlös efter 0-2.

Nederländerna avstod från att gå upp på bollhållaren i början vilket gav Sverige utrymme att komma in bra i matchen.

När hemmalaget anföll hade Vivianne Miedema ofta spelare i ryggen, det var farligare när Shanice van den Sanden accelererade till höger och fick decimeter på Jonna Andersson.

Backen klarade upp det med understöd av Kosovare Asllani som skötte olika defensiva uppgifter snyggt, täckte yta och bröt emellan när det behövdes.

Mer oroande var passningsspelet, Sverige blev om med bollen tidigt i uppbyggnadsfasen och fick hantera omställningar och mer tryck från motståndaren. På mittfältet uppstod ofta tidsnöd med minskade utrymmen.

På en frispark efter drygt 30 minuter, Jessica Samuelsson fällde Miedema i ett gränsfall till straff, prickade Lieke Martens lekande lätt in 1-0.

Hedvig Lindahl var chanslös, kastade sig inte ens men tog också position en bit ifrån centrum på linjen och fick därmed sämre möjligheter att stoppa träffen mot stolproten.

Mer darrigt spel efter baklängesmålet, många bolltapp och osäkert försvarsjobb när mittbackarna Nilla Fischer och Linda Sembrant slog luftbollar och släppte fel spelare mellan sig.

Intitiativet var hos Nederländerna, även om Stina Blackstenius jobbade så gott hon kunde en-mot-en och fick publiken att pusta ut ett par gånger.

Sverige lade in mer aggressivitet i kvitteringsjakten efter paus, fick med sig Caroline Seger på de offensiva passningarna och nådde bakom backlinjen.

Både Rolfö och Blackstenius kom loss i farliga lägen men effektiviteten spökade och träffbilden, inga avslut på mål den första timmen var ett värre problem.

Nederländernas Miedema har gått mållös hittills i turneringen, på en av många kontringar som man kunde vänta sig med matchbilden fick hon passningen från van den Sanden och sprang in 2-0 förbi överflyglade försvarare och öppet mål att lägga bollen i.

Resten var vågen på läktaren, orangea kampsånger, mycket energi och ändå behärskat spel av ledarlaget. Sverige släppte förstås tyglarna, tappade organisation och fick heller inte ut så mycket med sin desperation.

Matchen var en minut från tilläggstid när inhopparen Mimmi Larsson tvingade målvakten till en räddning, första skottet på mål kom förstås alldeles för sent från Sverige som aldrig räckte till i offensiven.

EM 29 juli
Nederländerna–Sverige 2-0 (1-0)
(Martens, Miedema)
Tyskland–Danmark matchen uppskjuten på grund av kraftigt regn. Spelas söndag 12.00