Anna Björk Kristjansdottir: Gillar att vi försöker spela fotboll

Limhamn Bunkeflo ligger bra till för att bli den bästa nykomlingen på länge. Både spelet och resultaten skvallrar om ett lag som vågar ta plats i de stora sammanhangen. – Jag gillar att vi försöker spela fotboll, det är idén, säger Anna Björk Kristjansdottir.

– Det är enkelt att spela på egen planhalva och bara försöka försvara sig. Vi vill ha bollen mer, därför är vi på fjärde plats.

Med 16 poäng halvvägs har LB07 vunnit mer än man riskerat genom att använda sin höga press. Några bakslag har det blivit, tappad balans och alltför stora luckor defensivt för att kunna reparera.
– Det är bara att ta vara på det så att vi lär oss, spela ännu tajtare och mer kompakt i 90 minuter eller mer varje gång.

Den isländska landslagsbacken menar att ännu bättre insatser krävs när de andra lagen kommer till sitt andra möte med nykomlingen.

Men i en serie där alla kan slå de flesta och många matcher är ovissa på förhand har LB07 mer fokus på att plocka poängen som krävs för att säkra kontraktet än att mäta sig med tidigare starka debutantlag.
– Vi har gått mycket bättre än väntat men är samtidigt inte väldigt långt från lagen i botten. Det som är bra är att man inte behöver gå in i matcherna och känna förväntningar om att vinna eller förlora, man kan göra man man vill i matcherna när det är så jämnt.

Anna Björk Kristjansdottir var beredd på mer att göra som större nyckel för laget när hon lämnade KIF Örebro och flyttade till Malmö inför säsongen. Försvararen har levt upp till omdömet bland de mer rutinerade i LB07, har till och med höjt sin nivå som brytsäker back och pådrivare.
– Det är mitt andra år i Damallsvenskan. I Örebro var jag inte så nöjd, men vi hade starka karaktärer och ledare på planen. Det jag behövde från dem förra året kan jag ge till mina medspelare i år, det jag också gjort mig bättre.

Mittbacksduo ger nickhjälp
I mittbacksduon finns också Malin Winberg, ni verkar ha funnit varandra väl?
– Ja, och det gjorde vi nästan direkt. Vi bodde på samma hotell de första tio dagarna i Malmö innan jag flyttade till vår lägenhet och fann varandra med mycket snack när vi åkte bil till träningarna. Nu är det inte så mycket att tänka över, vi pushar varandra och kan lägga mer tid på att hjälpa laget på andra sätt.

I sista matchen före EM-uppehållet hjälpte Winberg och Björk Kristjansdottir också varandra i offensiven, nickade fram varandra till mål. 27-åringen som sedan slet för Island i EM och spelade en match i mästerskapet förbättrar gärna huvudspelet utöver de tre mål hon redan gjort i seriespelet.
– Jag är lång och ska kunna vara en av de bästa i boxen. Jag har saknat det lite i några år men det går bättre och jag känner mer momentum. Jag och Malin pratar mycket om det, över och försöker guida varandra för att vi ska göra mer mål.

Tränaren Sven Sjunnesson bidrar också med inpass, utöver de entuasistiska tillrop som kommer under matcherna.
– Det är alltid bra med en passionerad tränare och du märker att han tror på oss. Men du får välja vad du tar in, annars blir det svårt att fokusera, säger Björk Kristjansdottir.

– Speciellt som försvarare är det bra att få veta om du tappar position eller om det är någon spelare som är viktig att följa, då ser han det bättre från sidan.

I omstarten kommer den andra nykomlingen, Hammarby på besök. Och LB07 spelar en av många placeringmatcher under hösten.
– Innan det började var det här matchen vi måste vinna om vi ville vara kvar i ligan. Jag tror det blir jämnt, de spelar lite liknande oss men kanske lite mer försvar för deras del. De är riktigt bra organiserade, vi behöver tid för att bryta ner dem och hantera deras kontringar.

Fredag 19.00 Limhamn Bunkeflo–Hammarby IF

Bästa nykomlingslag under 2010-talet
Lag – säsong – poäng (poäng under våren) – slutplacering
Tyresö FF – 2010 – 40p (15) – fyra
Jitex BK – 2010 – 33p (16) – sexa
Vittsjö GIK – 2012 – 30p (22) – sexa
Djurgården – 2016 – 27p (13) – sexa
Eskilstuna United – 2014 – 26p (14) –sjua
Kvarnsvedens IK – 2016 – 23p (9) – nia
...Limhamn Bunkeflo – 2017 – 16p (16) – fyra